Direktlänk till inlägg 30 mars 2025
Antal: 1 bröd
Jäsning: 2-3 timmar + ca 30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl kallt vatten
½ dl (solros) olja
2 tsk salt
2 dl solroskärnor
Ca 1,3 liter matbrödsmjöl av vete
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Tillsätt lite av det kalla vattnet och rör tills jästen är upplöst.
Häll på resten av vattnet, oljan, saltet och solroskärnorna.
Arbeta i mjölet.
Spar lite (ca ½ dl) till utbakningen.
Strö ett tunt lager mjöl över degen.
Låt den jäsa under bakduk i rumstemperatur 2-3 timmar.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den med resten av mjölet.
Dela degen mitt itu.
Forma en av bitarna till en stor bulle.
Platta till den något.
Lägg den mitt på en smord plåt.
Forma resten av degen till små bullar och lägg dem runt om.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Gräddning:
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 30 minuter.
Förvaring:
I burk eller plastpåse 4-5 dagar.
I frys ca 9 månader.
Extra:
Olja går utmärkt att använda istället för fast matfett.
Fettet behövs för att smörja glutentrådarna.
Man får ett större bröd med jämnare inkråm.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 | 11 |
12 |
13 |
14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|