Alla inlägg under september 2024
Ingredienser:
2 burkar tonfisk
4 hårdkokta ägg
1 ask cocktailtomater
1 paprika
1/2 rödlök
100 g valfri salladsmix
2,5 dl bulgur
Gör så här:
Låt tonfisken rinna av.
Koka ägg och bulgur.
Dela cocktailtomaterna och paprikan.
Strimlan rödlöken fint.
Skölj av salladsmixen.
Blanda alla ingredienser i en salladsskål och servera med en vinägrett.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 liter vatten
2 dl lingonsylt
½ dl socker
1 tsk salt
1½ dl mannagryn
Gör så här:
Börja med att koka upp vatten, lingon, socker och salt.
Låt koka i 5 minuter.
Tillsätt mannagrynen och låt allt koka i 10 minuter under omrörning.
Häll upp "gröten" i en stor skål och låt svalna.
När "gröten" svalnat tar du elvispen och vispar med hög hastighet tills "gröten" blir härligt rosafärgad.
Antal: 10 bitar
Ugn: 175 grader, 45-60 minuter
Ingredienser:
Antal: 10 bitar
Ugn: 175 grader
Ingredienser:
Antal: 2 bröd
Jäsning: 1 timme + 1 timme
Ugn: 200 grader, 35-40 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
½ dl olivolja
2 tsk salt
5 dl dinkelsikt (ca 300 g)
6½ dl rågsikt (ca 360 g)
100 g grovhackade valnötter
Gör så här:
Rör ut jästen med ljummet vatten (37 grader) i en bunke eller köksmaskin.
Tillsätt olja, salt, dinkelsikt och rågsikt.
Arbeta degen tills den är smidig, 7-10 minuter för hand eller ca 5 minuter med maskin.
Tillsätt valnötterna mot slutet.
Jäs under bakduk ca 1 timme.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord.
Dela den i 2 delar och forma limpor.
Lägg dem i två smorda brödformar.
Jäs utan bakduk ca 1 timme.
Pudra gärna lite mjöl över bröden.
Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Antal: 12-24 bitar
Ugn: 175 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt och mjukt
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
2 tsk malen kanel
1 ägg (kan ersättas med mjölk eller uteslutas)
pärlsocker (att dekorera med)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
Vispa ihop smör, strösocker och sirap krämigt med elvisp.
Tillsätt vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma och kanel.
Arbeta försiktigt ihop till en jämn deg.
Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en ca 3-4 cm tjock rulle.
Placera rullarna på plåten.
Tryck till varje rulle lite lätt med en gaffel.
Pensla med ägg och garnera med pärlsocker.
Grädda längderna i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
Låt längderna svalna lite på plåten på eftervärme och skär sedan upp dem i snittkakor.
Servera direkt eller förvara i lufttät burk mörkt och svalt, kakorna måste ha svalnat helt innan du lägger dem i burk!
Antal: 10-12 bitar
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
Sockerkaka:
Antal: 12 stycken
Ingredienser:
300 g rökt, skivad lax
1 dl kesella (10%)
½ tsk wasabipasta
½ dl hackad färsk dill och gräslök
1 tsk pressad citronsaft
Salt
Peppar
Garnering:
½ dl rostade sesamfrön eller furikakekrydda (finns i välsorterade hälsokostaffärer)
Gör så här:
Lägg laxskivorna omlott på en bit plastfolie så att de bildar en rektangel på ca 25x20 cm.
Blanda kesella, wasabi, hackade örter och citronsaft i en skål.
Smaka av med salt och peppar.
Bred fyllningen på laxskivorna och rulla försiktigt ihop dem till en rulle.
Täck rullen med plastfolien och ställ i frysen i ca 30 minuter.
Rosta sesamfrön i en torr panna.
Ta ut laxrullen och rulla dem i sesamfrön eller furikakekrydda.
Skär rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg upp på ett serveringsfat.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|