Alla inlägg under september 2024

Av Maria - 5 september 2024 10:29

Ingredienser:
2 burkar tonfisk
4 hårdkokta ägg
1 ask cocktailtomater
1 paprika
1/2 rödlök
100 g valfri salladsmix
2,5 dl bulgur


Gör så här:
Låt tonfisken rinna av.

Koka ägg och bulgur.

Dela cocktailtomaterna och paprikan.

Strimlan rödlöken fint.

Skölj av salladsmixen.

Blanda alla ingredienser i en salladsskål och servera med en vinägrett.

Av Maria - 5 september 2024 07:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 liter vatten
2 dl lingonsylt
½ dl socker
1 tsk salt
1½ dl mannagryn


Gör så här:

Börja med att koka upp vatten, lingon, socker och salt.

Låt koka i 5 minuter.

Tillsätt mannagrynen och låt allt koka i 10 minuter under omrörning.
Häll upp "gröten" i en stor skål och låt svalna.
När "gröten" svalnat tar du elvispen och vispar med hög hastighet tills "gröten" blir härligt rosafärgad.


Av Maria - 4 september 2024 15:45

Antal: 10 bitar

Ugn: 175 grader, 45-60 minuter


Ingredienser:

8-12 kanelbullar, torra (antal beroende på storlek)
3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
7 dl mjölk 
3 dl vispgrädde
200 g smör, brynt
1 msk rörsocker
smör, till formen

Till servering:
vispgrädde (alt glass)
 
Gör så här:
Skär de torra bullarna i mindre bitar.
Smörj en ugnssäker form, så stor att bullarna får plats i den.
Lägg ut bullarna i formen.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker fluffigt.
Tillsätt mjölk, grädde och brynt smör. 
Häll smeten över bullarna i formen.
Låt stå och dra minst 40 minuter, gärna över natten i kyl.

Sätt på ugnen på 175 grader.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 45-60 minuter.
Kolla efter 45 minuter med sticka om kakan är klar, äggstanningen ska ha satt sig.
Ta ut ur ugnen och strö över rörsockret.
Servera kakan varm eller kall med vispad grädde smaksatt med punsch eller glass.
Av Maria - 4 september 2024 15:30

Antal: 10 bitar

Ugn: 175 grader


Ingredienser:

1 förp Kungsörnen Sockerkaka mix
50 g smör
0,75 dl strösocker
1 msk malen kanel
1 tsk malen kardemumma

Glasyr:
2 dl florsocker
1-2 msk vatten
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda sockerkaksmixen med vatten och smält smör enligt anvisningen på förpackningen.
Blanda socker, kanel och kardemumma.
Smörj och bröa en sockerkaksform.
Häll hälften av sockerkakssmeten i formen.
Strö över kryddsockret och toppa sedan med resten av smeten.
Rör runt försiktigt med en gaffel så att kakan blir vackert marmorerad.
Grädda kakan enligt anvisningen på förpackningen.
Låt svalna.
Blanda ihop glasyren.
Späd med vatten till önskad konsistens och ringla över kakan precis innan servering.
Av Maria - 4 september 2024 15:00

Antal: 2 bröd

Jäsning: 1 timme + 1 timme

Ugn: 200 grader, 35-40 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

5 dl vatten

½ dl olivolja

2 tsk salt

5 dl dinkelsikt (ca 300 g)

6½ dl rågsikt (ca 360 g)

100 g grovhackade valnötter


Gör så här:

Rör ut jästen med ljummet vatten (37 grader) i en bunke eller köksmaskin.

Tillsätt olja, salt, dinkelsikt och rågsikt.

Arbeta degen tills den är smidig, 7-10 minuter för hand eller ca 5 minuter med maskin.

Tillsätt valnötterna mot slutet.

Jäs under bakduk ca 1 timme.


Knåda degen lätt på mjölat bakbord.

Dela den i 2 delar och forma limpor.

Lägg dem i två smorda brödformar.

Jäs utan bakduk ca 1 timme.


Pudra gärna lite mjöl över bröden.

Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter.

Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Av Maria - 4 september 2024 08:00

Antal: 12-24 bitar

Ugn: 175 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:

100 g smör, rumsvarmt och mjukt
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 

2 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
2 tsk malen kanel
1 ägg (kan ersättas med mjölk eller uteslutas)
pärlsocker (att dekorera med)


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
Vispa ihop smör, strösocker och sirap krämigt med elvisp.
Tillsätt vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma och kanel.

Arbeta försiktigt ihop till en jämn 
deg. 

Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en ca 3-4 cm tjock rulle.

Placera rullarna på plåten.
Tryck till varje rulle lite lätt med en gaffel.

Pensla med ägg och garnera med pärlsocker.
Grädda längderna i mitten av ugnen i 10-15 minuter.

Låt längderna svalna lite på plåten på eftervärme och skär sedan upp dem i snittkakor.
Servera direkt eller förvara i lufttät burk mörkt och svalt, kakorna måste ha svalnat helt innan du lägger dem i burk!

Av Maria - 4 september 2024 07:00

Antal: 10-12 bitar

Ugn: 175 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:
Sockerkaka:

100 g smör
1 dl mjölk
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ca 1 krm salt

Fyllning:
0,5 dl strösocker
0,25 dl brunt farinsocker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Smörj din form generöst med smör.
Börja med att göra sockerkakssmeten.
Smält smöret på medelvärme i en kastrull.
Rör ner mjölken och ställ kastrullen åt sidan.
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke.
Tillsätt de torra ingredienserna och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott. 
Tillsätt smörmjölken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.

Börja med att hälla 1/3 av sockerkakssmeten i formen.
 
 
Strö på hälften av fyllningen på smeten, täck med ytterligare 1/3 smet, strö på resten av fyllningen och ha tillslut på resten av smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
Låt svalna innan du vänder upp kakan på ett galler eller fat.
Av Maria - 3 september 2024 16:45

Antal: 12 stycken


Ingredienser:

300 g rökt, skivad lax

1 dl kesella (10%)

½ tsk wasabipasta

½ dl hackad färsk dill och gräslök

1 tsk pressad citronsaft

Salt

Peppar


Garnering:

½ dl rostade sesamfrön eller furikakekrydda (finns i välsorterade hälsokostaffärer)


Gör så här:

Lägg laxskivorna omlott på en bit plastfolie så att de bildar en rektangel på ca 25x20 cm.
Blanda kesella, wasabi, hackade örter och citronsaft i en skål.

Smaka av med salt och peppar.
Bred fyllningen på laxskivorna och rulla försiktigt ihop dem till en rulle.

Täck rullen med plastfolien och ställ i frysen  i ca 30 minuter.
Rosta sesamfrön i en torr panna.

Ta ut laxrullen och rulla dem i sesamfrön eller furikakekrydda.
Skär rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg upp på ett serveringsfat.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards