Alla inlägg under september 2024
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ honungsmelon
1 bit ingefära (1 bit stor som 2 sockerbitar)
4 apelsiner
1 msk flytande honung
Garnering:
1 Kvist mynta
Gör så här:
Skala melonen och dela den i grova bitar.
Skala och skiva ingefäran.
Pressa apelsinerna.
Mixa alla ingredienserna i en mixer till en skummig dryck.
Häll upp i glas.
Garnera med mynta.
Ingredienser:
½ kg hallon
½ kg blåbär
200 - 700 g (3 - 8 dl) socker
1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt
Gör så här:
Rensa bären.
Varva bär och socker i en syltgryta.
Låt bären safta sig på sval plats några timmar eller över en natt.
Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.
Skaka grytan då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Ingredienser:
Gör en egen pizzabotten med vetemjöl, bakpulver, salt, vatten och olivolja.
Gör en egen tomatsås med krossade tomater.
Alternativt 2 färdiga pizzakit innehållande pizzadeg och tomatsås
300 g riven ost
oregano
Förslag på topping:
kokt strimlad skinka
strimlad salami
tonfisk
stekt strimlad bacon
överbliven köttfärssås
räkor
musslor
champinjoner
marinerade kronärtskockshjärtan
grillad paprika
lökringar
ananasringar
oliver
fetaost
soltorkade tomater
Gör så här:
Sätt på ugnen enligt anvisning på förpackningen till pizzakitet.
Rulla ut pizzadegen och fördela tomatsåsen jämnt över pizzan.
Strö över den rivna osten och den topping du önskar på.
Avsluta med torkad oregano och sedan in i ugnen enligt anvisning på förpackningen.
Ingredienser:
1 påse torrjäst för söta degar
5 dl mjölk
15 dl specialvetemjöl
150 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
1 dl strösocker
1½ tsk malen kardemumma
Fyllning:
150 g mandelmassa, riven
100 g rumsvarmt smör
½ dl socker
1 msk malen kanel
Garnering:
1 ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Blanda jästen i mjölet.
Tillsätt salt, strösocker, kardemumma, smör och sist mjölk (40°C, lite varmare än fingervarmt).
Blanda till en slät deg och låt jäsa i 30 minuter.
Kavla till en fyrkant, 1 cm tjock.
Bred/strö fyllning, rulla ihop och skär 3 cm tjocka.
Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa i 45 minuter.
Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
Antal: 1 limpa
Ugn: 175 grader, 2 timmar
Ingredienser:
300 g valfria blandade nötter och frön, t.ex solroskärnor, pumpakärnor, hassel-, pekannötter
300 g torkade frukter, t.ex aprikoser, plommon, russin
1½ tsk salt
2 dl rågmjöl (120 g)
4 dl vetemjöl (240 g)
5 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
1 dl mörk sirap
Gör så här:
Hacka nötterna grovt och strimla frukterna.
Blanda nötter och frön med salt, råg- och vetemjöl.
Blanda filmjölk och bikarbonat och rör ner i de torra ingredienserna med sirapen och frukten.
Rör ihop till en jämn smet.
Häll smeten i en brödform, 1½-2 liter, med bakplåtspapper i.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 2 timmar.
Täck ev. brödet på slutet om det blir för mörkt.
Ta brödet ur formen och låt svalna i handduk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
360 g musslor i lake
4 medelstora potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 stjälkar blekselleri
100 g skivar, rimmat sidfläsk
6 dl grönsaksbuljong (vatten med buljongtärning eller fond)
1½ dl matlagningsgrädde
Salt
Peppar
1 citron
2 msk hackad persilja
1 msk majsstärkelse
Gör så här:
Häll av musslorna, spara spadet.
Skala potatis, lök och vitlök.
Skär potatisen i tärningar och finhacka löken.
Skölj sellerin och skär i tunna strimlor.
Strimla fläsket fint.
Stek fläskstrimlorna i en kastrull, när de är knapriga tillsätts potatisen, löken och sellerin.
Fräs grönsakerna i fläskfettet någon minut.
Tillsätt musselspadet och grönsaksbuljongen.
Koka sakta tills potatisen är mjuk.
Tillsätt matlagningsgrädden och koka upp.
Red ev av soppan med majsstärkelse utrört i lite vatten.
Lägg i musslorna.
Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.
Strö över persiljan.
Servera soppan med krutonger eller bröd.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g späda rödbetor
2 skivor formbröd
2 msk rapsolja
1 dl västerbottenost
65 g sallad tex mangold eller rucola
Salt
Peppar
Gör så här:
Tvätta och koka rödbetorna i saltat vatten.
Skär kanterna av brödet och skär dem i tärningar.
Stek dem gyllenbruna i hälften av oljan.
Spola rödbetorna kalla, skal och skär dem i tunna skivor.
Lägg upp skivorna på fat eller en tallrik.
Skölj salladen och låt rinna av.
Hyvla osten över betorna och lägg på salladsbladen och krutongerna.
Krydda med salt, peppar och ringla över resten av oljan.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
6 dl kokosmjölk
4 st grillade paprikabitar, inlagda
4 tsk röd currypasta
2 msk ingefära, färsk riven
2 st vitlöksklyftor
2 st röd chili
2 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
10 dl kikärtor, kokade
alternativt 4 dl torkade kikärtor som du själv blötlägger och kokar
Olja att steka i
8 port ris
Gör så här:
Koka ris enligt anvisningen på förpackningen.
Mixa 1/2 burk kokosmjölk med den grillade paprikan till en slät sås.
Hetta upp olja i en kastrull/större panna.
Fräs röd curry, ingefära, vitlök.
Hacka chili.
Fräs med.
Slå på paprikasåsen och resterande kokosmjölk.
Tillsätt vatten. Smula i buljongtärning.
Låt puttra i 5-10 min.
Lägg i de kokta kikärtorna och låt bli varma.
Servera med riset.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|