Alla inlägg under juli 2024

Av Maria - 12 juli 2024 14:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 rosésallad

1 roséendive

1 blodgrape

1 blond grape

2 msk honung + 2 msk att ringla över

60 g pekannötter

Shisokrasse, röd basilika eller smörgåskrasse

Färsk oregano

Jalapeño, skivad

Röd chili, skivad


Gör så här:
Riv salladsbladen i stora bitar.

Dela endivesalladen.

Lägg upp salladen på ett stort fat.

Skär bort skalen på grapefrukten och skär upp i centimeterstora skivor.

Pensla på honung och grilla grapefrukten på båda sidor, tills den börjar få lite färg.

Lägg upp grapefrukten på salladen, strö över pekannötter, ringla honung och lägg på shisokrasse, oregano, jalapeño och chili.

Av Maria - 12 juli 2024 14:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 kg potatis

2 st salladslök


Dressing:

3 dl gräddfil

1 st pressad vitlöksklyfta

1 msk gul lök

2 msk hackad färsk gräslök

1 tsk salt

1 krm peppar


Gör så här:

Koka potatisen i lättsaltat vatten.

Låt svalna och skär den i bitar.

Skala och skiva löken.

Rör ihop ingredienserna till dressingen.

Blanda med potatis och lök.

Av Maria - 12 juli 2024 08:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 cm färsk ingefära

1 burk ekologisk kokosmjölk

4 dl beluga linser

En näve färsk koriander

2 msk lantbuljong

2 msk rapsolja

1 msk sambal oelek

1 färsk chilifrukt

10 cocktailtomater


Gör så här:

Skala och riv ingefära.
Fräs rivet försiktigt i olja.
Tillsätt sambal oelek, koriander, lantbuljong och chilifrukten som du tagit ur kärnorna från och skurit i skivor.
Häll i kokosmjölk och belugalinser.
Låt småkoka i 20 minuter.

Av Maria - 12 juli 2024 08:15

Ingredienser:

2 dl grädde

200 g vit choklad


Gör så här:

Hetta upp grädden i en kastrull.

Ta bort kastrullen från värmen och smält 200 g vit choklad i.

Av Maria - 11 juli 2024 14:15

Antal: ca 50-60 stycken

 

Ingredienser:

200 g smör eller margarin

1½- 2 dl (175 g) socker

1 äggula

1½ msk sirap

½ tsk kardemumma

2 tsk kanel

2 tsk bikarbonat

5-6 dl (350 g) vetemjöl

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg.
Dela den i 50-60 bitar.
Rulla ut varje del till en ca 10 cm lång längd.
Böj den som en hästsko och tryck till med en gaffel.
Grädda i 12-15 minuter mitt i ugnen.
Av Maria - 11 juli 2024 12:45

Antal: 12 bitar

Ugn: 175 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:

Botten:

100 g rumsvarmt smör

1½ dl strösocker
äggulor
½ dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
äggvitor
3 dl strösocker
3 dl rice krispies

 

Rabarber- & jordgubbskräm:

200 g rabarber
250 g jordgubbar
½ dl strösocker
1 msk vatten

 

Topping:

4 dl vispgrädde
250 g jordgubbar
citronmeliss till garnering

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° (150° om du har varmluft).

Vispa smör och socker poröst.

Tillsätt en äggula i taget.

Tillsätt mjölken under omrörning.

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.

Vispa äggvitorna med hälften av sockret och vispa till ett fast skum med elvisp.

Rör ner resten av sockret och vänd varsamt ner Rice Krispies.


Bred ut kaksmeten i 2 bakpappersklädda formar med en diameter på 22 cm.

Bred marängsmeten ovanpå och grädda långt ner i ugnen ca 45 min.

Låt tårtorna kallna.


Rabarber- & jordgubbskräm:

Skiva rabarbern och jordgubbarna.

Lägg dem i en kastrull med socker och vatten.

Värm under omrörning och låt småputtra ca 10 min. Vispa grädden fluffig.

Halvera jordgubbarna.


Lägg krämen och hälften av grädden mellan tårtbottnarna och toppa tårtan med resten av grädden och jordgubbarna.

Garnera med citronmeliss.

Av Maria - 11 juli 2024 11:00

Ingredienser:

Färska valfria örter

Ev. lite färsk bladspenat

Ev. 1 klyfta vitlök

2 dl olivolja

Salt

Peppar


Gör så här:

Mortla eller mixa färska örter och ev. lite bladspenat och vitlök.

Blanda ner olivoljan och smaksätt med salt och peppar.

Oljan håller upp till två veckor i burk i kyl.

Av Maria - 11 juli 2024 08:15

Ingredienser:

800 g gul lök
3 stora röda paprikor
1 syrligt äpple
½-1 röd chili, spansk peppar
2 msk olivolja
1 dl Muscovadosirap
1/4 l vitvinsvinäger
1 msk salt
1 msk paprikapulver
2 dl Syltsocker
½ dl grönpepparkorn

 

Gör så här:

Skala löken och skär den i tärningar.

Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar.

Skala, kärna ur och skär äpplet i klyftor.

Skölj och tärna chilin.

Hetta upp oljan i en gryta och lägg i grönsakerna och äpplet.

Fräs i ett par minuter.

Tillsätt sirap, vinäger, salt och paprikapulver och sjud under lock i 20 minuter.

Ta av locket och koka i ytterligare 10 minuter.

Tillsätt syltsockret och pepparkornen och koka i 3-4 minuter.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards