Alla inlägg under augusti 2024

Av Maria - 7 augusti 2024 19:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1½ l vatten

4 pressade vitlöksklyftor

2 lagerblad

1 tsk  Rörsocker Strö

1-2 tsk salt

1 msk olivolja

1 äggula

2½ dl hackad persilja


Gör så här:

Häll vatten, olja, lagerblad, vitlök, rörsocker och salt i en gryta och koka i 15 minuter.
Tag upp lagerbladen.

Lägg äggulan i en soppskål och häll på soppan under omrörning.

Lägg i persiljan

Av Maria - 7 augusti 2024 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g kokta vita bönor, på burk, avsköljda
500 g kycklingfärs
1 kruka dill, fint skuren
citron, finrivet skal och saft
1 msk olivolja, till stekning
2 dl grädde
½ dl vitt matlagningsvin
kycklingbuljongtärning
320 g spagetti

 

Gör så här:

Lägg bönorna i en bunke och och mixa eller mosa slät.

Blanda i färs, dill, citronskal (endast det gula), citronsaft och salt.

Rör till en jämn smet och forma till små bollar.

Hetta upp en stekpanna med olja och stek bollarna runt om tills de är genomstekta.

Häll på grädde och vin, smula ner buljongtärningen.

Låt puttra ihop några minuter.

Koka spaghetti enligt anvisningen på förpackningen och servera till kycklingbollarna.

Av Maria - 7 augusti 2024 15:15

Ingredienser:

Gäddröra:
Benfritt gäddkött
Dill
Majonnäs
Crème fraiche
Purjolök
Kokt ägg
Valfritt bröd

 

Leverpastejröra:
Kycklingleverpastej
Tomat
Gurka
Tryffelhonung
Valfritt bröd

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till gäddröran eller leverpastejröran, som sedan stoppas i frallor eller på hårt bröd. 

Av Maria - 7 augusti 2024 11:30

Ingredienser:

Cashew eller mandel

Vatten

Vaniljpulver

Salt

Ev. dadel


Gör så här:

Blötlägg 3 dl nötter/mandlar (4-5 timmar för cashew, 8-12 timmar för mandel).

Häll av vattnet, mixa med en liter nytt vatten, 1 krm vaniljpulver, en nypa salt och en urkärnad dadel om du vill ha sötma.

Sila genom nötduk eller tunn sil.

Förvara i kylen i upp tre dagar.

Av Maria - 7 augusti 2024 06:30

Antal: 35-40 stycken

Ugn: 200 grader


Ingredienser:

100 g mandel

(2 bittermandlar)

3½ dl (ca 200 g) vetemjöl

1 1/4 dl socker

200 g margarin eller smör

1 ägg


Gör så här:

Skålla, skala och mal mandeln.

Arbeta samman alla ingredienserna till en smidig deg direkt på bakbordet.

Låt den stå kallt en stund.

Kavla sedan ut den till en rektangulär kaka.

OBS! Den får ej vara så mycket bredare än kaveln.

Ställ de smorda formarna på bakbordet och rulla degen över.

Tag eventuellt en bit av degen och gör en liten bulle.

Tryck ner degen i formen med med bullen.

Grädda formarna i 200 graders ugnsvärme tills de fått vacker färg.

Låt dem svalna något innan de stjälps upp.

Av Maria - 6 augusti 2024 19:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 200°C, ca 25 minuter


Ingredienser:

1 grillad kyckling

200 g champinjoner

1 gul lök

3 pressade vitlöksklyftor

1 msk smör

80 g bladspenat

2 dl smaksatt crème fraiche, tex crème fraiche gourmet karljohan, timjan, citron

2 dl riven kvibille Svecia

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

8 färska lasagneplattor

2 msk smör

2 msk vetemjöl

5 dl mjölk

1 tsk salt


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.
Bena ur kycklingen och ta bort skinnet.
Skär den i små bitar.
Skala löken.
Hacka löken och champinjonerna fint och stek i smör ett par minuter.
Tillsätt kyckling, grovt hackad spenat, crème fraiche, 1 dl ost, salt och peppar.
Fördela fyllningen på lasagneplattorna, rulla ihop och lägg i en ugnssäker form.
Smält smör i en kastrull.
Rör ner mjölet.
Tillsätt mjölken, koka 3 minuter under omrörning.
Smaka av med salt.
Häll såsen i formen och strö över 1 dl riven ost.
Tillaga i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Servera gärna med en tomatsallad.

Av Maria - 6 augusti 2024 16:15

Ingredienser:

1 kg slanggurka
½ dl gula senapsfrö


Smaksättning

3-4 kvistar dill eller 2 vitlökar Solo och 2 röda chilifrukter

 

Lag

1 dl ättiksyra 24%
3½ dl vatten
4½ dl Strösocker
1 dl salt
½ tsk vitpepparkorn


Gör så här:

Tvätta gurkorna noga.

Skär dem i centimetertjocka skivor.

Skala och dela vitlökarna.

Skölj chilin och dillen.

Varva gurkskivorna med senapsfrö och dill eller vitlök och chili i burkar.

Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp.

Häll lagen över gurkorna.

Gurkorna är klara att äta efter 3 dygn.

Vill du ha en mindre salt gurka halvera saltmängden.

Av Maria - 6 augusti 2024 15:15

Dag 1

1 dl vatten, ca 40°C

1 dl grovt rågmjöl

ev 100 g rårivet äpple eller 1 msk honung eller 10 g (ca ¼ pkt) jäst

 

Dag 3 eller 4

1 l vatten, ca 40°C

1 l grovt rågmjöl

 

Dag 1

Blanda vatten och mjöl (och ev äpple, honung eller jäst) i en rostfri bunke som rymmer 3-4 l.

Täck över med en bakduk och låt bunken stå rumstemperatur 3 dygn (eller 2 dygn om äpple, honung eller jäst tillsatts).

Rör om varje dag.


Dag 3 eller 4

Tillsätt vatten och mjöl till den första degen och blanda till en lös deg.

Täck över igen med bakduken och låt stå i rumstemperatur ytterligare 1 dag.


Dag 4 eller 5

Använd degen direkt enligt recept eller dela upp den i mindre portioner och frys in.

Surdeg är hållbar i kylskåp ca 1 vecka och i frysen ca 1 år.

Tina surdegen och låt den få rumstemperatur innan den används till bakning.

Man kan utgå från den tinade, rumstempererade surdegen och fortsätta från dag 3 eller 4.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards