Alla inlägg under juli 2024
Antal: 2 bröd
Ugn: 200-225 grader, ca 25 minuter
Jäsning: dubbel storlek
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
50-100 g smör eller margarin
1 tsk salt
ca 12 dl (ca 720 g) vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i degbunken.
Smält matfettet, häll i vattnet och värm till 37 grader.
Häll över jästen och rör om tills den löst sig.
Tillsätt salt och arbeta in mjölet tills degen är blank och smidig.
Dela degen och lägg i smorda formar att jäsa till dubbel storlek.
Pricka bröden, grädda i 200-225 grader, ca 25 minuter.
Ingredienser:
4 hg malet oxkött
2 hg malen kokt potatis
2 msk mjöl
Salt
Vitpeppar
1½ dl grädde
Till stekning och garnityr:
1 msk mjöl
2 msk smör
1-1½ hg rökt fläsk
3 kokta ägg, (8 á 9 minuter)
2 dl efterbuljong
Gör så här:
Av kött, potatis, mjöl och grädde göres en färs, som avsmakas med kryddor.
Färsen formas till avlånga biffar som på båda sidor överhackas med en knivrygg samt lätt doftas med mjöl.
Biffarna stekas i drygt hälften av smöret och uppläggas.
Fläsket skäres i små tärningar, som fräsas i resten av smöret varpå de fördelas på biffarna.
På varje biff lägges en ägghalva med den skurna sidan nedåt.
Panna urvispas med buljongen, som hälles över biffarna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g halloumi
1 st röd chili
1 st lime, saften
1 msk olivolja
Svartpeppar
Gör så här:
Skär osten i skivor och grilla den på båda sidorna.
Skär den i mindre bitar och lägg på ett fat.
Hacka chilin fint och strö över.
Pressa över lime och ringla över olja.
Krydda med peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
12 polkabetor
200 g fetaost
1 rabarber
100 g machesallad
2 vårlökar
100 g hasselnötter
Gör så här:
Koka betorna i lätt saltat vatten i 20-30 minuter.
Skölj med kallt vatten.
Gnugga av skalet med händerna.
Skär i skivor eller klyftor.
Lägg på fat.
Smula osten över betorna.
Hyvla rabarbern med potatisskalare och lägg på betorna.
Strö över salladen.
Hacka löken och nötterna och toppa salladen.
Polkabetor:
Polkabetor är mildare i smaken än rödbetor, mer som gulbetor.
Polkabetor är inte alltid lätta att hitta i affären och då fungerar förstås som ett bra alternativ.
Antal: 4 stycken
Ingredienser:
1 burk Cannellinibönor, ca 380 g
ca 300 g Kavli paprikaost
100 g små tomater, ca 250 g, urkärnade och hackade
Rostad lök
Salt
Peppar
4 stora salladsblad
4 runda mjuka tunnbröd
Gör så här:
Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av.
Mosa dem lätt med en gaffel i en bunke.
Blanda i mjukosten och hackade tomater.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg ut brödet, lägg på tomater, ett salladsblad och klicka på ost- och bönröran.
Vik upp botten.
Rulla in sidorna så att det möts på mitten.
Toppa med rostad lök.
Ingredienser:
2 msk rörsocker strö
2 msk flingsalt
2 tsk grovmald svartpeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
2 krm cayennepeppar
3 krm mald spiskummin
1 msk vitlökspulver
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en skål.
Gnid in köttet som skall grillas med rubben och ställ i kylskåp i minst 4-6 timmar innan grillning.
Rubben som inte går åt förvaras i en burk med lock på mörk plats.
Ingredienser:
8 färska eller konserverade aprikoser
2 schalottenlökar
½ dl Ljus Sirap
½ dl vitvinsvinäger
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär aprikoserna i bitar.
Skala och skiva löken.
Blanda aprikos, lök, sirap, vitvinsvinäger, salt och peppar i en kastrull och koka i cirka 7 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g kyckling, skinn och benfri
200 g fläskfilé
200 g ryggbiff
100 g smakrik korv
4 små lökar
4 fasta champinjoner
Allround rub
16 st grillspett av trä, blötlagda
Gör så här:
Skär köttet och grönsakerna i fina bitar.
Trä upp allt på spett, använd dubbla pinnar så att spetten håller sig raka och fina.
Smaksätt med rubben, gnid in kryddorna ordentligt och grilla sedan på medelvarm grill.
Servera spetten med grillade grönsaker och aioli.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|