Alla inlägg under augusti 2024
Antal: ca 3 dl
Ingredienser:
1 kruka basilika
100 g västerbottensost, riven
50 g marinerade soltorkade tomater
50 g skalad sötmandel
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 krm salt
Gör så här:
Repa bladen från basilikan.
Lägg dem i en matberedare och tillsätt ost, tomater, mandel, skalad vitlök och olja.
Mixa till en slät röra.
Krydda med salt.
Använd röd basilika om du vill att peston ska ha lite extra röd färg och en annorlunda, kryddigare smak.
Antal: ca 8-10 stycken
Ingredienser:
5 ägg
250 g keso
15o g riven ost, gärna gräddost eller annan ost med mild smak.
2 msk fiberhusk
2 dl vispgrädde
1 tsk bakpulver
1 nypa sal
25 g smält smör
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom det smälta smöret i en bunke och mixa till en slät smet med stavmixer. Rör därefter ner det smälta, avsvalnade, smöret.
Låt smeten stå några minuter så att den tjocknar lite och grädda därefter i våffeljärn som vanligt.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2 ägg
1 dl kokosgrädde eller kokosmjölk
½ dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
En nypa salt
1 msk smör eller kokosfett
10-15 hallon
Gör så här:
Blanda ägg, kokosgrädde eller kokosmjölk, mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke.
Låt stå i 5 minuter och svälla.
Stek plättar i smör eller kokosfett i plättjärn eller vanlig stekpanna.
Servera med hallon.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 meter svinfjälster
300 g rimmat sidfläsk i bit
1 gul lök
3 klyftor vitlök
1 chili
2 msk mild ajvar
1 tsk salt
2 tsk oregano
700 g fläskfärs
1 tsk honung
Ev vatten
Gör så här:
Lägg fjälster i blöt efter anvisningar på förpackningen.
Skär sidfläsket i mindre bitar.
Skala och dela ner löken i 2 cm bitar, dela och kärna ur chilifrukten.
Skala vitlöksklyftorna.
Hacka sönder fläsket och löken tillsammans med ajvar, oregano, salt och chili i matberedare.
Blanda fläsk- och lökhacket med fläskfärsen i en bunke.
Tillsätt honung och eventuellt en skvätt vatten för att få bra konsistens.
Trä på fjälstret på en korvhorn som är placerat i en spritspåse, fyll spritspåsen med korvsmet.
Spritsa en lång korv, snurra och knyt korven efter önskad längd.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 st grönt äpple
2 tsk bruna senapsfrön
1 tsk rapsolja
2 dl matyoghurt
1 tsk torkad mynta
0.5 tsk curry
2 krm salt
Gör så här:
Kärna ur och fintärna äpplet.
Fräs senapsfröna i olja i en stekpanna tills de börjar sprätta (lägg ett lock över så att de inte hoppar ur).
Blanda senapsfrön med de övriga ingredienserna.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 lime
½ ananas
½ huvud savoykål
1 näve spenat
25 g färsk ingefära
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Skala limen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.
Ta bort bladen och det hårda skalet på ananasen.
Skär samtliga ingredienser i mindre bitar och kör i juicepress.
Häll upp i glas och servera.
Antal: 8 bitar
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
En pajform, ca 15*12 cm
4 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl mandelmjölk
1/4 dl päron- och äppelsirap
1 dl grovrivet äpple
1 tsk kanel
1 msk citronsaft
Topping:
1 msk smält kokosolja
1 msk päron- och äppelsirap
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
Garnering:
Skivade äpplen
Björnbär
Gröna blad (tex basilika eller citronmeliss)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mandelmjöl, bakpulver, mjölk och sirap.
Rör ihop äpple, kanel och saft från citron.
Rör sedan ner detta i smeten.
Häll smeten i formen och jämna till den på toppen.
Blanda smält kokosolja med sirap, kanel, kardemumma och vaniljpulver och häll över smeten i formen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
Låt svalna en stund på galler.
Dekorera med skivade äpplen, björnbär och gröna blad.
Servera med en klick cashewgrädde.
Smarrig äppelkaka som smakar allra bäst ljummen.
Glutenfri, mjölkfri, rik på vitamin E, magnesium och niacin.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg rödbetor
1 gul lök
1 purjolök
200 g morötter
1 palsternacka
1 1/4 rotselleri
200 g rödkål
2 stora vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
1½ liter grönsaksbuljong (tärning)
1-2 msk riven pepparrot
1-2 chilifrukter i bitar
1 bukett timjan eller 1 tsk torkad
1 lagerblad
1 burk skalade tomater
½ dl tomatpuré
Salt
Peppar
Gör så här:
Skala och hacka alla grönsakerna och vitlöken grovt.
Fräs dem under omrörning i olivolja.
Häll i buljong, pepparrot, chili, timjan, lagerblad, tomater med spad och tomatpuré.
Låt allt småkoka under lock i ca 60 minuter.
Smaka av med salt och peppar och servera soppan rykande het.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|