Alla inlägg under juli 2024
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 mogna avokador
3 msk kokosmjölk
1 msk sötning (honung eller sukrin)
1 msk snabbkaffepulver
200 g mörk choklad, ca 70%
Några myntablad
Gör så här:
Gröp ur avokadorna och lägg fruktköttet i en matberedare med kniven monterad.
Tillsätt kokosmjölk, sötning, kaffepulver och vaniljpulver.
Kör till en jämn smet.
Smält chokladen över vattenbad eller i mikron.
Låt chokladen svalna i 5 minuter och häll sedan ner den bland avokadosmeten.
Fördela i fyra skålar och dekorera med myntablad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ purjolök
3 msk smör-&rapsolja oliv
130 g färsk spenat
400 g kokt matvete
250 g frysta gröna ärter
1 ägg
2 dl panko (japansk ströbröd)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Ostkräm:
1 dl gräddfil
150 g vitost, krämig hel bit
Tillbehör:
4 hamburgerbröd
Saltgurka
Rostas lök
Tomat
Gör så här:
Skiva purjon tunt och fräs mjuk i 1 msk smör-&rapsolja med hälften av spenaten.
Skölj matvetet och mixa i en matberedare till en tjock smet tillsammans med purjofräs, ärter, ägg, hälften av ströbrödet, salt och peppar.
Forma åtta biffar och vänd i resten av ströbrödet.
Ställ kallt i ca 1 timme.
Mixa ihop gräddfil, ost och ca 30 g finskuren spenat i en matberedare.
Stek biffarna gyllene i smör-&rapsolja i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida.
Servera burgarna i bröden med ostkrämen, resten av spenaten och tillbehören.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
800 g varmrökt lax
½ dm stor, grovriven gurka
1½ dl gräddfil
½ dl lättmajonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl hackad gräslök eller dill
1 krm salt
½ krm peppar
800 g kokt potatis
250 g kokta sockerärtor
Gör så här:
Värm eventuellt fisken i ugnen i 200°, 10-15 minuter.
Lägg den rivna gurkan på ett hushållspapper så att det mesta av gurksaften sugs upp.
Blanda gräddfil, majonnäs, vitlök och färska örter.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ner gurkan.
Bena ur fisken och ta bort skinnet.
Servera den med sallad, potatis och sockerärter.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
2 äggulor
2 tsk rödvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
6-6½ dl neutral olja
Salt
1 dl hackade färska örter
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
Gör så här:
Vispa äggulor, rödvinsvinäger och senap.
Droppa i oljan i en fin stråle och vispa kraftigt under tiden.
Smaka av med salt.
Vänd ner örter och vitlök i majonnäsen, eller mixa ner dem med en stavmixer.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 majskolvar, gärna färska
Lite olja
2 dl grovt riven parmesan
1½ dl finhackad bladpersilja
Rökt paprikapulver
Sås:
2 dl lätt crème fraiche
1 dl majonnäs
Salt
Peppar
Gör så här:
Förväll majskolvarna i lättsaltat vatten i 8 minuter.
Om de är färska ta bort blasten.'
Gör såsen:
Blanda crème fraiche, majonnäs, salt och peppar.
Pensla majskolvarna med lite olja och grilla dem över en fin glödbädd.
Lägg en sträng med sås ovanpå de nygrillade majskolvarna.
Strö på riven parmesan, persilja och paprikapulver.
Servera majskolvarna medan de är varma.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 röda grapefrukter
2 mogna avokador
1 fänkål - spara dillen till garnityr
Ca 1 dl kanderade valnötter
Svartpeppar
Dressing:
1 citron, zest och juice
1 lime, zest och juice
3 msk agavesirap
3 msk olivolja
1 nypa salt
Gör så här:
Dressing:
Blanda citruszest, citrusjuice, sirap och olja.
Smaka av med lite salt.
Riv bara det allra yttersta gula och gröna skalet på citron och lime, annars kan smaken bli bitter.
Sallad:
Filea grapefrukterna.
Skär avokado och fänkål i tunna skivor.
Arrangera grapen, avokado och fänkål snyggt på fyra tallrikar.
Strö över nötterna och ringla över dressingen.
Toppa med fänkålsdill och peppar.
Tips!
När blodapelsinerna är i säsong, testa då att byta ut grapefrukten mot dessa, och valnötterna mot pistaschnötter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g zucchini
2 msk smör-&rapsolja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
70 g bladspenat
150 g tärnad mango
150 g vitost
50 g hackade cashewnötter
Dressing:
1 hackad röd chili
2 msk strimlad färsk mynta
Rivet skal och saft av 1 lime
2 msk olivolja
1 tsk flytande honung
½ tsk salt
Gör så här:
Blanda ingredienserna till dressingen och ställ kallt.
Skär zucchinin i tunna skivor på längden.
Pensla med smör-&rapsolja.
Salta och peppra.
Grilla zucchinin ca 5 minuter på varje sida.
Lägg spenaten på ett fat och lägg på zucchinin.
Toppa salladen med mango, smulad ost och nötter.
Ringla över dressingen.
Garnera ev med mynta.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ honungsmelon
1 bit ingefära (1 bit stor som 2 sockerbitar)
4 apelsiner
1 msk flytande honung
Garnering:
1 Kvist mynta
Gör så här:
Skala melonen och dela den i grova bitar.
Skala och skiva ingefäran.
Pressa apelsinerna.
Mixa alla ingredienserna i en mixer till en skummig dryck.
Häll upp i glas.
Garnera med mynta.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|