Alla inlägg under augusti 2024
Antal: 30 stycken
Jäsning: 45-60 minuter
Ingredienser:
4 dl mjölk
12½ dl vetemjöl
25 g torrjäst
1 tsk salt
1 ägg
2 dl puffat rostat ris
Gör så här:
Värm mjölken till 45°C.
Blanda mjöl, torrjäst och salt och rör ner det i mjölken tillsammans med ägg och rostat ris.
Degen blir ganska lös.
Täck över och låt den jäsa 45-60 minuter.
Dela degen i mindre delar.
Forma knubbiga rullar.
Låt dem ligga ca 10 minuter.
Koka upp rikligt med vatten (utan salt) i en stor gryta.
Lägg hela rullarna i det kokande vattnet.
Koka 10 minuter, vänd rullarna och koka ytterligare 10 minuter.
Ta upp knödeln och skär i skivor med en vass kniv eller osttråd.
Servering:
Ät knödeln varm till kött.
Kall knödel kan skäras i bitar och stekas i stekpanna med omelettsmet över. Saltgurka passar bra till.
Ingredienser:
1 pajskal
1/2 grillad kyckling
1 chorizokorv
1/2 rödlök
6 cocktailtomater
4 soltorkade tomater
basilika
2 dl riven parmesanost
3 ägg
2 dl grädde
salt och svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Tryck ut pajdegen i en pajform.
Skär kyckling och korv i mindre bitar och fördela i pajskalet.
Skala och strimla rödlöken och lägg i formen.
Dela cocktailtomaterna, strimla de soltorkade tomaterna och fördela över pajen.
Toppa med basilika och parmesanost.
Rör ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll äggsmeten över pajen.
Grädda pajen i ugnen i 25-30 minuter tills den fått fin färg.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
225 g rökt torskrom eller rom från färsk multefisk
1 liten lök i fyra klyftor
55 g smulat, vitt bröd
1 pressad, stor vitlöksklyfta
Rivet skal samt saften från 1 citron
1½ dl extra virgin olivolja
6 msk hett vatten
Peppar
Till garnering:
Svarta, grekiska oliver
Kapris
Hackad persilja
Servera med:
Kex, potatis chips eller pitabröd
Gör så här:
Ta bort hinnorna från rommen.
Finhacka löken i matberedare.
Tillsätt rommen delad i små bitar och mixa allt slätt.
Lägg i brödsmulor, vitlök, citronskal och citronsaft och mixa allt.
Tillsätt oljan mycket långsamt med maskinen igång och mixa allra sist i vattnet.
Krydda med peppar.
Häll purén i en serveringsskål och ställ i kylskåpet minst en timme före servering.
Garnera med oliver, kapris och hackad persilja.
Servera med kex, chips eller pitabröd.
Antal: ca 3 dl
Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
4 dl kokta kikärter
4 msk tahini (sesampasta)
4 msk pressad citron
1 tsk mald spiskummin
1 dl olivolja
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Gör så här:
Skala vitlöken.
Mixa kikärter, vitlök, tahini, citronsaft och spiskummin i matberedare.
Tillsätt oljan, lite i taget.
Krydda med salt och peppar.
Det finns många olika varianter på röran från mellanöstern.
Här får kikärterna på klassiskt maner smak av tahini och citron.
Antal: 20 pajer
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
1 pkt smördeg
200 g ädelost
200 g dadlar
200 g valnötter
1 ägg
Bullformar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär ut ca 10 x 10 cm rutor av smördegen och klä bullformen, låt kanterna av degen sticka fram som "hundöron".
Fyll formen med dadlar, valnötter och ost.
Vispa upp ägget och pensla den utstickande degen.
Grädda i ca 10 minuter tills degen fått vacker färg och osten har smält och börjat bubbla något.
Mängd: 5 dl
Ingredienser:
400 g kycklinglever
200 g champinjoner
1 liten gul lök eller schalottenlök
½ tsk salt
1 krm vitpeppar eller svartpeppar
1 tsk timjan
1/4 apelsin, pressad saft
1 dl vispgrädde
Gör så här:
Halvtina fryst lever eller skölj av och torka färsk lever.
Skär den i bitar.
Borsta svampen, skölj den om det behövs.
Skär den i stora bitar.
Skala och finhacka löken.
Stek levern i lite fett på medelstark värme.
Den ska bara stekas tills den är genomstekt, annars blir den torr.
Stek svamp och lök i resten av fettet.
Salta och peppra.
Lägg det stekta i en matberedare.
Tillsätt timjan och pressad apelsin.
Starta maskinen och tillsätt grädden genom matarröret.
Kör till en jämn smet.
Lägg smeten i en skål och täck över. L
åt pastejen stelna i kylskåp.
Den kan förvaras 4-5 dagar.
Ingredienser:
2 burkar kikärter
5 potatisar
4 morötter
1 gul lök
1 msk rapsolja
4 tomater
2 msk hackad färsk ingefära
1 tsk curry
2 tsk tandoorikrydda
1 tsk mineralsalt
1 dl vatten
150 g spenat
Enkla såsen:
1/2 tärnad gurka
2 dl naturell lättyoghurt
mineralsalt och peppar
Gör så här:
Skölj kikärterna i ett durkslag.
Skala och tärna potatisen, morötterna och löken.
Fräs grönsakerna i oljan i en tjockbottnad kastrull.
Tillsätt tomaterna (även dessa skurna i tärningar), kikärterna, ingefäran och kryddorna.
Häll i vattnet och sjud i 10 minuter.
Skär spenaten grovt och blanda ner i grytan.
Blanda ihop alla ingredienser till såsen och servera.
Måndag:
Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.
Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.
Tisdag:
Vegetariska vårrullar. Servera med hoi sin-sås, jasminris och wokgrönsaker.
Keso med gula russin och rostade nötter och frön.
Onsdag:
Snabbpizza på runda tortillabröd, bre på tomatsås, strö över valfri topping och riven ost. Gratinera 10 minuter i 225 grader.
Färsk frukt i säsong.
Torsdag:
Parisare: Blanda till en biff á la Lindström-färs och forma biffar.
Lägg dem på varsin skiva formbröd.
Stek först färssidan och sedan brödsidan i smör.
Toppa med stekt ägg.
Varm choklad med vispgrädde och marshmallows.
Fredag:
Kyckling med mango chutney, matvete och sallad.
Päppelkaka:
Klyfta 6 äpplen i en smord ugnsform.
Hyvla över smör så att det täcker.
Häll på 1 paket mjuk pepparkaks-mix.
Grädda 30 minuter i 200 grader.
Vaniljsås.
Lördag:
Baguetteöverbakad fiskpaj, krispig grönsallad med dressing till.
Vit chokladmousse:
Smält 100 g vit choklad, rör ner 2 äggulor, 2 hårdvispade vitor och 2½ dl vispad grädde.
Servera i glas.
Söndag:
Enkel kasslergratäng:
Lägg skivad kassler och skivad tomat omlott i en ugnsform.
Salta och peppra.
Bre på smaksatt crème fraiche och riven ost och gratinera ca 20 minuter i 200 grader.
Fullkornsris och brysselkål till.
Banan- & kiwiglass:
Mixa 3 bananer med 2 msk citronsaft och 2½ dl florsocker.
Finhacka 2 kiwi och blanda med bananen.
Vänd frukten med 6 dl vispas grädde.
Frys minst 3 timmar, rör om då och då.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|