Alla inlägg under augusti 2024

Av Maria - 4 augusti 2024 16:15

Antal: 16 stycken


Ingredienser:

4 dl vetemjöl
½ dl socker
1/4 tsk malen kardemumma
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 msk rumsvarmt smör
2 dl ljummet vatten
1/4 dl mjölk
ägg

 

Fritering:

7 dl neutral olja, t ex majs- eller rapsolja

 

Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna i en skål.

Smula sönder smöret i mjölblandningen.

Vispa samman vatten, mjölk och ägg.

Häll blandningen i skålen och arbeta ihop till en jämn smet med en slev.

Häll olja i en tjockbottnad hög kastrull, upp till 5-6 centimeter från kastrullens botten.

Eller använd en fritös.

Hetta upp oljan till 170-180°.

Kontrollera temperaturen med en stektermometer eller en bit vitt bröd, som ska bli gyllenbrunt på 1 minut.

Ta upp 1−2 matskedar av smeten och lägg ner i den heta oljan, det går lättast med två matskedar.

Lägg i några klickar åt gången och fritera cirka 4 minuter, 2 minuter per sida.

Bollarna ska vara gyllenbruna.

Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.

Av Maria - 4 augusti 2024 15:15

Antal: 3-4 limpor

Ugn: 175 grader, 1-1½ timme


Ingredienser:

3 dl  rågmjöl
5 dl  fullkornsdinkel
12 dl  grahamsmjöl
8 dl  vetemjöl
50 g  blandade torkade frukter och nötter
 l  yoghurt
4 dl  mörk sirap
1 dl  sesamfrön
8 tsk  bikarbonat

 

Gör så här: 

Sätt ugnen på 175 grader. 

Rör samman alla ingredienser och fördela på 3-4 smorda brödformar, "bröa" formarna med sesamfrön. 

Fördela smeten i formarna och strössla sesam på brödet.

Grädda brödet i 1-1,5 timme, provstick brödet för att se om det är klart. 

Av Maria - 4 augusti 2024 11:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

paltbröd, kakor
1½ tsk salt per liter vatten

 

Gör så här:

Bryt kakorna i portionsbitar.

Lägg färskt paltbröd i kokande saltat vatten.

Koka under lock på svag värme tills brödet är mjukt och genomhett, ca 10 min.

Blötlägg torkat paltbröd i kallt saltat vatten i en rymlig kastrull tills brödet mjuknat, ca 1 timme.

Koka i blötläggningsvattnet som ovan.

Tag upp brödet försiktigt med hålslev.

Servera till stekt fläsk och vit sås/béchamelsås.

Av Maria - 4 augusti 2024 06:15

Antal: 1 stor burk

Ugn: 175 grader, 25-30 minuter


Ingredienser:

2 dl hasselnötter

3 dl havregryn

2 dl dinkelflingor

1 dl hela linfrön

2 dl pumpakärnor

½ dl rapsolja eller solrosolja

½ dl vatten

½ dl flytande honung

1 msk kanel

2 dl torkade tranbär (eller andra torkade bär)

2 dl rostade kokosflingor

100 g hackad mörk choklad, 90%


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.

Rosta nötterna i en torr stekpanna.

Blanda gryn, dinkelflingor, frön och kärnor och lägg på plåten.

Blanda olja, vatten, honung och kanel.

Häll vätskan över müslin, blanda noggrant.

Rosta i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Rör om då och då.

Låt granolan svalna innan du blandar i tranbär, rostade hasselnötter, kokosflingor och hackad choklad.

Förvara svalt i en burk med tättslutande lock.

Av Maria - 3 augusti 2024 18:45

Ingredienser:

1 banan

1 dl osötade blåbär eller hallon

1 dl långfil eller annan osötad fet yoghurt


Gör så här:

Mixa alla ingredienser till önskad konsistens.

Häll smeten i en skål eller glassform i minst 3 timmar.

Vill du få en sötare smak tillsätt lite honung.

Av Maria - 3 augusti 2024 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 färska majskolvar

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

1 röd chili

1 röd paprika

3 msk majsolja

1 tsk rårörssocker

2 tsk vinäger

2 tomater

Salt

Svartpeppar

Ev 1 kruka koriander


Gör så här:

Skär av majskornen från kolvarna.
Skala och hacka lök och vitlök.
Dela och kärna ur chilin och paprikan, strimla chilin och tärna paprikan.
Rosta majskornen i olja tills det börjar dofta popcorn.
Tillsätt lök, chili och paprika och fräs med ca 1 minut.
Rör ner socker och vinäger.
Ta av från värmen.
Skär bort rotstocken från tomaterna och dela dem.
Krama ur kärnorna och skär tomaterna i tärningar.
Blanda dem i majsblandningen, smaksätt med salt, peppar och ev hackad koriander.


Servera majssalsan med grillad t.ex grillad entrecôte.

Av Maria - 3 augusti 2024 15:00

Ingredienser:

600 g  vällagrad Greve, ca
300 g  ädelost, grön eller blå mögel
200 g  smör
1 dl  konjak

 

Gör så här:


Greven rivs grovt på rivjärn ner i matberedaren tillsammans med övriga ingredienser. 
Kör till en jämn smet. 
Förvaras i små krukor eller glas. 

Av Maria - 3 augusti 2024 11:15

Antal: 4 portioner

 

Ingredienser:
4 dl ris

1 st gul lök
2 klyftor vitlök
Smör till stekning
500 g blandfärs
1 tsk timjan
1 tsk balsamvinäger
2 dl vatten
2 dl crème fraiche
1½ msk kalvfond
250 g broccoli
2 msk dijonsenap
salt och peppar

35 g rucola


Gör så här:

Koka ris enligt anvisningarna på paketet. 

Skala och hacka lök och vitlök.

Stek i smör tills löken är glansig, rör då i färsen och stek även den.
Smaksätt med timjan, balsamvinäger, vatten, crème fraiche och fond.

Dela broccoli i små buketter, spara stammen.

Låt broccolin sjuda med i färsåsen ca 5 min, smaka sen av med dijonsenap, salt och peppar.
Skala och riv stammen till broccolin grovt, blanda med rucola.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards