Alla inlägg under september 2024
Måndag:
Röd linssoppa:
Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.
Låt puttra drygt 10 minuter.
Strö över persilja.
Ät med gott bröd.
Tisdag:
Basilikafärs:
Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.
Salta och peppra lätt.
Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.
Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.
Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.
Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.
Onsdag:
Frasiga pannkakor med majs:
Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.
Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.
Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl konserverade majskorn.
Grädda gyllenbruna pannkakor på medelstark värme.
Stekta prinskorvar passar bra till.
Torsdag:
Omelett med tomat:
Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.
Krydda med salt och peppar.
Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.
Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk. Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.
Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten.
Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.
Fredag:
Pasta med het räksås:
Skala 500 g räkor. Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.
Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.
Låt puttra några minuter.
Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.
Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.
Lördag:
Söndag:
Ingredienser:
40 skivor gurka (ca 200 g)
2 msk ättikssprit (12%)
2 tsk strösocker
2 tsk koreansk rödpeppar
Gör så här:
Blanda gurkskivorna med ättikssprit, socker och rödpeppar.
Låt stå och dra i minst 30 minuter.
Slå bort överflödig vätska.
Bonniers kokbok, 2002
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2 ägg
2 msk grädde
Salt
Peppar
1 tsk smör
50 g kallrökt lax
Lite sallad
3-4 cocktailtomater
Färsk bladpersilja
Gör så här:
Vispa ihop ägg, grädde och salt och peppar.
Hetta upp en stekpanna med smör och häll i äggblandningen.
Rör runt med en trägaffel i ca 20 sekunder och lägg upp på en tallrik.
Servera med laxskivor, sallad och tomater, dekorera med en persiljekvist.
Antal: 16 bitar
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
3 ägg
3 dl riven ost, gärna cheddar
1 msk majonnäs
2 msk kesella
1½ tsk bakpulver
5 dl frö, tex sesamfrön, linfrön, solrosfrön och pumpafrön
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ägg, ost, majonnäs, kesella och bakpulver i en bunke.
Degen ska vara ganska lös.
Tillsätt frön under omrörning tills degen blir fast, men inte torr.
Bred ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt.
Den ska bli platt.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter eller till brödet har fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna och skär i 16 bitar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl grovhackad gul lök
1½ msk smör
1 tsk strösocker
1½ msk vetemjöl
3 dl mjölk
½ - 1 tsk kinesisk soja
2 krm salt
1 krm peppar
Gör så här:
Fräs löken mjuk i smör och socker.
Pudra över vetemjöl och vispa i mjölk och soja.
Smaka av med salt och peppar.
Koka såsen i ca 5 minuter.
Löksåsen är ett klassiskt tillbehör till stekt fläsk och stekt salt sill.
Bonniers kokbok, 2010
Mängd: ca 1½ kg sylt
Ingredienser:
1 kg aroniabär
1 bit kanel
500 g syltsocker
Ev. 3 msk konjak
Gör så här:
Rensa och skölj bären och lägg i en gryta med kanel och socker.
Värm allt under omrörning och koka sedan kraftigt i 2 minuter.
Skumma och låt sylten svalna i 15 minuter.
Häll upp på rena burkar.
Sätt på lock och förvara mörkt och svalt.
Bonniers kokbok, 2010
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|