Alla inlägg under augusti 2024
Ugn: 180 grader, 55 minuter
Ingredienser:
4 ägg
1 dl crème fraiche eller kesella
3 msk kallpressad olivolja eller rapsolja
1 msk bakpulver
½ tsk salt
50 g linfrö
60 g havrekli
50 g sesamfrö
50 g solrosfrö
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa äggen lätt och blanda ner olja och crème fraiche eller kesella.
Tillsätt de torra ingredienserna och blanda väl.
Degen ska ha en fuktig konsistens, som en tjock gröt.
Om den känns för tunn kan du tillsätta mer frön eller havrekli.
Lägg bakplåtspapper i en vanlig brödform på ca 30*12 cm.
Häll i degen och grädda brödet i ugnens nedre del i 180 grader i 55 minuter.
En sats ger ett lågt bröd, medan en dubbel sats ger ett normalhögt bröd.
Grädda brödet 10 minuter längre om du gör en dubbel sats.
Låt brödet svalna på ett galler.
Förvara i kylskåp i folie eller plastpåse.
Kan frysas som helt bröd eller skuret i skivor.
Servering:
Smör eller pålägg som exempelvis makrill i tomatsås, lax, sardiner, kokt ägg, avokado, köttpålägg och goda ostar.
Variation:
Tillsätt efter önskemål 1-2 tsk krossad kummin, ½-1 msk örtkryddor eller liknande.
Fröna kan malas till mjöl istället för att användas hela.
Havrekli kan ersättas med vetekli.
En del av frömängden kan ersättas med hackade valnötter.
Ingredienser:
3 dl honung
1 msk vit balsamvinäger
2 st små tryfflar
Gör så här:
Värm honungen.
Blanda i vinägern.
Skär tryffeln i små skivor och tillsätt i honungen.
En underbar honung som passar utmärkt till dessertost.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
900 g fast potatis
1 zucchini
1 rödlök
2 msk olivolja
Salt
Peppar
1 ask (á 20 g) persilja
1 vitlöksklyfta
1½ dl gräddfil
2 förp (á 240 g) lammkorv
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj och skiva potatisen i ca ½ cm tjocka skivor och zucchini i ca 1 cm tjocka skivor.
Skala och klyfta löken.
Blanda alla grönsaker på en plåt tillsammans med olivoljan.
Krydda med salt och peppar.
Sätt in mitt i ugnen ca 30 minuter.
Hacka persiljan.
Skala och riv vitlöken.
Smaka av gräddfilen med vitlök, salt och peppar.
Vänd ner hälften av persiljan.
Stek korven i olja i en stekpanna ca 8 minuter.
Strö resten av persiljan över korven och grönsakerna.
Servera med dippen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Gör burgarna:
Blötlägg chiafrön i samma mängd vatten och låt stå.
Mixa bönorna grovt, det ska vara lite bitar kvar.
Lägg i en bunke och blanda i maizena, riven gul lök, salt, peppar.
Blanda väl.
Blanda i chiafrönen, som nu ska ha blivit som en gel.
Hetta upp en stekpanna med olja.
Forma smeten till 4 stycken biffar.
Lägg biffarna i den heta stekpannan och låt biffarna få en yta.
Sänk sedan värmen till medelvärme och stek i ca 3-5 min.
Vänd sedan och stek den andra sidan tills burgaren är genomstekt.
Gör tsatsikin:
Riv zucchinin och krama ur vattnet ordentligt.
Blanda yoghurt/havre fraiche med pressad vitlök, salt, peppar och lite olja.
Blanda i zucchinin.
Gör den picklade rödlöken:
Skala och skiva rödlöken i tunna ringar.
Slå över vitvinsvinäger eller citronsaft och krama om löken.
Ta ett bröd, dela på mitten och lägg tsatsiki i botten, lägg på en burgare och toppa med rödlök och ev andra tillbehör.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g kantareller, på burk, avrunna
1 msk neutral olja, till stekning
½ gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
7 dl vatten
1 dl vitt matlagningsvin
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk torkad timjan
400 g potatis, i bitar
2 morötter, i slantar
150 g purjolök, strimlad
2 dl crème fraiche
400 g blandade bönor, på burk (bruttovikt)
Gör så här:
Fräs kantarellerna i olja i en kastrull, tillsätt lök och vitlök och stek tills löken är mjuk.
Tillsätt vatten, vin, buljongtärningar, timjan, potatis, morötter och purjolök.
Låt sjuda tills potatisen är mjuk.
Rör ner crème fraiche och tillsätt bönorna.
Smaka av med salt och peppar och servera när allt är varmt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
450 g revbensspjäll, skurna i munsbitsstorlek
Oliv-, raps- eller jordnötsolja till fritering
Marinad:
2 tsk ljus soja
½ tsk salt
En nypa vitpeppar
Såsen:
3 msk vit risvinsvinäger
2 msk socker
1 msk ljus soja
1 msk tomatketchup
1½ msk oliv-, raps- eller jordnötsolja
1 grovt hackad, grön paprika
1 liten, grovt hackad lök
1 liten, tunt skivad morot
½ tsk finhackad vitlök
½ tsk finhackad ingefära
100 g ananasbitar
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål och vänd i köttet.
Marinera i minst 20 minuter.
Hett upp tillräckligt med olja till friteringen i en wokpanna, fritös eller stor, tjockbottnad gryta, värm till 180-190 grader eller tills en brödtärning bryns på 30 sekunder.
Fritera revbensspjällen i 8 minuter.
Låt rinna av och ställ åt sidan.
Till såsen blandar man först samman vinäger, socker, ljus soja och ketchup.
Ställ åt sidan.
Hett upp 1 msk olja i het wokpanna eller fritös och fritera paprika, lök och morot i 2 minuter.
Ta upp och ställ åt sidan.
Hetta upp resterande olja i den rengjorda och varma wokpannan eller fritösen och woka vitlök och ingefära tills de börjar dofta.
Tillsätt vinägerblandningen.
Koka upp igen och tillsätt ananasbitarna.
Lägg till slut i revbensspjällen, paprika, lök och morot.
Rör tills allt är genomvarmt och servera genast.
Ingredienser:
1 kg (2 liter) valfria bär eller frukter
1 kg syltsocker eller 1 förpackning syltsocker 1+3
Gör så här:
Rensa och skölj bär eller frukt.
Blanda med syltsockret i en gryta och koka i 2-10 minuter beroende på vilka bär eller frukter du använder.
Ta grytan från värmen och skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förvara svalt.
Piffa gärna upp sylten med t.ex lavendelblommor, lite likör, kokosflingor, färska örtkryddor eller något annat du finner lämpligt att smaksätta med.
Antal: 16 stycken
Ugn: 200 grader ca 10-12 minuter
Jästid: 30 minuter + 1 timma
Ingredienser:
1 torrjäst för söta degar
2 påsar saffran (2x15 g)
4 dl vatten
12-13 dl vetemjöl special
2 dl socker
150 g smör eller margarin
1½ tsk salt
Fyllning:
50 g farinsocker
100 g smör
100 g mandelmassa, riven
50 g marsanvaniljsås, Ekströms färdiga
Gör så här:
Blanda torrjästen i mjölet.
Tillsätt övriga ingredienser.
Blanda i hushållsassistent eller med elvisp med degkrokar ca 5-6 minuter.
Låt degen jäsa i bunken under duk i ca 30 minuter.
Dela degen i 16 bitar.
Forma runda bullar.
Låt dem jäsa i rumstemperatur under duk i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200°C.
Rör ihop fyllningsingredienserna till en jämn smet.
Rör upp ett ägg och pensla bullarna.
Gör ett hål i varje bulle med ett finger och fyll med smeten.
Grädda i ugnen i ca 10-12 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|