Alla inlägg under juli 2024

Av Maria - 4 juli 2024 12:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
3 mogna avokador

3 msk kokosmjölk

1 msk sötning (honung eller sukrin)

1 msk snabbkaffepulver

200 g mörk choklad, ca 70%

Några myntablad


Gör så här:
Gröp ur avokadorna och lägg fruktköttet i en matberedare med kniven monterad.

Tillsätt kokosmjölk, sötning, kaffepulver och vaniljpulver.

Kör till en jämn smet.

Smält chokladen över vattenbad eller i mikron.

Låt chokladen svalna i 5 minuter och häll sedan ner den bland avokadosmeten.

Fördela i fyra skålar och dekorera med myntablad.

Av Maria - 4 juli 2024 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ purjolök

3 msk smör-&rapsolja oliv

130 g färsk spenat

400 g kokt matvete

250 g frysta gröna ärter

1 ägg

2 dl panko (japansk ströbröd)

1 tsk salt

1 krm svartpeppar


Ostkräm:

1 dl gräddfil

150 g vitost, krämig hel bit


Tillbehör:

4 hamburgerbröd

Saltgurka

Rostas lök

Tomat


Gör så här:

Skiva purjon tunt och fräs mjuk i 1 msk smör-&rapsolja med hälften av spenaten.

Skölj matvetet och mixa i en matberedare till en tjock smet tillsammans med purjofräs, ärter, ägg, hälften av ströbrödet, salt och peppar.

Forma åtta biffar och vänd i resten av ströbrödet.

Ställ kallt i ca 1 timme.

Mixa ihop gräddfil, ost och ca 30 g finskuren spenat i en matberedare.

Stek biffarna gyllene i smör-&rapsolja i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida.

Servera burgarna i bröden med ostkrämen, resten av spenaten och tillbehören.

Av Maria - 4 juli 2024 08:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:

800 g varmrökt lax

 

Gurksallad:

½ dm stor, grovriven gurka
1½ dl gräddfil
½ dl lättmajonnäs
pressad vitlöksklyfta
1 dl hackad gräslök eller dill
1 krm salt
½ krm peppar
800 g kokt potatis
250 g kokta sockerärtor

 

Gör så här:

Värm eventuellt fisken i ugnen i 200°, 10-15 minuter.

Lägg den rivna gurkan på ett hushållspapper så att det mesta av gurksaften sugs upp.

Blanda gräddfil, majonnäs, vitlök och färska örter.

Smaka av med salt och peppar.

Rör ner gurkan.

Bena ur fisken och ta bort skinnet.

Servera den med sallad, potatis och sockerärter. 

Av Maria - 4 juli 2024 06:45

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

2 äggulor

2 tsk rödvinsvinäger

2 tsk dijonsenap

6-6½ dl neutral olja

Salt

1 dl hackade färska örter

2-3 vitlöksklyftor, finhackade


Gör så här:

Vispa äggulor, rödvinsvinäger och senap.

Droppa i oljan i en fin stråle och vispa kraftigt under tiden.

Smaka av med salt.

Vänd ner örter och vitlök i majonnäsen, eller mixa ner dem med en stavmixer.

Av Maria - 3 juli 2024 13:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
4 majskolvar, gärna färska

Lite olja

2 dl grovt riven parmesan

1½ dl finhackad bladpersilja

Rökt paprikapulver


Sås:

2 dl lätt crème fraiche

1 dl majonnäs

Salt

Peppar


Gör så här:

Förväll majskolvarna i lättsaltat vatten i 8 minuter.

Om de är färska ta bort blasten.'


Gör såsen:

Blanda crème fraiche, majonnäs, salt och peppar.


Pensla majskolvarna med lite olja och grilla dem över en fin glödbädd.

Lägg en sträng med sås ovanpå de nygrillade majskolvarna.

Strö på riven parmesan, persilja och paprikapulver.

Servera majskolvarna medan de är varma.

Av Maria - 3 juli 2024 12:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2 röda grapefrukter

2 mogna avokador

1 fänkål - spara dillen till garnityr

Ca 1 dl kanderade valnötter

Svartpeppar


Dressing:

1 citron, zest och juice

1 lime, zest och juice

3 msk agavesirap

3 msk olivolja

1 nypa salt


Gör så här:

Dressing:
Blanda citruszest, citrusjuice, sirap och olja.

Smaka av med lite salt.

Riv bara det allra yttersta gula och gröna skalet på citron och lime, annars kan smaken bli bitter.

 

Sallad:
Filea grapefrukterna.

Skär avokado och fänkål i tunna skivor.

Arrangera grapen, avokado och fänkål snyggt på fyra tallrikar.

Strö över nötterna och ringla över dressingen.

Toppa med fänkålsdill och peppar.


Tips!

När blodapelsinerna är i säsong, testa då att byta ut grapefrukten mot dessa, och valnötterna mot pistaschnötter.

Av Maria - 3 juli 2024 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g zucchini

2 msk smör-&rapsolja

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

70 g bladspenat

150 g tärnad mango

150 g vitost

50 g hackade cashewnötter


Dressing:

1 hackad röd chili

2 msk strimlad färsk mynta

Rivet skal och saft av 1 lime

2 msk olivolja

1 tsk flytande honung

½ tsk salt


Gör så här:

Blanda ingredienserna till dressingen och ställ kallt.

Skär zucchinin i tunna skivor på längden.

Pensla med smör-&rapsolja.

Salta och peppra.

Grilla zucchinin ca 5 minuter på varje sida.

Lägg spenaten på ett fat och lägg på zucchinin.

Toppa salladen med mango, smulad ost och nötter.

Ringla över dressingen.

Garnera ev med mynta.

Av Maria - 3 juli 2024 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ honungsmelon

1 bit ingefära (1 bit stor som 2 sockerbitar)

4 apelsiner

1 msk flytande honung


Garnering:

1 Kvist mynta


Gör så här:

Skala melonen och dela den i grova bitar.

Skala och skiva ingefäran.

Pressa apelsinerna.

Mixa alla ingredienserna i en mixer till en skummig dryck.

Häll upp i glas.

Garnera med mynta.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards