Alla inlägg under juli 2024

Av Maria - 7 juli 2024 14:00

Antal: 3 portioner


Ingredienser:

äggulor
2 msk socker
2 msk marsalavin, portvin eller söt sherry

 

Gör så här:

Lägg äggulor och socker i en liten kastrull.

Vispa gulor och socker pösigt.

Vispa sedan i vinet, lite i taget.

Sätt kastrullen på svag värme eller i en större kastrull med hett vatten och fortsätt vispa tills blandningen blir tjock och krämig.

Om värmen blir för hög stelnar äggen och krämen skär sig.

Av Maria - 7 juli 2024 12:30

Mängd: till ca 600 g kött


Ingredienser:

2 vitlöksklyftor

2 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger

4 msk hackade örter, t.ex dragon, basilika och timjan

1 dl raps- eller olivolja

½-1 tsk grön tabasco

½ tsk salt


Gör så här:
Skala vitlöken och mixa ihop alla ingredienser.

Lägg köttet i marinaden 1 timme innan köttet ska grillas.


Marinaden passar bra till lamm, fläskkött och kyckling.

Av Maria - 7 juli 2024 11:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
4 päron

100 g brieost

50 g valnötter eller andra nötter, grovt hackade

Några kvistar färsk timjan


Gör så här:
Skala päronen och skär i stadiga bitar.

Grilla tills de har mjuknat.

Skär osten i bitar och fördela på päronen.

Tryck gärna i en tandpetare eller minigrillpinne i varje bit.

Grilla tills osten börjar smälta.

Strö över nötter och timjan.

Av Maria - 7 juli 2024 08:15

Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:

50 g margarin eller smör

2 ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Rivet skal av ½ citron eller 2 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker

1 dl mjölk


Gör så här:

Smörj och bröa en rund eller avlång bakform, ca 1½ liter.

Smält matfettet och låt det svalna.

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda i vetemjöl, bakpulver, citronskal eller vaniljsocker.

Rör i mjölken och blanda allt till en jämn smet.

Häll smeten i formen.


Gräddning:
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 35 minuter.


Förvaring:

Kakan är godast 1-2 dagar men håller sig bra 5-6 dagar.

Bör förvaras svalt i burk eller plastpåse.

I frys ca 6 månader.

Av Maria - 7 juli 2024 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

60 g smör + 1 msk
schalottenlök
1½ dl fiskbuljong, gjord på fond
2 msk färskriven pepparrot
Salt
Peppar

 

Gör så här:

Smält en matsked smör i kastrull och rör ner finhackad schalottenlök.

Låt puttra en stund och späd med fiskbuljong.

Låt koka 2-3 minuter.

Sänk till minsta värme och vispa ner smöret i små klickar.

Smaka av med pepparrot, salt och vitpeppar.

Av Maria - 6 juli 2024 13:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:

600 g laxfilé, utan skinn
2 tsk flingsalt
½ msk olivolja

 

Hasselbackare:

500 g potatis
500 g färska rödbetor
3 msk olivolja
1 tsk salt

 

Fetaostkräm:

3 dl yoghurt 10%
½ kruka färsk basilika
150 g fetaost
liten vitlöksklyfta, riven
2 tsk olivolja
Salt

Svartpeppar

 

Till servering:

150 g sockerärter
citron, i klyftor
½ kruka basilikablad

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Skala potatis och rödbetor.

Lägg en potatis på en träslev och skär tunna snitt med vass kniv till slevens kant.

Fortsätt med all potatis och rödbetorna.

Fördela på en ugnsplåt.

Ringla över olja och strö på salt.

Rosta mitt i ugnen ca 45 min.

Pensla snittytorna då och då med oljan i formen.


Mixa basilikan med hälften av yoghurten till fin grön färg.

Tillsätt resten av yoghurten och smula ner fetaosten.

Smaka av med vitlök, olivolja, salt och peppar.

Skär laxen i tärningar och trä upp på spett.

Salta. Stek runt om till fin färg i olja i en het stekpanna.

Mitten ska gärna fortfarande vara rå.

Servera laxen med hasselbackare, fetaostkräm, sugarsnaps, citron och basilika.

Av Maria - 6 juli 2024 12:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
3 limefrukter

1 msk agavesirap (eller 4-5 msk sockerlag)

½ krm svartpeppar

Mineralvatten

Några kvistar mynta


Gör så här:

Pressa ut limesaften.

Rör ihop med agavesirap och svartpeppar.

Fördela i 4 glas.

Fyll på med iskallt mineralvatten.

Stick ner en myntakvist i varje glas.


Tips!

Lime innehåller mycket C-vitamin och antioxidanter.

Av Maria - 6 juli 2024 11:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 150 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

400 g kycklingschnitzel eller kycklingfiléer

1 dl kokosmjöl

2 uppvispade ägg

2 dl mandelmjöl

Salt

2 dl neutral olja

100 g smör


Grönkålschips:

Grönkål

Olivolja

Flingsalt


Tillbehör:

1 påse bladspenat

Tomater

2 buketter broccoli, kokade

Flingsalt

Örtolja

Nymalen svartpeppar


Gör så här:

Om du inte har fått tag på färdigskurna kycklingschnitzlar är det enkelt att skära ett bar filéer på längden och banka ut dem schnitzeltunna.

Doppa sedan kycklingskivorna först i en djup tallrik med kokosmjöl, sedan i uppvispade ägg och sist i mandelmjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i mandelmjöl mixat med lite salt.

Var noga så att varje lager täcker ordentligt.

Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek schnitzlarna på medelhög värme tills de är vackert gyllenbruna.


Grönkålschips:

Skölj grönkålen.

Torka av med en handduk och låt torka ordentligt.

Värm ugnen till 150 grader.

Lägg grönkålen på en plåt, låt alla varje blad vara ungefär lika stora.

Ringla över lite olivolja och strö över lite flingsalt (eller andra valfria kryddor).

Rosta grönkålen mitt i ugnen i ca 15 minuter så att de blir krispiga och har lite färg.


Till servering:

Servera kycklingen på en bädd av bladspenat med ugnsrostad grönkål, tomater och ljummen broccoli till.

Toppa med flingsalt, örtolja och nymalen svartpeppar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards