Alla inlägg under juni 2024
Ingredienser:
1 msk Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk flingsalt
1 tsk mald svartpeppar
2 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk mald kanel
1/2 tsk mald muskotnöt
1 tsk torkad smulad mejram
2 tsk torkad, smulad oregano
1 tsk torkad, smulad timjan
Gör så här:
Blanda samman ingredienserna i en burk.
Gnid in fisken med rub 15 minuter innan den skall grillas.
Antal: 8 personer
Ingredienser:
Kardemummaglass:
2 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
1 1/4 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
5 äggulor
Rabarberkompott:
ca ½ kg färska rabarber
2 dl vit sirap
1 kanelstång
Gör så här:
Kardemummaglass:
Koka upp grädden, mjölken, strösockret och kardemumman.
Låt smeten kallna något.
Blanda sedan ner äggulorna och sila genom finmaskig sil.
Kör smeten i en glassmaskin.
Ställ i frysen.
Rabarberkompott:
Skär rabarbern i 2 cm bitar och blanda med sirapen och kanelstången.
Koka allt i 10-15 minuter tills rabarbern är simmig.
Servera den ljumma kompotten med en stor kula glass och gärna några färska bär.
Antal: 4 koppar
Ingredienser:
2 msk Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
2 msk Ekologisk Ljus Sirap
1 tsk smör
50 g mörk choklad, 70% kakaohalt
8 dl mjölk
Garnering:
glass
Ekologisk Ljus Sirap
Gör så här:
Smält rörsocker och sirap i en kastrull på spisen.
Tillsätt matfettet och fräs utan att det bränns.
Bryt chokladen i bitar och rör i.
Häll på mjölken och värm.
Häll upp i koppar och lägg på en klick glass och ringla över sirapen.
Antal: 25-30 kakor
Ingredienser:
3 ägg
1½ dl strösocker
125 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
1½ msk potatismjöl
½ tsk malen kardemumma
2 msk konjak
2 msk kallt vatten
Gör så här:
Vispa upp äggen, tillsätt sockret och vispa alltsammans pösigt.
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa ner det i tunn stråle i äggpöset (ta ej med bottensatsen).
Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och kardemumma.
Rör ner mjölblandningen i smeten och slutligen konjaken och vattnet.
Klicka ut smeten i hett rånjärn och grädda gulbruna kakor som formas till strutar på en gång de tas ur järnet.
Låt svalna på galler.
Kakorna kan också formas till skålar över en upp och nervänd kopp.
Sådana kakskålar kan fyllas med grädde och hjortron till juldesserten.
Antal: 4 glas
Ingredienser:
4 msk rom
2 msk Mörkt Muscovadorörsocker
6 dl kallt espresso kaffe
6 dl Coca Cola
4 dl istärningar
strimlat citronskal
Gör så här:
Mixa is, rom, kaffe och socker.
Häll upp i fyra glas.
Späd med Coca Cola.
Garnera med strimlat citronskal.
Antal: 16 bitar
Ugn: 175º, 35 minuter
Ingredienser:
125 g smör
200 g vit choklad
4 ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g pistaschnötter
1 lime
Glasyr:
50 g smör
1 lime, saft
2 dl florsocker
Till garnering:
Pistaschnötter, grovhackade
1 lime, rivet skal
Gör så här:
Sätt ugnen på 175º.
Smält smöret.
Bryt chokladen i bitar och rr ner den i smöret.
Ta bort kastrullen från värmen när chokladen är så gott som smält.
Vispa ihop ägg och socker.
Blanda mjöl med bakpulver och rör ner i äggvispet.
Addera choklad- och smörsmeten.
Rör om försiktigt men noga.
Hacka nötterna grovt.
Rör ner i smeten, men spara några till garnering.
Riv skalet av en lime och blanda ner i smeten.
För ännu tydligare limesmak, pressa en lime och blanda saften i smeten.
Häll smeten i en stor form eller liten långpanna, ca 25*35 cm, gärna klädd med bakplåtspapper.
Grädda i 35 minuter eller tills kakan är fast i kanterna.
Glasyr:
Smält smöret.
Blanda med limesaft och florsocker.
Bred över kakan.
Garnera med nötter och rivet skal av en lime.
Antal: 4 glas
Ingredienser:
isbitar
6 dl mjölk
1 msk kakao
1/2 dl Ljus Sirap
2 dl kall espresso
Garnering:
vanilj- eller chokladglass
Gör så här:
Krossa isbitar något och lägg i fyra höga glas.
Blanda samman mjölk, kakao, sirap och kaffe och häll över i glasen.
Lägg en klick glass i varje glas.
Servera direkt.
Antal: 4st
Första steget - fördegen:
15 g rumstempererat vatten
ca 100 g majsmjöl
ca 200 g vetemjöl
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt mjölet.
Rör ihop och låt jäsa i 1 timma.
Andra steget:
20 g nyponmjöl (finns i hälsobutiker och välsorterade livsmedelsbutiker)
10 g salt
0,5 dl rapsolja + lite extra till inoljning
0,5 dl honung
ca 300 g vetemjöl
Blanda fördegen med övriga ingredienser.
Knåda väl.
Häll rapsolja i en bunke och lägg i den färdigknådade degen.
Olja in degen runt om och låt jäsa i 30 minuter.
Forma fyra bullar av degen och doppa varje bulle i majsmjöl.
Lägg dem på smord bakplåt och jäs till dubbelstorlek.
Grädda bröden i 200° i 10-15 minuter.
Låt dem svalna på galler.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|