Alla inlägg under augusti 2024
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
115 g smör eller margarin
3 ägg
170 g (drygt 2 dl) socker
170 g (drygt 3 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
Saft av 1 apelsin
Skal av 2 apelsiner
Glasering:
1 hg blockchoklad
Gör så här:
Rör smöret mjukt.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjölet med bakpulvret.
Tillsätt smör och mjöl omväxlande i äggsmeten.
Rör ner saft och skal av apelsin.
Häll smeten i en väl smord och bröad form, ca 1 2/4 liter.
Grädda i 175 grader tills kakan känns torr, ca 45 minuter.
Stjälp upp den på galler och låt den kallna.
Smält chokladen i vattenbad till glasyren och bred den över den kalla kakan.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl röd quinoa
1 sötpotatis (400 g)
2 msk neutral olja
1 msk fllingsalt
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 majskolv
1 gurka
1 kruka koriander
1 dl pumpakärnor
Dressing:
2 chipotle (torkad, rökt chili)
1 dl olivolja
1 citron, finrivet skal och saft
½ tsk salt
1 msk strösocker
Gör så här:
Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen.
Skala och skär sötpotatisen i bitar.
Lägg på plåt och vänd runt med olja, salt och peppar.
Rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Skär av majskornen från kolven och rosta med sötpotatisen de sista 5 minuterna.
Skala gurkan och skär i bitar.
Hacka koriandern grovt.
Rosta pumpakärnorna i en torr het stekpanna till fin färg.
Koka upp vatten i en liten kastrull och ta från värmen.
Lägg ner chilin och låt dra 10 minuter.
Häll av vattnet.
Dela, kärna ev. ur och hacka chilin fint.
Blanda chili, olja, citronskal (endast det gula), citronsaft, salt och socker.
Blanda salladen, ringla över dressingen och strö över pumpakärnor.
Ingredienser:
1 st gul lök, finhackad
Lite smör till stekning
400 g kycklinglever
2 dl grädde
1 dl portvin
0,5 msk timjan
5 msk mjukt smör
Salt
Peppar
Gör så här:
Fräs den finhackade löken i en liten klick smör på svag värme.
Lägg i kycklinglevern tillsammans med löken.
Stek i 5 minuter.
Slå på grädde, portvin och timjan.
Låt puttra på svag värme i någon minut.
Lägg ner allt i en matberedare och kör till en slät massa.
Tillsätt smöret.
Smaka av med salt och peppar.
Förvara leverpastejen i en burk med lock.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 dl korinter eller russin
5 dl vatten
1½ msk smör
2 msk vetemjöl
1 köttbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
½ msk ättiksprit (12 %)
1 msk socker
1 tsk soja, efter smak
Gör så här:
Koka korinter eller russin mjuka i vattnet.
Spara spadet.
Låt fettet bli ljusbrunt i en kastrull.
Rör ner mjölet.
Späd lite i taget med 2/3 av det heta spadet.
Rör om och koka upp mellan varje spädning.
Tillsätt smulad buljongtärning och koka såsen ca 3 minuter.
Lägg i korinter eller russin och smaka av med ättika, socker och ev lite soja.
Såsen ska ha sötsur smak.
Servering:
Servera till sillbullar, ev också till stekt färsk sill eller strömming.
Antal: ca 40 stycken
Ugn: 200 grader, 15 minuter + 6 minuter + 6 minuter
Ingredienser:
1½ dl grovhackad mandel
100 g smör
1½ dl Ekologiskt Florsocker
1 citron, gärna obesprutad, rivet skal
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 °C.
Rör smör och florsocker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget.
Blanda ner de övriga ingredienserna.
Rulla ut degen till längder på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda biscottina mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
Skär längderna i 3–4 cm långa bitar.
Grädda biscottibitarna i 200 °C i ytterligare 6 minuter med snittytorna uppåt.
Vänd därefter på dem och grädda dem lika länge med den andra snittytan uppåt, så att de blir spröda.
Förvara biscotti i en burk med tättslutande lock.
Antal: 6-8 portioner
Ugn: 190 grader, 45 minuter
Ingredienser:
2 stora auberginer
2 stora, röda paprikor
4 msk spansk olivolja
2 grovt hackade vitlöksklyftor
Rivet skal och saften från en ½ citron
1 msk hackad, färsk koriander
½-1 tsk paprikapulver
Salt
Peppar
Till garnering:
Färsk, hackad koriander
Servera med:
Färskt eller rostat bröd
Gör så här:
Värm ugnen till 190 grader.
Stick både auberginer och paprikor runt om med en gaffel och pensla med 1 msk av olivoljan.
Lägg på en bakplåt och sätt in i förvärmd ugn i 45 minuter tills skalet börjar svartna, auberginerna har blivit mjuka och paprikorna har sjunkit ihop.
Lägg dem sedan i en skål och täck dem ordentligt med en ren, fuktig kökshandduk.
Man kan också lägga dem i en plastpåse och låta dem stå i ca 15 minuter för att svalna.
Halvera auberginerna på längden och ta försiktigt ur köttet med en sked.
Släng skalet.
Skär innanmätet i stora bitar.
Skala och kärna ur paprikorna skär dem i stora bitar.
Värm resterande olivolja i en panna.
Lägg i aubergine och paprika och fräs i 5 minuter.
Tillsätt vitlöken och fräs i ytterligare 30 sekunder.
Häll upp på hushållspapper och låt rinna av, häll sedan fräset i en matberedare.
Tillsätt citronskal och citronsaft, hackad koriander, paprikapulver samt salt och peppar efter smak och mixa till en melerad puré.
Häll aubergine- och paprikadipp i en serveringsskål.
Servera den varm eller rumsvarm, eller låt svalna i 30 minuter och ställ den därefter i kylskåpet i minst 1 timme och servera kall.
Garnera med korianderkvistar och servera med tjocka skivor färskt eller rostat bröd att doppa med.
Ugn: 200 grader
Ingredienserna:
Mördeg:
3 dl vetemjöl
1 hg smör eller margarin
½ dl socker
1 äggula
Mandelmassa:
2 ägg
1 hg (ca 1½ dl) sötmandel (skållad och mald)
½ dl tjock grädde
Glasyr & garnering:
Florsocker
Vatten
Apelsinskal
Smält blockchoklad
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienserna till mördegen och kavla ut den till 6 cm breda längder.
Lägg dem på smorda remsor av folie och vik upp en kant runt om.
Blanda samman alla ingredienserna till mandelmassan och bred den på remsorna.
Grädda i 200 grader tills längderna fått vacker färg.
Låt dem kallna.
Glasera dem och strö på apelsinskal.
Skär längderna i snibbar.
Stryk snibbarnas spetsar med smält blockchoklad.
Till 4 personer:
1 rökt andbröst
1 blomkål
2 dl mjölk
2 dl grädde
200 g små tomater
2 msk olivolja
1 krm timjan
salt
peppar
Gör så här:
Skiva tomaterna. Smörj en plåt med olivolja och lägg ut tomaterna.
Krydda med timjan, salt och peppar. Torka dem i ugnen på 75°C i 2 timmar.
Ansa och koka blomkålsbukettter i mjölken och grädden till dess de blivit mjuka.
Sila ifrån vätskan och kör blomkålen i en matberedare, tillsätt salt och peppar samt gräddmjölken och mixa till en lämplig konsistens.
Skiva anden tunt och servera.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|