Alla inlägg under juni 2024

Av Maria - 14 juni 2024 10:15

Antal: ca 40 skorpor

Ugn: 200 grader, ca 8 minuter + 100 grader 1½- 2 timmar


Ingredienser:

150 g mjukt smör eller margarin

2 dl strösocker

3 ägg

1½ dl sötmandel, malen

2 tsk stött anis

3 tsk bakpulver

1 dl vetemjöl

½ tsk salt


Gör så här:
Rör smör och socker ljust, använd gärna elvispens vispar.

Vispa ner ett ägg i taget.

Blanda mandel, anis, bakpulver, salt och mjöl.

Vänd ner blandningen och rör samman till en deg.

Forma den till en rulle som plattas ut 12 cm bred.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 8 minuter. 

Skär omedelbart rullen i 2 cm tjocka skivor som delas längsmed.

Rosta skorporna på plåt högt upp i ugnen.

Torka dem därefter i 100 graders ugnsvärme i 1½-2 timmar med luckan lite på glänt.

Av Maria - 13 juni 2024 15:30

Ingredienser:
1 1/2 kg äpplen
5 dl Strösocker
1 dl vatten
pressad saft av 2 citroner
1 krm askorbinsyra
1 krm natriumbensoat


Gör så här:
Skala, klyfta och kärna ur äpplena.

Lägg dem i en gryta tillsammans med sockret och häll över vatten och citronsaft.

Koka upp på svag värme, skumma och låt äpplena sjuda i cirka 20 minuter.

Rör om då och då.

Vispa äpplena till mos.

Rör ut askorbinsyran och natriuembensoat i lite mos och blanda ner i moset.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut.

Förvara kallt.

Av Maria - 13 juni 2024 10:15

Antal: 3 limpor

Ugn: 275º, ca 12 minuter

Jäsning: Över natten + ca 1 timme


Ingredienser:

25 g jäst

5 dl kallt vatten

1 msk olja

2 tsk salt

Ca 1,2 liter vetemjöl


Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.

Rör ut jästen il lite av vattnet.

Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och mjöl.

Arbeta degen kraftigt.

Den ska vara ganska lös.

Täck bunken med plastfolie.

Låt degen jäsa i kylen över natten.


Stjälp upp degen på mjölat bakbord och vik den dubbel.

Degen ska inte arbetas.

Skär den lösa degen i 3 långa längder med en rikligt vass kniv.

Vrid varje längd som en snodd.

Lägg försiktigt över längderna på en plåt med bakdukspapper.

Låt jäsa ca 1 timme under bakduk.


Gräddning:

Grädda bröden mitt i ugnen i 275º, ca 12 minuter.

Låt dem kallna utan bakduk på galler.


Förvaring:
Brödet bör ätas dagsfärskt.


Brytbröden blir lite mjuksega.

Degen jäser över natten i kylskåpet.

Av Maria - 12 juni 2024 15:30

Antal: 4 portioner

 

Ingredienser:
2 msk Mörkt Muscovadorörsocker
2 msk balsamvinäger
1-2 msk olivolja
1 kvist rosmarin
2 tsk fänkålsfrön
2 st krossade vitlöksklyftor
Flingsalt
Svartpeppar

 

Gör så här:

Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.

Lägg kött/ fisk i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.

Skaka om så att marinaden täcker ordentligt.

Låt ligga i kylskåp ett par timmar och ta ut för att skaka om då och då.

Om du grillar grönsaker är det bättre att pensla på marinaden i efterhand, för att undvika att det droppar ner i grillen.

Marinaden räcker till cirka 1 kg marinerade råvaror.

Av Maria - 12 juni 2024 10:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

20 färskpotatisar

2 färska lökar eller rödlökar

2 vitlöksklyftor

1 kruka rosmarin

4 msk olivolja

Flingsalt

Peppar

Ugnsfolie

1 citron


Gör så här:

Koka potatisen.
Skala lök och vitlök, skiva löken och finhacka vitlöken.
Plocka av rosmarinen från kvistarna.
Blanda potatisen med lök, vitlök, rosmarin, olivolja, salt och peppar.
Lägg potatisblandningen på ett dubbelt folieark.
Riv över det yttersta av citronens skal och vik ihop till ett paket.
Lägg paketet på grillen 15-20 minuter.


Servera med grillade kamben eller korvar.

Av Maria - 11 juni 2024 15:30

Ingredienser:
3 msk Ljust Muscovadorörsocker
1 1/2 msk paprikapulver
1 1/2 msk torkad timjan
1 1/2 msk torkad basilika
1 1/2 msk salt
3/4 msk mald kummin
2 msk curry
1 tsk vitlökspulver


Gör så här:
Blanda samman ingredienserna.

Pensla köttet, t ex kycklingdelar, med lite olja eller flytande margarin.

Gnid in rubben och låt stå i kylskåp i minst 2 timmar.


En kryddstark rub som passar utmärkt till helstekt eller helgrillad kyckling eller varför inte något vegetariskt.

Gör curryrubben och förvara i en glasburk till nästa grillning!

Av Maria - 11 juni 2024 10:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl helt bovete

4 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

200 g morot

200 g palsternacka

100 g rotselleri

1 vitlöksklyftor

2 msk olja

1 msk smör

1 msk torkad oregano

½ tsk salt

70 g rucola eller babyspenat


Gör så här:

Skölj bovetet i kallt vatten.

Koka upp vatten och buljongtärning, tillsätt bovetet och koka ca 10 minuter på låg värme.

Stäng av spisen och låt dra under lock ytterligare 10 minuter.

Skala och hacka rotfrukterna fint.

Skala och hacka vitlöken.

Hetta upp smör och olja i en panna.

Stek rotfrukterna med vitlök, oregano och salt 5-10 minuter, de ska vara mjuka med gärna ha lite tuggmotstånd.

Blanda bovete med rotfrukter i en skål. 

Vänd ner rucola eller babyspenat.

Av Maria - 10 juni 2024 21:30

Måndag:

Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.


Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.


Tisdag:

Vegetariska vårrullar. Servera med hoi sin-sås, jasminris och wokgrönsaker.


Keso med gula russin och rostade nötter och frön.


Onsdag:

Snabbpizza på runda tortillabröd, bre på tomatsås, strö över valfri topping och riven ost. Gratinera 10 minuter i 225 grader.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Parisare: Blanda till en biff á la Lindström-färs och forma biffar.

Lägg dem på varsin skiva formbröd.

Stek först färssidan och sedan brödsidan i smör.

Toppa med stekt ägg.


Varm choklad med vispgrädde och marshmallows.


Fredag:

Kyckling med mango chutney, matvete och sallad.


Päppelkaka:

Klyfta 6 äpplen i en smord ugnsform.

Hyvla över smör så att det täcker.

Häll på 1 paket mjuk pepparkaks-mix.

Grädda 30 minuter i 200 grader.

Vaniljsås.


Lördag:

Baguetteöverbakad fiskpaj, krispig grönsallad med dressing till.


Vit chokladmousse:

Smält 100 g vit choklad, rör ner 2 äggulor, 2 hårdvispade vitor och 2½ dl vispad grädde.

Servera i glas.


Söndag:

Enkel kasslergratäng:

Lägg skivad kassler och skivad tomat omlott i en ugnsform.

Salta och peppra.

Bre på smaksatt crème fraiche och riven ost och gratinera ca 20 minuter i 200 grader.

Fullkornsris och brysselkål till.


Banan- & kiwiglass:

Mixa 3 bananer med 2 msk citronsaft och 2½ dl florsocker.

Finhacka 2 kiwi och blanda med bananen.

Vänd frukten med 6 dl vispas grädde.

Frys minst 3 timmar, rör om då och då.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards