Alla inlägg under juli 2024
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
5 dl vatten
2 dl socker
2-3 kvistar färsk rosmarin
½ dl citronsaft
1 äggvita
½ liter färska hallon
Gör så här:
Koka upp vatten och socker med det mesta av rosmarinen.
Sjud i 5-10 minuter.
Låt svalna.
Ta upp rosmarinen som kokat med sockerlagen.
Rör i citronen.
Hacka den rosmarin som återstår och rör ner i sockerlagen.
Vispa äggvitan hårt och rör försiktigt ner i sockerlagen.
Ställ i plastbunke i frysen.
Kör med stavmixer efter ca en timme så att allt rörs om ordentligt.
Upprepa efter ett par timmar.
Servera med färska hallon.
Tips!
Citron innehåller stora mängder C-vitamin, frossa och njut!
En sorbet som passar lika bra mellan rätterna som till efterrätt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Kycklingburgare:
500-600 g kycklingfilé
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
1 dl riven ost
Salt
Peppar
Smör eller kokosfett att steka i
Chilimajonnäs:
2 äggulor
1-1½ dl neutral rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
Ev. 1 tsk fransk senap
½ tsk chilipulver
1 vitlöksklyfta
Tillbehör:
Salladsblad
Rädisor
Gör så här:
Kycklingburgare:
Dela kycklingen och löken i mindre bitar och lägg ner bitarna tillsammans med vitlök i en matberedare. Kör på full effekt tills allting har blandats och liknar en färs.
Tillsätt äggulor och ost och blanda ordentligt.
Salta och peppra.
Chilimajonnäs:
Se till att ägg och olja har samma temperatur när du ska göra majonnäsen.
Vispa äggulorna någon minut med vinäger och ev. fransk senap.
Använd helst en elvisp.
Häll sedan i oljan droppvis tills majonnäsen börjar tjockna.
När den gått ihop kan man häll lite snabbare.
Smaka av med chili, riven eller pressad vitlök, salt och peppar.
Stek kycklingburgarna på medelvärme i fettet.
Se till att de blir helt genomstekta.
Servera med majonnäs, salladsblad och rädisor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
ca 1 kg kall kokt potatis, gärna färskpotatis
10 cornichoner
1 rödlök
1 kruka persilja
3 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Skala eller borsta och skölj potatisen och koka den.
Låt svalna och skär den i bitar.
Skiva cornichonerna.
Skala och hacka löken.
Hacka persiljan.
Blanda gräddfilen med majonnäs och senap.
Smaksätt med salt och peppar.
Vänd ner potatis, chornichoner, lök och persilja i såsen.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
½ avokado (spara den andra halvan i kylskåp med några droppar citron över snittytan)
2 msk crème fraiche
1 msk rom
Ev örtsalt
Ev några droppar citronsaft
Gör så här:
Dela en avokado och ta ut kärnan.
Strö eventuellt på lite örtsalt och några droppar citronsaft.
Klicka på crème fraiche och rom.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor, krossade
1 röd spansk chili
2 msk olivolja
2 msk farinsocker
½ dl mörk soja
½ dl ketchup
1 vitlöksklyfta, pressad
2 krm salt
1 krm malen svartpeppar
1 dl chilisås av ketchuptyp
2 msk chipotlepasta
½ tsk piri pirisås eller 2-3 torkad hela, smulade piri piri
1 tsk rökt, finmalet paprikapulver
Gör så här:
Skala och hacka löken fint, finhacka vitlöken och kärna ur chilin och finhacka den.
Fräs lök, vitlök och chili i olivolja i en stekpanna.
Tillsätt farinsocker, soja, ketchup, vitlök och smaksätt med salt och peppar.
Låt koka upp och sedan sjuda ett par minuter.
Mixa med en mixerstav.
Tillsätt chilisåsen, chipotlepastan, piri pirin och det rökta paprikapulvret.
Den här heta såsen passar bra till mörkt kött och kyckling.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
480 g tonfisk
Sallad:
4 portioner färskpotatis
4 ägg
150 g haricots verts
1 romansallad
1 kruka persilja
Foliepaket:
2 rödlökar
50 g sardeller
250 g romantica tomater
1 dl kalamataoliver
½ dl olivolja
Peppar
Grillfolie
4 skivor levainbröd
2 msk olja
Salt
Citron
Gör så här:
Tina tonfisken.
Sallad:
Koka potatisen.
Lägg äggen i kokande vatten och koka i 6-7 minuter.
Spola i kallt vatten.
Koka haricots verts i saltat vatten ca 3 minuter.
Låt dem rinna av.
Ansa och skär salladen .
Hacka persiljan.
Foliepaket:
Skala och skär löken i klyftor.
Dela sardellerna.
Lägg tomater, oliver, lök och sardeller på ett dubbelvikt folieark.
Ringla över olivoljan och peppar.
Vik ihop och grilla ca 5 minuter.
Pensla tonfisken och brödet med oljan.
Salta och peppra och grilla tonfisken ca 30 sekunder på varje sida.
Grilla brödet.
Riv det yttersta av citronskalet över tonfisken.
Servera den grillade tonfisken med alla tillbehör.
Pressa citronsaften över salladen.
Salta och peppra.
Ingredienser:
1 kg hallon
1 förpackning syltsocker 1+3
2 msk kokosflagor (hälsokost hyllan)
4 msk kokoslikör, kan uteslutas
Gör så här:
Skölj och rensa hallonen.
Blanda hallon och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i 2-3 minuter.
Ta grytan från värmen och skumma noga.
Tillsätt kokosflagor och likör.
Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut dem väl och förvara dem svalt.
Antal: 4 portioner
Tid: under 15 minuter
Ingredienser:
1½ dl stark ajvar relish
1 dl majonnäs
1 dl mild yoghurt eller gräddfil
Salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna och smaka av med salt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|