Alla inlägg under september 2024

Av Maria - 2 september 2024 07:00

Måndag:

Röd linssoppa:

Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.

Låt puttra drygt 10 minuter.

Strö över persilja.

Ät med gott bröd.


Tisdag:

Basilikafärs:

Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.

Salta och peppra lätt.

Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.

Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.

Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.

Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.


Onsdag:

Frasiga pannkakor med majs:

Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.

Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.

Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl konserverade majskorn.

Grädda gyllenbruna pannkakor på medelstark värme.

Stekta prinskorvar passar bra till.


Torsdag:

Omelett med tomat:

Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.

Krydda med salt och peppar.

Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.

Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk. Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.

Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten.

Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.


Fredag:

Pasta med het räksås:

Skala 500 g räkor. Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.

Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.

Låt puttra några minuter.

Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.

Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.


Lördag:

Läcker räk- och fisksoppa.


Söndag:

Stekt kyckling med persiljesmör.

Av Maria - 1 september 2024 12:09

Ingredienser:

40 skivor gurka (ca 200 g)

2 msk ättikssprit (12%)

2 tsk strösocker

2 tsk koreansk rödpeppar


Gör så här:

Blanda gurkskivorna med ättikssprit, socker och rödpeppar.

Låt stå och dra i minst 30 minuter.

Slå bort överflödig vätska.


Bonniers kokbok, 2002

Av Maria - 1 september 2024 08:25

Antal: 1 portion


Ingredienser:

2 ägg

2 msk grädde

Salt

Peppar

1 tsk smör

50 g kallrökt lax

Lite sallad

3-4 cocktailtomater

Färsk bladpersilja


Gör så här:

Vispa ihop ägg, grädde och salt och peppar.

Hetta upp en stekpanna med smör och häll i äggblandningen.

Rör runt med en trägaffel i ca 20 sekunder och lägg upp på en tallrik.

Servera med laxskivor, sallad och tomater, dekorera med en persiljekvist.

Av Maria - 1 september 2024 08:19

Antal: 16 bitar

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:
3 ägg

3 dl riven ost, gärna cheddar

1 msk majonnäs

2 msk kesella

1½ tsk bakpulver

5 dl frö, tex sesamfrön, linfrön, solrosfrön och pumpafrön


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda ägg, ost, majonnäs, kesella och bakpulver i en bunke.

Degen ska vara ganska lös.

Tillsätt frön under omrörning tills degen blir fast, men inte torr.

Bred ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt.

Den ska bli platt.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter eller till brödet har fått en gyllenbrun färg.

Låt svalna och skär i 16 bitar.

Bakat · LCHF
Av Maria - 1 september 2024 08:12

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl grovhackad gul lök

1½ msk smör

1 tsk strösocker

1½ msk vetemjöl

3 dl mjölk

½ - 1 tsk kinesisk soja

2 krm salt

1 krm peppar


Gör så här:

Fräs löken mjuk i smör och socker.

Pudra över vetemjöl och vispa i mjölk och soja.

Smaka av med salt och peppar.

Koka såsen i ca 5 minuter.


Löksåsen är ett klassiskt tillbehör till stekt fläsk och stekt salt sill.


Bonniers kokbok, 2010

Av Maria - 1 september 2024 08:04

Mängd: ca 1½ kg sylt


Ingredienser:

1 kg aroniabär

1 bit kanel

500 g syltsocker

Ev. 3 msk konjak


Gör så här:

Rensa och skölj bären och lägg i en gryta med kanel och socker.

Värm allt under omrörning och koka sedan kraftigt i 2 minuter.

Skumma och låt sylten svalna i 15 minuter.

Häll upp på rena burkar.

Sätt på lock och förvara mörkt och svalt.


Bonniers kokbok, 2010

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards