Alla inlägg under juli 2024
Mängd: ca 225 g
Ingredienser:
1-2 finhackade färska gröna chilipepparfrukter, urkärnade eller ej alltefter smak
1 liten färsk, finhackad jalapeñopeppar, urkärnad eller ej alltefter smak
1 msk vitvin eller äppelvinäger
2 finhackade lökar
2 msk färskpressad citronsaft
1 msk socker
3 msk hackad färsk koriander, mynta eller persilja eller blandade örter
Salt
Garnera med:
Blomma skuren av chilipeppar
Gör så här:
Lägg chilipepparn i en liten bunke (inte av metall) tillsammans med vinägern, rör om och sila av.
Häll tillbaka chilin i bunken och rör ner lök, citronsaft, socker och örter och tillsätt sedan salt efter smak.
Låt stå i rumstemperatur eller täck över och ställ kallt i 15 minuter.
Garnera med chiliblomma före servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Viltfärsbiffar:
8 enbär
500 g älgfärs eller hjortfärs
1 ägg
3 msk grädde
Salt
Vitpeppar
Smör
Svamppytt:
500 g färska kantareller eller annan svamp
3-4 schalottenlökar
1 äpple
Smör
Salt
Vitpeppar
Några kvistar färsk bladpersilja
Gör så här:
Viltfärsbiffarna:
Mosa enbären i en mortel och lägg moset i en bunke.
Lägg i färs, ägg och grädde och blanda om ordentligt.
Strö på salt och vitpeppar.
Forma smeten till biffar.
Hetta upp stekpanna med smör och stek biffarna i ca 5 minuter per sida.
Svamppytten:
Rensa kantarellerna och skär i lagom stora bitar.
Skala och skiva schalottenlökarna.
Skär äpplet i skivor.
Hetta upp en stekpanna med smör och lägg i kantarellerna.
Stek kantarellerna tills all vätska är borta och tills de har fått lite färg.
Tillsätt löken och låt steka i ytterligare någon minut.
Lägg i äppelskivorna och låt det bli varmt.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp pytten på ett fat och strö över bladpersilja över.
Servera kantarellpytten med biffarna.
Antal: 12 st
Jästid: 30 + 30 minuter
Ugn: 225°C, ca 10 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 dl olivolja
2 tsk salt
2 dl havrekli
12 dl dinkelsikt
1 ägg
Olika frön, tex svarta och vita sesamfrön, vallmofrön, solrosfrön, dillfrön
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av det fingervarma vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, olja och salt.
Blanda i havrekli och dinkelsikt, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig.
Jäs degen övertäckt i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Ta upp degen och knåda den lätt.
Baka sedan ut till bullar och lägg på en bakplåtsklädd plåt.
Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Vispa ett ägg lätt och pensla bröden.
Strö på olika frön och grädda i ugnen i ca 10 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
½ dl hackad färsk salvia
Skal av 1 citron
1 tsk pressad citronsaft
½ tsk salt
Gör så här:
Bryn 50 g av smöret i en kastrull.
Häll över smöret i en bunke.
Tillsätt salvia, citron och salt, låt svalna ca 10 minuter.
Skär resten av smöret i bitar och rör ner, lite i taget.
Låt stelna i kyl ca 30 minuter.
Forma till en rulle med hjälp av smörpapper.
Låt stelna i kyl ytterligare ca 1 timme.
Tips!
Fryst smör kan också rivas direkt över och ge det lilla extra.
Antal: 3 dl
Ugn: 200 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
3 paprikor, stora och röda
1½ dl solrosfrön
1 krm kajennpeppar
Havssalt
½ tsk citron
2 rosmarinkvistar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Dela och kärna ur paprikorna.
Lägg dem på en plåt med skalet uppåt.
Ugnsrosta ca 40 min, tills de blivit lite brända.
Ta ut dem ur ugnen och låt svalna.
Rosta solrosfrön, kajennpeppar och salt hastigt i en torr, het panna.
Skala paprikorna när de svalnat helt.
Skär i stora bitar.
Mixa till en slät röra i matberedare tillsammans med solrosfrön, citronsaft och rosmarin.
Smaka av och häll röran i en lufttät glasburk.
Håller i kylskåp upp till 2 veckor.
Antal: ca 35 stycken
Ugn: 150 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
50 g smör
1 dl råsocker
1 tsk vaniljpulver
½ dl rapsolja
½ tsk hjorthornssalt
1 dl rårismjöl
1 dl pofiber
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör smör, socker och vaniljpulver smidigt.
Tillsätt oljan lite i taget under omrörning.
Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner det i degen.
Arbeta in resten av mjölet och pofiber.
Rulla små kulor av degen.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Låt kakorna kallna på plåten.
Antal: 1 rulltårta
Ugn: 250 grader, 5-7 minuter
Ingredienser:
4 gulor
1½ dl socker
4 msk potatismjöl
4 vitor
2-3 msk kakao
Smörkräm:
1 dl socker
3 msk vatten
3 gulor
150 g smör eller margarin
Gör så här:
Vispa gulor och socker ljust och poröst.
Rör ner kakaon.
Tillsätt mjöl och sist de till hårt skum slagna vitorna.
Grädda smeten i en långpanna ca 30*40 cm klädd med bakplåtspapper i 250 grader i 5-7 minuter.
Till smörkrämen blandas socker och vatten och får sjuda tills en droppe håller trådprovet (trådar sig mellan fingrarna).
Slå då lagen över de uppvispade gulorna.
Rör sedan klickvis ner smöret.
Skulle krämen skära sig, tillsätt 1 msk hett smör under kraftig vispning.
Stjälp upp kakan på sockrat papper och låt svalna under långpannan.
Bred över det mesta av smörkrämen och rulla ihop kakan.
Resten av krämen breds på rullen, som sist strös med flisad, rostad mandel.
Ingredienser:
3 ägg
3 msk vatten
½ tsk salt
Vit- eller svartpeppar
Smör eller margarin
Fyllning:
100 g rökt skinka, bacon eller korv
1 gul lök eller en bit purjolök
3 kokta potatisar
Rikligt med hackad kryddgrönt
Gör så här:
Omelettsmet:
Vispa samman ägg, vatten, salt, peppar.
Skär alltsammans i tärningar och bryn lätt i stekpanna.
Häll över omelettsmeten och rör med gaffel så att omeletten blir jämt gräddad.
Strö över det kryddgröna.
Servera gärna direkt ur pannan.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|