Direktlänk till inlägg 14 december 2024
Jäsning: 1-2 timmar, 1 timme
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
Panettone:
1⁄2 dl russin
1 dl sultanrussin
1⁄2 dl hackade röda cocktailbär
rivet skal av en citron
rivet skal av en apelsin
3 msk rom eller konjak
25 g jäst
1 dl ljummet vatten
100 g rumsvarmt smör
1 dl rörströsocker
4 ägg
1⁄2 tsk salt
3 msk flytande honung
6 dl vetemjöl special
Garnering:
pärlsocker
mandelspån
Gör så här:
Lägg russin, sultanrussin och hackade cocktailbär tillsammans med det rivna skalet från citronen och apelsinen i en skål och häll över rom eller konjak.
Vill man ha en mer neutral smak går det bra att låta frukten dra i ljummet vatten.
Smula under tiden ner jästen i en bunke och tillsätt ljummet vatten.
Rör tills jästen löst sig.
Blanda samman smör och socker till en jämn massa och tillsätt äggen, ett i taget.
Rör ner blandningen i jästspadet och tillsätt salt, honung och de konjaksdränkta russinen och cocktailbären.
Sikta ner vetemjölet under omrörning till en jämn smet.
Den ska inte bli lika fast som en bulldeg utan ligga någonstans mitt emellan kaksmet och vetedeg i konsistensen.
Låt jäsa under duk i minst en timme, gärna två.
Klä en liten, rund kakform med bakplåtspapper och stjälp ner den jästa smeten utan att röra om i den. Låt jäsa i ytterligare en timme under duk.
Strö över pärlsocker och mandelspån och grädda i 225 grader i cirka tio minuter.
Sänk därefter värmen till 175 grader och fortsätt att grädda i cirka 30 minuter.
Känn efter med en baksticka att panettonen är torr i mitten.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|