Direktlänk till inlägg 10 december 2024
Jäsning: ca 1 timme + 30 minuter
Ugn: 225 grader, 5-10 minuter
Ingredienser:
Bulldeg:
2 kuvert saffran à 1⁄2 g
1 sockerbit
1 msk rom
50 g jäst
5 dl mjölk (2 dl kall, 3 dl fingervarm)
150 g rumsvarmt smör
1⁄2 tsk salt
1 1⁄2 dl strösocker
ca 12 dl vetemjöl
Garnering:
ägg till pensling
pärlsocker
Gör så här:
Stöt saffranet med sockerbiten i en mortel och häll över romen.
(Vill man inte använda rom kan man byta den mot ljummet vatten.)
Låt blandningen stå och dra och rör under tiden ut jästen i två deciliter kall mjölk.
Värm de resterande tre decilitrarna mjölk till 37 grader.
Slå den över jästblandningen och rör om.
Tillsätt det rumsvarma smöret, skuret i bitar, och därefter salt, socker och saffransblandningen.
Arbeta ner mjölet – lite i taget – tills degen är fast, men inte för hård.
Använd bara så mycket mjöl som behövs för att degen ska vara knådbar – detta kan variera i deciliter beroende på hur hårt packat mjölet är.
Arbeta degen för hand eller med degkrokstillsatsen till elvispen i minst tio minuter.
Ställ att jäsa i cirka en timme under duk.
Knåda den jästa degen på mjölat bakbord för hand och kavla ut den till en stor fyrkant.
Bred på färskosten och ringla sirapen jämnt över degen.
Strö över farinsockret.
Vik fyrkanten dubbel och skär i remsor.
Tvinna till bullar.
Låt bullarna jäsa på plåt under duk i ytterligare 30 minuter och pensla dem därefter med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 225 graders värme i 5-10 minuter.
Bullarna är klara när de är gyllenbruna.
Låt svalna på galler.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|