Direktlänk till inlägg 26 mars 2025
Ingredienser:
1 kg rotfrukter, t ex 3/4 kg morötter och 1/4 kg palsternacka eller rotselleri
2 gula lökar
2 gröna paprikor
1 tsk dragon eller oregano
3/4 msk salt
1 tsk senapsfrö
1½ dl vassla
Gör så här:
Gör först vassla som ska sätta fart på syrningen:
Häll rumsvarm fil eller yoghurt i en kaffebryggtratt med filter eller i en silduk.
Låt stå 3-4 timmar eller över natten.
Av 1 liter fil eller naturell yoghurt får man ca 5 dl avrunnen vassla.
Massan i silen kan användas som Färskost - Kvarg eller Mager filsås.
Olika rotfrukter kan syras var för sig eller i blandning.
Rotfrukterna ska vara fullt utvuxna.
Välj t ex svenska höstmorötter, inte späda picklesmorötter.
Ofta räcker det att borsta morötter och palsternackor rena, men om skalen verkar grova bör de skrapas. Kålrötter, rotselleri och rödbetor bör skalas.
Skala löken.
Dela, kärna ur och skölj paprikorna.
Grovriv eller strimla rotfrukterna, strimla paprikorna och skiva löken, i matberedare, råkostkvarn eller på rivjärn.
Varva rotfrukterna i syrningskärlet, lite i taget.
Packa ihop den med knytnäven eller t ex en potatisstöt, så kraftigt att vätska dras ur.
Vätskan ska inte hällas av.
Häll på vasslan.
Lägg på en tallrik, lagom stor att ligga direkt på rotfrukterna som ett tätt lock.
Sätt på en tyngd, t ex en vattenfylld skål eller burk, så att rotfrukterna ligger i lätt press
Kontrollera efter någon timme att rotfrukterna saftat sig så att lagen står över tallriken.
Fyll annars på med en svag saltlag (1 krm salt till 1 dl vatten).
Låt syrningskärlet stå rumsvarmt (ca 20°C) i 5-7 dygn, därefter gärna något svalare (16-18°C) i 1-2 veckor.
Obs!
Lyft på tallriken efter 4-5 dagars syrning och kontrollera att rotfrukterna har frisk syrlig lukt.
Man kan också testa pH-värdet med indikatorpapper som köps på apotek.
När grönsakerna är genomsyrade ska pH-värdet vara 4-4,1.
De är då färdiga att flyttas över i glasburkar och förvaras på sval plats.
Ös sedan över rotfrukterna och lag i rena glasburkar och sätt på lock.
Förvara dem i kylskåp eller sval källare (4-8°C), men inte fryskallt.
Efter ca 4 veckors har kålen full arom.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 | 11 |
12 |
13 |
14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|