Direktlänk till inlägg 26 mars 2025

Syrade rotfrukter

Av Maria - Onsdag 26 mars 07:45

Ingredienser:

1 kg rotfrukter, t ex 3/4 kg morötter och 1/4 kg palsternacka eller rotselleri
gula lökar
gröna paprikor
1 tsk dragon eller oregano
3/4 msk salt
1 tsk senapsfrö
1½ dl vassla

 

Gör så här:

Gör först vassla som ska sätta fart på syrningen:

Häll rumsvarm fil eller yoghurt i en kaffebryggtratt med filter eller i en silduk.

Låt stå 3-4 timmar eller över natten.

Av 1 liter fil eller naturell yoghurt får man ca 5 dl avrunnen vassla.

Massan i silen kan användas som Färskost - Kvarg eller Mager filsås.


Olika rotfrukter kan syras var för sig eller i blandning.

Rotfrukterna ska vara fullt utvuxna.

Välj t ex svenska höstmorötter, inte späda picklesmorötter.

Ofta räcker det att borsta morötter och palsternackor rena, men om skalen verkar grova bör de skrapas. Kålrötter, rotselleri och rödbetor bör skalas.

Skala löken.

Dela, kärna ur och skölj paprikorna.

Grovriv eller strimla rotfrukterna, strimla paprikorna och skiva löken, i matberedare, råkostkvarn eller på rivjärn.

Varva rotfrukterna i syrningskärlet, lite i taget.

Packa ihop den med knytnäven eller t ex en potatisstöt, så kraftigt att vätska dras ur.

Vätskan ska inte hällas av.

Häll på vasslan.

Lägg på en tallrik, lagom stor att ligga direkt på rotfrukterna som ett tätt lock.

Sätt på en tyngd, t ex en vattenfylld skål eller burk, så att rotfrukterna ligger i lätt press

Kontrollera efter någon timme att rotfrukterna saftat sig så att lagen står över tallriken.

Fyll annars på med en svag saltlag (1 krm salt till 1 dl vatten).

Låt syrningskärlet stå rumsvarmt (ca 20°C) i 5-7 dygn, därefter gärna något svalare (16-18°C) i 1-2 veckor.


Obs!

Lyft på tallriken efter 4-5 dagars syrning och kontrollera att rotfrukterna har frisk syrlig lukt.

Man kan också testa pH-värdet med indikatorpapper som köps på apotek.

När grönsakerna är genomsyrade ska pH-värdet vara 4-4,1.

De är då färdiga att flyttas över i glasburkar och förvaras på sval plats.

Ös sedan över rotfrukterna och lag i rena glasburkar och sätt på lock.

Förvara dem i kylskåp eller sval källare (4-8°C), men inte fryskallt.

Efter ca 4 veckors har kålen full arom.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2025 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards