Alla inlägg under augusti 2024
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2 ägg
2 msk grädde
Salt
Svartpeppar
1 msk smör
½ strimlad röd paprika
50 g fetaost
Lite ruccolasallad
Persilja
Cocktailtomater
Gör så här:
Vispa ägg, grädde och salt och peppar i en skål.
Hetta upp en stekpanna med smör och häll i blandningen.
Häll ner paprikan i omeletten.
Smula över osten och stek på medelvärme några minuter.
Vik ihop omeletten på ett fat och toppa med lite ruccola, persilja och skivade tomater.
Ingredienser:
1 kg sillfilé
Lag:
6 dl vatten
1 dl ättika (24 %)
2 msk salt
Inläggning:
3 dl Strösocker
2 msk krossade vitpepparkorn
2 msk krossade kryddpepparkorn
2 msk citronpeppar
2 smulade lagerblad
2 stora, tärnade gula lökar
2 stora, tärnade rödlökar
1 stor knippa hackad dill
Gör så här:
Skölj sillen i kallt vatten.
Blanda samman lagen och låt sillfiléerna ligga i lagen i ett dygn.
Ta upp sillen och låt den rinna av.
Blanda alla ingredienser till inläggningen och varva därefter den avrunna sillen med blandningen i en hög glasburk.
Låt sillen dra ett par dagar i kylskåp.
Ingredienser:
1 stor lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 burk svarta bönor
1 burk majs
3 st sötpotatisar
2 st röda spetspaprikor eller vanliga röda paprikor
Ca 2 matskedar sambal oelek
Färsk koriander
Ca 2 matskedar chilipulver
Ca 1,5 matsked spiskummin Lite chiliflakes (kan uteslutas)
Salt & peppar
Ett par deciliter vatten (så det inte kokar torrt)
Olja att steka i
Gör så här:
Hacka löken och vitlöken, skala sötpotatisen och hacka den i mindre bitar, skölj och hacka paprikan i mindre bitar.
Stek sedan löken och vitlöken i olja i nån minut.
Häll i sötpotatisen och paprikan och stek ytterligare några minuter.
Häll därefter i alla övriga ingredienser förutom koriandern och majsen, låt koka upp.
Lägg på locket och koka på svag värme ca 20 minuter, tills sötpotatisen är mjuk.
När det börjar bli klart kan du lägga i majsen.
Strö över koriandern (hoppa inte över detta, det lyfter hela rätten) och servera med bröd eller ris.
Kan tänka mig att lite naturell yoghurt till kan vara gott också!
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g kidneybönor
2 pressade vitlöksklyftor
1/4 citron, pressad saft
2 dl lätt crème fraiche
1 dl färskriven parmesan
1 krm salt (eller efter smak)
1 krm peppar (eller efter smak)
Gör så här:
Spola bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av.
Mixa bönor, vitlök, citron och crème fraiche.
Blanda i osten och smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500-600 g jordärtskockor
Vatten + 2 tsk salt per liter vatten
2 msk smör
Saften av ½ citron
1 dl grovhackad persilja eller grönkål
Gör så här:
Skölj jordärtskockorna och ångkoka dem 5-6 minuter.
Spola dem med kallt vatten och skala dem med en liten skalkniv.
Koka skockorna mjuka i saltat vatten 5-10 minuter.
Häll av kokspadet - spara det till ev soppa eller stuvning - och värm skockorna med smöret.
Pressa citronsaft över och strö på persilja.
Servera som ensamrätt med ost och bröd, till fläskkotletter, kalkon eller hare.
Bonniers kokbok, 1985
Antal: 1 portion
Ingredienser:
75 g rökt lax i tunna skivor
2 msk mjölk
3 stora ägg
2 tsk osaltat smör
2 msk crème fraiche
1 msk hackad dill
Havssalt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
Lägg hälften av laxen i en bunke tillsammans med hälften av mjölken och låt stå ca 5 minuter.
Vispa äggen.
Salta och peppra.
Blanda ner resten av mjölken.
Tillsätt laxblandningen.
Smält smör i en stekpanna.
Stek laxröran under omrörning på medelvärme.
Se upp så att omeletten inte stelnar för mycket, den ska vara krämig i mitten.
Klicka crème fraiche på omeletten och lägg på resten av laxen.
Dekorera med dill.
Lägg på en varm tallrik och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g pulled pork, Coop
1 kg potatis
2 msk smör
2½ dl mjölk
300 g rödbetor
4 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit (12 %)
Gör så här:
Picklade rödbetor:
Skala och skär rödbetorna i bitar.
Lägg i en kastrull med vatten, socker och ättiksprit.
Låt sjuda under lock tills betorna är mjuka.
Låt kallna i lagen.
Skala potatisen och dela i mindre bitar, koka i saltat vatten.
Mosa potatisen med en ballongvisp och tillsätt smör och mjölk.
Vispa till ett fluffigt mos.
Skölj köttet med kallt vatten så att kryddorna försvinner.
Dra köttet i strimlor med en gaffel.
Blanda ner köttet i moset och smaka av med salt och peppar.
Servera med de picklade rödbetorna.
Antal: 1 rulle
Ugn: 225 grader
Ingredienser:
2 ägg
1 dl socker
75 g valnötskärnor, malda
1 msk potatismjöl
½ tsk bakpulver
Fyllning:
Hallonsylt
Garnering:
1 dl vispad grädde
25 g hela vackra valnötter
Gör så här:
Vispa äggen så de blir porösa.
Tillsätt sockret, och fortsätt vispningen tills det blir en tjock porös massa.
Blanda valnötter, potatismjöl, bakpulver, rör ner det i smeten.
Bred ut den i smord form ev. av smörpapper eller folie i storlek 20x30 cm.
Grädda i 225 grader tills kakan fått färg och känns torr.
Stjälp upp den att kallna på sockrat smörpapper.
Bred på sylten, rulla samman kakan.
Garnera med grädde och valnötter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|