Direktlänk till inlägg 13 december 2024

Lussebullar med kesella

Av Maria - 13 december 2024 11:30

Jäsning: 45 minuter + ca 30 minuter

Ugn: 225 grader, ca 8 minuter


Ingredienser:

Bullar:

 kuvert saffran (sammanlagt 1 g)
2 dl socker
150 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
 dl  kesella eller kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 14 dl vetemjöl
1 dl russin

 

Sockerlag:
1 dl strösocker
1 dl kokande vatten
 
Gör så här:
Stöt saffranet tillsammans med lite av sockret i en mortel.
Smält smöret och rör ner saffransblandningen i det.
Blanda ner mjölken och värm spadet till fingervarmt (37°C).
Smula jästen i en bunke och rör ut tillsammans med en deciliter av smörspadet.
Häll på resten av spadet, sockret, kesellan, saltet och ägget och rör ihop.
Arbeta ner vetemjölet, lite i taget, till en klibbig men sammanhållen deg (det är inte säkert att allt vetemjöl behövs – ta så lite som möjligt).
Arbeta degen en stund (runt 5 minuter i maskin och lite längre om du knådar för hand).
Låt degen jäsa i 45 minuter under duk och baka sedan ut den på mjölat bakbord.
 
Dela i mindre bitar (Ca 32 bullar) och rulla till lussebullar.
Sätt ut bullarna på plåtar med bakplåtspapper och tryck ett russin i mitten av varje spiral.
Låt bullarna jäsa under duk i cirka 30 minuter och grädda sedan långt ner i ugnen på 225 graders värme i cirka 8 minuter.
 
Blanda strösocker och kokande vatten till en sockerlag och pensla bullarna rikligt med den så snart de kommit ur ugnen.
Bakat · Jul · Saffran
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards