Alla inlägg under september 2024
Antal: 4 portioner
Ugn: 200°C, 20 minuter
Ingredienser:
600 g rödspättafilé
10 filéer anjovis
3 dl mjölk
½ dl hackad dill
4 tomater
3 msk sesamfrö
2 msk pumpafrö
2 msk pressad citronsaft
Salt
Peppar
Grönkålssallad:
Grönkål
Strö över granatäpplen
Apelsin
Selleri
Gör så här:
Skölj och skär tomaterna i bitar.Antal: ca 30 rutor
Ingredienser:
2½ dl havregryn
4 dl vetemjöl (240 g)
½ tsk salt
275 g smör, rumsvarmt
2 dl + 2 msk råsocker
200 g mjölkchoklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C.
Mixa havregrynen i en matberedare.
Blanda dem med vetemjöl och salt.
Vispa smör och 2 dl råsocker poröst.
Tillsätt mjölblandningen.
Hacka chokladen grovt.
Knåda in den i degen.
Tryck ut degen i en form ca 25x35 cm, klädd med bakplåtspapper.
Nagga kakan med en gaffel.
Strö över 2 msk råsocker.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 40 minuter, tills den är gyllenbrun.
Låt svalna i formen ca 5 minuter innan den får kallna på galler.
Skär kakan i bitar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 äggulor
1-1½ dl neutral rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
Ev. 1 tsk fransk senap
½ tsk chilipulver
1 vitlöksklyfta
Gör så här:
Se till att ägg och olja har samma temperatur när du ska göra majonnäsen.
Vispa äggulorna någon minut med vinäger och ev. fransk senap.
Använd helst en elvisp.
Häll sedan i oljan droppvis tills majonnäsen börjar tjockna.
När den gått ihop kan man häll lite snabbare.
Smaka av med chili, riven eller pressad vitlök, salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8 skivor rökt lax
1 citron
1 kruka dill
65 g röd mangold
Gurkyoghurt:
1 gurka
2 dl matyoghurt (10%)
Salt
Peppar
3 msk färskriven pepparrot
Gör så här:
Gurkyoghurt:
Skala, kärna ur och skär gurkan i små tärningar.
Blanda gurkan med yoghurten.
Smaksätt med salt och peppar.
Vänd ner pepparroten.
Skär citronen i klyftor.
Servera den rökta laxen med gurkyoghurt och citronklyftor.
Garnera med dill och mangold.
Kavring är gott till.
Ingredienser:
250 g körsbärstomater i olika färger
1 kruka bladpersilja
½ msk strösocker
flingsalt
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olja
Gör så här:
Dela tomaterna och strimla persiljan fint.
Blanda tomaterna med strösocker och salt.
Ringla över vinäger och olja.
Låt marinera ca 10 min.
Toppa pajen med tomaterna vid servering.
Antal: 1 limpa
Ugn: 175 grader ca 40-45 minuter
Ingredienser:
75 g smör
1 dl polentagryn
3 dl majsmjöl
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ tsk salt
3 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
2 ägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Bryn smöret i en kastrull.
Lägg i polentagrynen och rör om.
Ta kastrullen från värmen och låt svälla ca 5 minuter.
Blanda majsmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt.
Rör ihop filmjölk och bikarbonat.
Vispa upp äggen och tillsätt polentagrynen, filmjölken och mjölblandingen.
Häll smeten i en avlång form, ca 1½ liter, smord och beströdd med polentagryn.
Strö över lite polentagryn.
Grädda mitt i ugnen 40-45 minuter.
Låt brödet svalna i formen ca 5 minuter innan det stjälps upp och får kallna på galler.
Antal: 12 stycken pannkakor
Ingredienser:
1 liten sötpotatis (200 g)
2/3 mugg havremjölk (2 dl)
1 mugg rårismjöl
2 msk honung
1 tsk mald kanel
Kokosolja till stekpannan
Gör så här:
Skala potatisen och tärna den fint.
Ånga sötpotatistärningarna i ca 10 minuter tills de är riktigt mjuka.
Vänd ner sötpotatisen i mixern tillsammans med havremjölk, rismjöl, honung och kanel och mixa tills smeten är helt slät.
Hetta upp stekpanna och smörj med kokosolja.
Häll i 2 msk pannkakssmet.
Bred ut smeten med sked och grädda i 2-3 minuter tills ytan börjar stelna, var inte otålig när du ska vända pannkakorna är de inte tillräckligt gräddade på ena sidan går de lätt sönder.
Vänd och grädda den andra sidan.
Upprepa tills smeten är slut.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|