Alla inlägg under augusti 2024

Av Maria - 3 augusti 2024 06:15

Ingredienser:

1/2 kg smultron

1/2 kg blåbär

200-700 gram (3-8 dl) socker

(1 krm natriumbensoat per kg färdig sylt)


Gör så här:

Rensa bären.

Varva bär och socker i en syltgryta.

Låt bären stå och safta sig på sval plats några timmar eller över en natt.

Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt).

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Av Maria - 2 augusti 2024 18:45

Antal: ca 50 stycken

Ugn: 175 grader, 12 minuter + 10 minuter


Ingredienser:

4 dl vetemjöl
2 dl Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk Vaniljsocker
2 msk Cointreau eller Grand Marnier
Rivet skal från 1 obesprutad apelsin
2 msk smör eller margarin
2 ägg
200 g skalad mandel

 

Gör så här:

Lägg de torra ingredienserna i en skål.

Blanda i likör, apelsinskal, matfett och ägg och rör samman till en deg.

Arbeta in mandeln.

Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter.

Dela degen i två delar som formas till rullar, cirka 3 centimeter i diameter, på mjölat bakbord.

Lägg rullarna på plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 12 minuter.


Skär i 1 1/2 centimeter breda bitar.

Lägg tillbaka bitarna på plåten och täck med ett bakplåtspapper.

Grädda i ytterligare 10 minuter.

Låt svalna på galler.

Förvaras torrt.

Av Maria - 2 augusti 2024 16:15

Antal: 1 glas


Ingredienser:

1 granatäpple, kärnorna

1 klase röda vindruvor, kärnfria

2 stjälkar bladselleri

½ gurka

2 rödbetor


Gör så här:
Skölj ingredienserna.

Pilla ut alla kärnor ur granatäpplet.

Skär bort toppen och botten på rödbetorna.

Skär de större ingredienserna i mindre bitar och kör allt i juicepress.

Häll upp i glas och servera med några granatäpplekärnor.

Av Maria - 2 augusti 2024 15:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

 kg  gädda, fjällad urtagen
 l  vatten
2 msk  salt
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1 purjolök, det gröna
Fläsk

 

Smörsås:
60 g  smör
5 msk  vetemjöl
7 dl  fiskbuljong
1 dl  vispgrädde
Färskriven pepparrot
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

 

Servering:
Pepparrot
Dill
Citron

 

Gör så här:

Sjud gäddbitarna ca 6-8 minuter i saltat vatten. 
Ställ åt sidan ca 4 minuter för att efterdra. 
Ta upp fiskbitarna på ett fat och täck med folie för varmhållning. 
Knaperstek fläsket i små tärningar. 
Såsen Smält och bryn smöret. 
Rör i mjölet. 
I med varm fiskfond, vispgrädden, pepparroten, salt och vitpeppar. 
Servera med mer pepparrot, dill och citron. 

Av Maria - 2 augusti 2024 11:15

Antal: 1 glas


Ingredienser:
½ citron

1 gul paprika

2 stjälkar bladselleri

½ gurka

2 rödbetor


Gör så här:
Skölj ingredienserna.

Skala citronen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.

Skär bort toppen och botten på rödbetorna och skär samtliga ingredienser i lagom bitar för juicepressen.

Kör juicepressen.

Häll upp i glas och servera.

Av Maria - 2 augusti 2024 06:15

Antal: ca 25 stycken

Ugn: 175 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

100 g margarin eller smör

1½ dl florsocker

2 äggulor

1 ägg

Rivet skal av  ½ citron

2 dl (120 g) vetemjöl

½ tsk bakpulver


Maräng:

2 äggvitor

4 msk socker

25 g skållad, strimlad mandel

75 g russin


Gör så här:

Rör matfettet och sockret poröst.

Tillsätt gulorna, ägget, citronskalet, mjölet och bakpulvret.

Bred ut smeten i smord långpanna eller folieform, 20x30 cm.

Vispa äggvitorna till skum, tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.

Bred marängen över smeten, strö på mandeln och russinen.

Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme 15-20 minuter.

Skär den i bitar och låt den kallna i formen.

Av Maria - 1 augusti 2024 18:45

Antal: 6-8 portioner


Ingredienser:
1 vitlöksklyfta
1 äggula
1 tsk senap
1 tsk vitvinsvinäger
1-2 dl olja
Salt
1 lime
1 kruka mynta


Gör så här:

Tänk på att oljan måste vara rumsvarm innan du börjar.
Lägg äggulan i en mixerskål.

Tillsätt senap och vitvinsvinäger.

Skala vitlöksklyftan och lägg i den.
Mixa och häll i oljan, ca 1 msk i taget eller droppa i under tiden du mixar.

Det ska bli en fast blank smet hela tiden.
Smaka!

Ta mer olja om du vill ha lenare smak och mindre om du vill ha starkare smak.

Vill du ha tunnare konsistens kan du tillsätta lite vatten.
Riv limeskalet grovt.

Pressa ur saften.

Tillsätt limeskalet och saften, samt myntabladen.

Mixa till en slät smet.
Smaka av med lite salt.

Dekorera med myntablad.

Av Maria - 1 augusti 2024 16:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

2 skivor fläskkarré
200 g champinjoner, delade
1 msk sesamolja
1 msk japansk soja

 

Buljong:

1 liter vatten
kycklingbuljongtärning
½ dl fisksås
2 msk japansk soja
1 msk strösocker

 

Till servering:

ägg
250 g äggnudlar
100 g salladslök
2 msk sesamfrön, rostade

 

Gör så här:

Vänd runt karré och champinjoner i sesamolja och soja.

Lägg köttet i en trång form och lägg svampen ovanpå.

Stek mitt i ugnen ca 30 min.


Blanda alla ingredienser till buljongen i en kastrull och värm.

Tillsätt skyn från det stekta köttet till buljongen.

Smaka av och späd med vatten om buljongen är för salt.

Lägg ner äggen i kokande vatten, låt koka i exakt 6 min och spola av med kallt vatten.

Dela dem på mitten med skalet på och gröp ur ägget med en sked.

Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.

Skiva salladslökarna fint, även det gröna.

Skiva köttet tunt och dela eventuellt på svamparna.

Fördela nudlarna i fyra tallrikar, toppa med kött, svamp, ägg och salladslök.

Slå över den heta buljongen, strö över rostade sesamfrön och servera.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards