Alla inlägg under juli 2024
Antal: 6 personer
Ingredienser:
1 kg räkor med skal
7 skalade vitlöksklyftor, som finhackats
2 msk hackad persilja
½ dl olivolja
Gör så här:
Rensa räkorna och blanda med vitlök och persilja.
Låt stå i 5-6 timmar.
Hetta därefter upp oljan och slå i räkröran.
Rör om och låt puttra i 3-7 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Passar bra som cocktailstilltugg.
Antal: ca 75 st
Ingredienser:
175 g smör eller margarin
1 dl socker
2 dl (ca 125 g) nötkärnor
3 dl vetemjöl
2 msk mjölk eller grädde
Garnering:
50 g blockchoklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Rör matfett och socker.
Tillsätt de malda eller finhackade nötkärnorna och mjölet.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
200 g björnbär (färska eller frysta)
5 dadlar, urkärnade
2 dl färskpressad äppeljuice
2 dl vanilj-soyayoghurt
1 tsk malen kanel
2 msk skalade hampafrön (kan uteslutas)
Gör så här:
Mixa ingredienser till en slät smoothie.
Garnera med några björnbär på toppen.
Tips!
En näve björnbär innehåller nästan halva dagsbehovet av fibrer.
Fibrer håller igång tarmarna och får matsmältningen att fungera.
De hjälper även till att reglera blodsockret i kroppen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
4 dl mjölk
2 dl frysta hallon
4 dl vaniljglass
2 dl kolasås + extra till garnering
Gör så här:
Vispa grädden.
Mixa mjölk, hallon, glass och kolasås till en fluffig shake.
Häll upp i glas och toppa med vispad grädde och kolasås.
Antal: 8 glas
Ingredienser:
2 limefrukter
4 dl limoncello (citronlikör)
2 flaskor cava (spanskt mousserande vin)
Gör så här:
Skölj limefrukterna och skär dem i halvmåneskivor.
Fördela dem i åtta höga glas.
Fördela limoncellon i glasen och fyll upp med cava.
Mängd: 4 dl
Ingredienser:
1½ dl fryst hackad spenat
3 dl matlagningsyoghurt eller avrunnen naturell yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk färsk mynta eller tsk torkad
½ tsk salt
Gör så här:
Tina spenaten, pressa ur vätskan och blanda spenaten med yoghurten.
Pressa i vitlöksklyftan och krydda med myntan.
Smaka av med salt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 majskolvar
2 tomater, hackade
1 näve körsbärstomater, delade
2 salladslökar, tunt skurna
2 msk gräslök, grovt hackad
½ rödlök, finhackad
Salt
Peppar
Vaniljvinägrett:
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
En nypa vaniljpulver eller frön från 1/4 vaniljstång
Gör så här:
Koka majskolvarna ca 15 minuter i saltat vatten.
Grilla den kokta majsen i några minuter så att den får färg.
Skär bort majs från kolvarna och lägg i en skål.
Blanda med de olika tomaterna och all lök.
Vispa ihop olivolja, vinäger och vaniljpulver till en vinägrett.
Slå vinägretten över salladen och smaka av med salt och peppar.
Antal: 20 tunna skivor
Ugn: 175 grader, 80 minuter
Ingredienser:
75 g torkade blåbär
1 msk kanel
2 msk rom
100 g mandel
50 g valnötter
50 g skalade sesamfrön
2 msk fiberhusk
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g mandel, grovhackad
1 burk kesella, 10%
6 ägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg blåbären i en skål och häll kokande vatten över.
Låt blåbären svälla några minuter.
Häll av vattnet och blanda blåbären med kanel och rom.
Låt blandningen stå och dra ett tag.
Mixa mandel, valnötter och sesamfrön till ett mjöl och blanda med fiberhusk, salt och bakpulver i en bunke.
Vispa ihop kesellan med äggen i en separat bunke och blanda i blåbären och de mixade mandlarna.
Blanda allt och låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter.
Häll upp i en smord form som rymmer 1½ liter.
Grädda i 80 minuter i nedre delen av ugnen.
Låt brödet svalna på galler under en bakduk.
Skär upp skivor när brödet svalnat helt.
Förvara brödet i kylen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|