Alla inlägg under juni 2024

Av Maria - 7 juni 2024 15:15

Ingredienser:
1 msk Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk flingsalt
1 tsk mald svartpeppar
2 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk mald kanel
1/2 tsk mald muskotnöt
1 tsk torkad smulad mejram
2 tsk torkad, smulad oregano
1 tsk torkad, smulad timjan

 

Gör så här:
Blanda samman ingredienserna i en burk.

Gnid in fisken med rub 15 minuter innan den skall grillas.

Av Maria - 7 juni 2024 10:15

Antal: 8 personer


Ingredienser:
Kardemummaglass:

2 dl vispgrädde

2 dl standardmjölk

1 1/4 dl strösocker

2 tsk malen kardemumma

5 äggulor


Rabarberkompott:

ca ½ kg färska rabarber

2 dl vit sirap

1 kanelstång


Gör så här:

Kardemummaglass:

Koka upp grädden, mjölken, strösockret och kardemumman.

Låt smeten kallna något.

Blanda sedan ner äggulorna och sila genom finmaskig sil.

Kör smeten i en glassmaskin.

Ställ i frysen.


Rabarberkompott:

Skär rabarbern i 2 cm bitar och blanda med sirapen och kanelstången.

Koka allt i 10-15 minuter tills rabarbern är simmig.


Servera den ljumma kompotten med en stor kula glass och gärna några färska bär.

Av Maria - 6 juni 2024 10:00

Antal: 4 koppar


Ingredienser:

2 msk Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
2 msk Ekologisk Ljus Sirap
1 tsk smör
50 g mörk choklad, 70% kakaohalt
8 dl mjölk


Garnering:
glass
Ekologisk Ljus Sirap


Gör så här:
Smält rörsocker och sirap i en kastrull på spisen.

Tillsätt matfettet och fräs utan att det bränns.

Bryt chokladen i bitar och rör i.

Häll på mjölken och värm.

Häll upp i koppar och lägg på en klick glass och ringla över sirapen.

Av Maria - 6 juni 2024 10:00

Antal: 25-30 kakor


Ingredienser:

3 ägg

1½ dl strösocker

125 g smör eller margarin

2 dl vetemjöl

1½ msk potatismjöl

½ tsk malen kardemumma

2 msk konjak

2 msk kallt vatten


Gör så här:
Vispa upp äggen, tillsätt sockret och vispa alltsammans pösigt.

Smält matfettet och låt det svalna.

Vispa ner det i tunn stråle i äggpöset (ta ej med bottensatsen).

Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och kardemumma.

Rör ner mjölblandningen i smeten och slutligen konjaken och vattnet.

Klicka ut smeten i hett rånjärn och grädda gulbruna kakor som formas till strutar på en gång de tas ur järnet.

Låt svalna på galler.

Kakorna kan också formas till skålar över en upp och nervänd kopp.

Sådana kakskålar kan fyllas med grädde och hjortron till juldesserten.

Av Maria - 5 juni 2024 10:00

Antal: 4 glas


Ingredienser:
4 msk rom
2 msk Mörkt Muscovadorörsocker
6 dl kallt espresso kaffe
6 dl Coca Cola
4 dl istärningar
strimlat citronskal


Gör så här:

Mixa is, rom, kaffe och socker.

Häll upp i fyra glas.

Späd med Coca Cola.

Garnera med strimlat citronskal.

Av Maria - 5 juni 2024 07:45

Antal: 16 bitar

Ugn: 175º, 35 minuter


Ingredienser:

125 g smör

200 g vit choklad

4 ägg

3 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

100 g pistaschnötter

1 lime


Glasyr:

50 g smör

1 lime, saft

2 dl florsocker


Till garnering:

Pistaschnötter, grovhackade

1 lime, rivet skal


Gör så här:

Sätt ugnen på 175º.

Smält smöret.

Bryt chokladen i bitar och rr ner den i smöret.

Ta bort kastrullen från värmen när chokladen är så gott som smält.

Vispa ihop ägg och socker.

Blanda mjöl med bakpulver och rör ner i äggvispet.

Addera choklad- och smörsmeten.

Rör om försiktigt men noga.

Hacka nötterna grovt.

Rör ner i smeten, men spara några till garnering.

Riv skalet av en lime och blanda ner i smeten.

För ännu tydligare limesmak, pressa en lime och blanda saften i smeten.

Häll smeten i en stor form eller liten långpanna, ca 25*35 cm, gärna klädd med bakplåtspapper.

Grädda i 35 minuter eller tills kakan är fast i kanterna.


Glasyr:

Smält smöret.

Blanda med limesaft och florsocker.

Bred över kakan.

Garnera med nötter och rivet skal av en lime.

Av Maria - 4 juni 2024 10:00

Antal: 4 glas


Ingredienser:

isbitar
6 dl mjölk
1 msk kakao
1/2 dl Ljus Sirap
2 dl kall espresso


Garnering:
vanilj- eller chokladglass


Gör så här:

Krossa isbitar något och lägg i fyra höga glas.

Blanda samman mjölk, kakao, sirap och kaffe och häll över i glasen.

Lägg en klick glass i varje glas.

Servera direkt.

Av Maria - 4 juni 2024 07:45

Antal: 4st

 

Första steget - fördegen:

15 g rumstempererat vatten

ca 100 g majsmjöl

ca 200 g vetemjöl

 

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt mjölet.

Rör ihop och låt jäsa i 1 timma.

 

Andra steget:

20 g nyponmjöl (finns i hälsobutiker och välsorterade livsmedelsbutiker)

10 g salt

0,5 dl rapsolja + lite extra till inoljning

0,5 dl honung

ca 300 g vetemjöl

 

Blanda fördegen med övriga ingredienser.

Knåda väl.

Häll rapsolja i en bunke och lägg i den färdigknådade degen.

Olja in degen runt om och låt jäsa i 30 minuter.

 

Forma fyra bullar av degen och doppa varje bulle i majsmjöl.

Lägg dem på smord bakplåt och jäs till dubbelstorlek.

 

Grädda bröden i 200° i 10-15 minuter.

Låt dem svalna på galler.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards