Alla inlägg under juli 2024
Antal: 3 portioner
Ingredienser:
4 äggulor
2 msk socker
2 msk marsalavin, portvin eller söt sherry
Gör så här:
Lägg äggulor och socker i en liten kastrull.
Vispa gulor och socker pösigt.
Vispa sedan i vinet, lite i taget.
Sätt kastrullen på svag värme eller i en större kastrull med hett vatten och fortsätt vispa tills blandningen blir tjock och krämig.
Om värmen blir för hög stelnar äggen och krämen skär sig.
Mängd: till ca 600 g kött
Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
2 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
4 msk hackade örter, t.ex dragon, basilika och timjan
1 dl raps- eller olivolja
½-1 tsk grön tabasco
½ tsk salt
Gör så här:
Skala vitlöken och mixa ihop alla ingredienser.
Lägg köttet i marinaden 1 timme innan köttet ska grillas.
Marinaden passar bra till lamm, fläskkött och kyckling.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 päron
100 g brieost
50 g valnötter eller andra nötter, grovt hackade
Några kvistar färsk timjan
Gör så här:
Skala päronen och skär i stadiga bitar.
Grilla tills de har mjuknat.
Skär osten i bitar och fördela på päronen.
Tryck gärna i en tandpetare eller minigrillpinne i varje bit.
Grilla tills osten börjar smälta.
Strö över nötter och timjan.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
50 g margarin eller smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rivet skal av ½ citron eller 2 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker
1 dl mjölk
Gör så här:
Smörj och bröa en rund eller avlång bakform, ca 1½ liter.
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i vetemjöl, bakpulver, citronskal eller vaniljsocker.
Rör i mjölken och blanda allt till en jämn smet.
Häll smeten i formen.
Gräddning:
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 35 minuter.
Förvaring:
Kakan är godast 1-2 dagar men håller sig bra 5-6 dagar.
Bör förvaras svalt i burk eller plastpåse.
I frys ca 6 månader.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
60 g smör + 1 msk
1 schalottenlök
1½ dl fiskbuljong, gjord på fond
2 msk färskriven pepparrot
Salt
Peppar
Gör så här:
Smält en matsked smör i kastrull och rör ner finhackad schalottenlök.
Låt puttra en stund och späd med fiskbuljong.
Låt koka 2-3 minuter.
Sänk till minsta värme och vispa ner smöret i små klickar.
Smaka av med pepparrot, salt och vitpeppar.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
600 g laxfilé, utan skinn
2 tsk flingsalt
½ msk olivolja
500 g potatis
500 g färska rödbetor
3 msk olivolja
1 tsk salt
3 dl yoghurt 10%
½ kruka färsk basilika
150 g fetaost
1 liten vitlöksklyfta, riven
2 tsk olivolja
Salt
Svartpeppar
150 g sockerärter
1 citron, i klyftor
½ kruka basilikablad
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Skala potatis och rödbetor.
Lägg en potatis på en träslev och skär tunna snitt med vass kniv till slevens kant.
Fortsätt med all potatis och rödbetorna.
Fördela på en ugnsplåt.
Ringla över olja och strö på salt.
Rosta mitt i ugnen ca 45 min.
Pensla snittytorna då och då med oljan i formen.
Mixa basilikan med hälften av yoghurten till fin grön färg.
Tillsätt resten av yoghurten och smula ner fetaosten.
Smaka av med vitlök, olivolja, salt och peppar.
Skär laxen i tärningar och trä upp på spett.
Salta. Stek runt om till fin färg i olja i en het stekpanna.
Mitten ska gärna fortfarande vara rå.
Servera laxen med hasselbackare, fetaostkräm, sugarsnaps, citron och basilika.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 limefrukter
1 msk agavesirap (eller 4-5 msk sockerlag)
½ krm svartpeppar
Mineralvatten
Några kvistar mynta
Gör så här:
Pressa ut limesaften.
Rör ihop med agavesirap och svartpeppar.
Fördela i 4 glas.
Fyll på med iskallt mineralvatten.
Stick ner en myntakvist i varje glas.
Tips!
Lime innehåller mycket C-vitamin och antioxidanter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 150 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
400 g kycklingschnitzel eller kycklingfiléer
1 dl kokosmjöl
2 uppvispade ägg
2 dl mandelmjöl
Salt
2 dl neutral olja
100 g smör
Grönkålschips:
Grönkål
Olivolja
Flingsalt
Tillbehör:
1 påse bladspenat
Tomater
2 buketter broccoli, kokade
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
Om du inte har fått tag på färdigskurna kycklingschnitzlar är det enkelt att skära ett bar filéer på längden och banka ut dem schnitzeltunna.
Doppa sedan kycklingskivorna först i en djup tallrik med kokosmjöl, sedan i uppvispade ägg och sist i mandelmjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i mandelmjöl mixat med lite salt.
Var noga så att varje lager täcker ordentligt.
Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek schnitzlarna på medelhög värme tills de är vackert gyllenbruna.
Grönkålschips:
Skölj grönkålen.
Torka av med en handduk och låt torka ordentligt.
Värm ugnen till 150 grader.
Lägg grönkålen på en plåt, låt alla varje blad vara ungefär lika stora.
Ringla över lite olivolja och strö över lite flingsalt (eller andra valfria kryddor).
Rosta grönkålen mitt i ugnen i ca 15 minuter så att de blir krispiga och har lite färg.
Till servering:
Servera kycklingen på en bädd av bladspenat med ugnsrostad grönkål, tomater och ljummen broccoli till.
Toppa med flingsalt, örtolja och nymalen svartpeppar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|