Alla inlägg under juli 2024
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
3 bakpotatisar med skal
1 grön squash och 1 gul squash
1 aubergine
2 tsk salt
500 g grön sparris
3 paprikor
10 färska lökar med blast
Olivolja
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär potatis, squash och aubergine i ca ½ cm tjocka skivor.
Förväll potatisskivorna i lättsaltat vatten ca 3 minuter.
Låt rinna av.
Varva squash- och aubergineskivorna med 2-3 tsk salt i ett durkslag och ställ åt sidan.
Skär bort den nedre hårda delen på sparrisen.
Dela paprikorna och skär dem i ca 2 cm breda bitar.
Ansa löken och skär bort en bit av blasten.
Torka av squash- och aubergineskivorna.
Pensla grönsakerna med lite olja.
Grilla dem i omgångar tills de får färg och mjuknar.
Salta och peppra.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gurka
2½ dl matlagningsyoghurt
2 vitlöksklyftor, pressade
½ röd chili, fint skuren
1 kruka koriander
1 msk pressad limejuice
Salt
Gör så här:
Skala gurkan och riv.
Pressa ut överflödig vätska (ta den rivna gurkan i handen och pressa ut vätskan).
Blanda med yoghurt, vitlök och chili.
Hacka koriandern och rör i tillsammans med limejuice.
Smaka av med salt.
Tips!
Chili gör under med immunförsvaret, så var generös.
Som tsatsiki, med pimpad med chili, koriander och lime.
Gott till sallad eller wrap, men också bara till råa grönsaker eller på en bit bröd.
Ingredienser:
2 liter hallon
1 kg syltsocker
Gör så här:
Skölj bären.
Plocka bort ev fula bär.
Lägg bären och sockret i en gryta och koka under omrörning i 2 minuter.
Skumma av och låt stå i 10 minuter.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Sätt på lock.
Förvara kallt.
Du kan byta ut hallonen mot andra bär eller frukter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 10 minuter + 200 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
50 g valnötter
2½ dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
250 g chévreost
10 g soltorkade tomater, marinerade
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 msk timjan hackad
Sallad:
2 msk citron, pressad
3 msk olivolja
2 krm salt
2 päron
1 salladslök
1 påse salladsskott, blandade (150 g)
Gör så här:
Pajdegen:
Mixa valnötterna i matberedare.
Tillsätt mjöl och smör, skuret i mindre bitar.
Häll i vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.
Tryck eller kavla ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Ställ formen i kylskåpet ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°.
Nagga bottnen och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
Fyllning:
Strimla tomaterna.
Mixa hälften av osten i matberedare tillsammans med ägg, mjölk, salt och peppar.
Skiva resten av osten.
Fördela tomater, ost och timjan i pajskalet.
Häll över äggstanningen.
Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 35 min.
Sallad:
Blanda citronsaft, olja och salt.
Kärna ur päronen och skär dem i tunna klyftor.
Vänd ner dem i dressingen.
Strimla salladslöken och blanda med päronen.
Vänd ner skotten precis innan salladen serveras till pajen.
Ingredienser:
Kidneybönröra:
1 paket kokta kidneybönor, ca 230 g
½ rödlök
½ röd chili
1-2 vitlöksklyftor
1 salladslök
1 tsk chipotlepasta
1 msk BBQ-sås
1 tsk rapsolja
Salt
Svartpeppar, malen
Guacamole:
2 avokador
2 msk hackad rödlök
1 tomat
1 salladslök
2 vitlöksklyftor
1 lime, saften
2 msk hackad koriander eller bladpersilja
Salt
Svartpeppar, malen
Chips:
1 lotusrot
2 polkabetor
5-6 dl olja
Salt
Gör så här:
Kidneybönröra:
Häll av bönorna i ett durkslag.
Mixa bönorna grovt med en mixerstav.
Hacka rödlöken, chilin och vitlöken fint.
Strimla salladslöken.
Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar.
Guacamole:
Skala och kärna ur och mosa avokadon.
Blanda ner den hackade rödlöken.
Skär tomaten i fyra klyftor.
Kärna ur klyftorna och skär dem i små tärningar.
Strimla salladslöken och hacka vitlöken fint.
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Lotus- och polkabetschips:
Skala lotusroten och hyvla tunt med en mandolin.
Tvätta och torka betorna och hyvla dem med en mandolin.
Värm upp oljan till 130 grader och fritera litet i taget.
Lägg chipsen på en tallrik med hushållspapper så att de får rinna av.
Strö över salt medan chipsen är varma så fäster det bättre.
Antal: 2 portioner alternativt 12 portioner
Ingredienser:
2 portioner:
5 kokta medelstora potatisar
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk (3%)
1 msk smör
1½ krm salt, efter smak
1 krm vitpeppar, efter smak
2 msk hackad dill, persilja eller gräslök
12 portioner:
2½ kg potatis
2 dl vetemjöl
1 3/4 liter mjölk (3%)
3 msk smör
2 tsk salt, efter smak
2 krm vitpeppar
2 dl hackad dill, persilja eller gräslök
Gör så här:
2 portioner:
Skala potatisen, skär den i tärningar.
Vispa ut mjölet med mjölken i en kastrull.
Lägg i fettet.
Koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter.
Lägg i potatisen, rör om försiktigt och låt den bli genomvarm.
Smaka av med salt.
Blanda i klippt kryddgrönt.
12 portioner:
Borsta potatisen och koka den nätt och jämnt mjuk.
Häll av vattnet och låt den kallna.
Detta kan göras en dag i förväg.
Skala potatisen och skär den i tärningar eller små bitar.
Rör ut mjölet med lite av mjölken till en klimpfri redning.
Koka upp resten av mjölken med fettet i en rymlig gryta (4 liter).
Rör ner redningen.
Koka 3-5 minuter på svag värme, rör mot botten ett par gånger.
Tillsätt salt och peppar.
Lägg i potatisen och det kryddgröna, rör om försiktigt.
Låt potatisen bli genomvarm.
Smaka av.
Antal: 20-25 stycken
Ugn: 200 grader, 10 minuter
Ingredienser:
125 g smör
2½ dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
2½ dl havregryn
3-4 tsk finmalen ingefära
2 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ihop smöret och sockret mjukt, tillsätt sedan ägget och vaniljsockret och blanda alltihop till en slät smet.
Vänd ihop havregryn, ingefära, vetemjöl och bakpulver i en annan bunke och rör sedan ner det i smörblandningen.
Forma degen till en avlång rulle på mjölat bakbord och dela rullen i 20-25 bitar.
Rulla varje bit till en liten boll i handen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper och platta till.
Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
Låt kakorna svalna och förvara dem sedan torrt i en burk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 färsk majskolv
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 avokado
2 grillade paprikor
1 kruka koriander
1 dl chunky tomato salsa
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär av majskornen.
Skala och hacka vitlöken.
Stek vitlöken och majskornen i oljan.
Dela, kärna ur och gröp ur avokadon, skär den och paprikorna i bitar.
Strimla korianderbladen.
Blanda allt med majsen och salsan, smaksätt med salt och peppar.
Servera salladen med spareribs, majsbröd och gräddfil.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|