Alla inlägg under januari 2025

Av Maria - Torsdag 9 jan 11:30

Ingredienser:

1 kg björnbär

250-800 g (3-9 dl) socker

1 kryddmått natriumbensoat per kg färdigt mos


Gör så här:

Rensa bären.

Varva bär och socker i en syltgryta.

Låt bären stå och safta sig på sval plats några timmar eller över en natt.

Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Av Maria - Onsdag 8 jan 10:30

Antal: ca 24 bitar


Ingredienser:

250 g smör

350 g mörk choklad (70%)

3 ägg

5 dl mörkt muskovadosocker

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt


Garnering:

ev. florsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Smält smöret i en kastrull.
Bryt chokladen i bitar och lägg i kastrullen.
Rör tills chokladen smält.
Vispa upp äggen i en bunke.
Tillsätt sockret och vispa till en blank smet.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt.
Rör ner mjölblandingen och chokladen i äggvispet.
Häll smeten i en form, ca 20x30 cm, Klädd med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.
Låt kakan kallna i formen.
Skär den i rutor och pudra eventuellt över florsocker.
Av Maria - Tisdag 7 jan 10:15

Ingredienser:
1 kg plommon
1 röd chilifrukt, tärnad
1 vitlök Solo, riven
5 dl Vit Sirap
2½ dl vitvinsvinäger
1 msk riven färsk ingefära
1 kanelstång
1 msk gula senapsfrön
1 msk paprikapulver
Salt

 

Gör så här:

Skålla, skala, kärna ur och skär plommonen i bitar.

Lägg samtliga ingredienser i en tjockbottnad gryta och koka upp.

Sjud sedan tills chutneyn har lagom konsistens, cirka 45 minuter.

Smaka av med salt.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förvara kallt.

Av Maria - Söndag 5 jan 10:15

Antal: ca 20 st

 Första steget - fördegen:

20 g jäst

4 dl rumstempererad mjölk

ca 300 g vetemjöl


Andra steget:

50 g rumstempererad smör

10 g havssalt

20 g socker

ca 400 g vetemjöl


Gör så här:

Första steget:

Blanda jäst och mjölk och sedan mjöl.

Jäs degen i 1 timma.


Andra steget:

Blanda ingredienserna med fördegen och knåda väl.

Låt degen jäsa i ca 10 minuter.


Dela degen och forma ca små bröd. 

Doppa bröden i mjöl och låt dem jäsa på smord plåt till dubbel storlek.


Grädda bröden i ca 10 minuter.

Låt dem svalna på galler.

Av Maria - Lördag 4 jan 10:00

Ingredienser:

½ röd paprika
½ gul paprika
½ grön paprika
2 tsk olivolja
2 msk Ljus Sirap
3 msk äppelcidervinäger
Salt

Peppar

 

Gör så här:

Skär paprikorna i tärningar, 1x1 cm.

Värm olivoljan i en stekpanna och fräs paprikan i den.

Häll över sirapen.

Tillsätt äppelcidervinäger, salt och peppar.

Var noga med att paprikan inte blir för mjuk.

Den ska ha lite tuggmotstånd.

Låt rätten kallna innan den serveras.

Av Maria - Fredag 3 jan 10:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 pkt bladspenat, hel (250 g)
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
pressad vitlöksklyfta

 

Gör så här:

Tina spenaten och krama ur det mesta av vätskan.

Smaksätt crème fraiche med salt och vitlök och blanda i spenaten.

 

Denna sås bör göras samma dag eftersom spenaten ändrar både smak och färg annars.

Av Maria - Torsdag 2 jan 10:00

Ingredienser:

250 g körsbärstomater i olika färger
kruka bladpersilja
½ msk strösocker
flingsalt
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olja

 

Gör så här:

Dela tomaterna och strimla persiljan fint.

Blanda tomaterna med strösocker och salt.

Ringla över vinäger och olja.

Låt marinera ca 10 min.

 

Toppa tex en paj med tomaterna vid servering.

Av Maria - Onsdag 1 jan 09:45

Antal: ca 20 kakor

Ingredienser:

3 äggvitor
ca 200 g kokosflingor
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en apelsin
rivet skal av en lime

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.
Blanda allting i en stor bunke.

Klicka ut på bakplåtspapper, och grädda i ca 10-12 minuter, tills kakorna har fått lite färg.

Godast direkt från ugnen, men de går också att spara i ett par dagar i en lufttät burk, eller frysa.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2025 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards