Alla inlägg under mars 2025

Av Maria - Söndag 30 mars 16:06

Antal: 4 portioner

 

Ingredienser:
ca 500 g vitkål (½ huvud)

1 röd chili

2-3 msk olja

3 msk senapsfrön

2 msk soja

2 msk sherry

1 msk vinäger


Gör så här:
Skölj vitkålen och strimla den.

Skölj chilin, kärna ur och hacka den.

Värm oljan i en stor stek- eller wokpanna.

Lägg i vitkål, chili och sesamfrön.

Låt alltihop fräsa 6-8 minuter.

Rör om under tiden.

Tillsätt soja, sherry och vinäger.

Låt småputtra 2-3 minuter-


Servera vitkålen som ensamrätt med bröd eller servera stekt bratwurst eller frukostkorv till.

Bjud ev också lite senap till.


Tips!

Vitkålen kan bytas ut mot salladskål eller spetskål som strimlas och tillagas som ovan.

Av Maria - Söndag 30 mars 09:30

Antal: 1 bröd

Jäsning: 2-3 timmar + ca 30 minuter

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:
25 g jäst

5 dl kallt vatten

½ dl (solros) olja

2 tsk salt

2 dl solroskärnor

Ca 1,3 liter matbrödsmjöl av vete


Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.

Tillsätt lite av det kalla vattnet och rör tills jästen är upplöst.

Häll på resten av vattnet, oljan, saltet och solroskärnorna.

Arbeta i mjölet.

Spar lite (ca ½ dl) till utbakningen.

Strö ett tunt lager mjöl över degen.

Låt den jäsa under bakduk i rumstemperatur 2-3 timmar.


Ta upp degen på bakbordet och knåda den med resten av mjölet.

Dela degen mitt itu.

Forma en av bitarna till en stor bulle.

Platta till den något.

Lägg den mitt på en smord plåt.

Forma resten av degen till små bullar och lägg dem runt om.

Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.


Gräddning:

Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 30 minuter.


Förvaring:

I burk eller plastpåse 4-5 dagar.

I frys ca 9 månader.


Extra:

Olja går utmärkt att använda istället för fast matfett.

Fettet behövs för att smörja glutentrådarna.

Man får ett större bröd med jämnare inkråm.

Av Maria - Lördag 29 mars 17:30

Mängd: 1 kg


Ingredienser:

1 kg rödbetor
1½ liter vatten

 

Gör så här:

Borsta rödbetorna väl men akta skalet och skär inte bort rotspetsen.

Lägg rödbetorna i en kastrull och häll på vatten tills det täcker dem.

Koka rödbetorna nästan mjuka under lock, späda 15-20 minuter, äldre 45-60 minuter.

Spola de nykokta rödbetorna i kallt vatten och gnid samtidigt bort skalet.

Eller lägg dem i kallt vatten en stund före skalningen.

Av Maria - Lördag 29 mars 17:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

gröna, gula och röda paprikor
1½ liter vatten
2 tsk salt

 

Till dragonvingrätten:

½ dl äppelcidervinäger
½ tsk salt
2 krm svartpeppar eller vitpeppar
1 tsk dragon
1 tsk körvel
1½ dl matolja

 

Gör så här:

Dela paprikorna i fyra delar.

Ta bort kärnorna och det vita inuti.

Koka upp vatten med lite salt.

Lägg i paprikabitarna och förväll dem ca 3 minuter.

Häll av vattnet och låt paprikorna rinna av i durkslag.

Lägg dem sedan i en skål eller glasburk.

Blanda vinäger, salt, peppar, dragon och körvel i en skål.

Droppa ner oljan under vispning. Häll vinägretten över de varma paprikorna.

Ställ svalt ett par timmar.

Av Maria - Lördag 29 mars 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
ca 400 g gröna bönor

1 röd paprika

5-6 vitlöksklyftor

2 msk olja

½ tsk salt

1 krm peppar


Gör så här:

Skölj och ansa bönorna.

Skölj och kärna ur paprikan.

Skala vitlöksklyftorna.

Skär bönorna i 2-3 delar.

Strimla paprikan.

Värm oljan i en kastrull.

Lägg i hela vitlöksklyftor, bönorna och paprikan.

Låt alltsammans fräs 7-8 minuter på svag värme.

Salta och peppra.


Avnjut vitlöksbönorna som en lätt ensamrätt eller som läckert tillbehör till rökt skinka, stekt fisk eller kött.


Tips!

Blanda gärna ingredienserna med oljan i en mikrosäker form.

Täck och tillaga på full effekt (max 800 W), 4-5 minuter.

Av Maria - Lördag 29 mars 09:30

Ingredienser:

1½ dl mannagryn

1 liter (drygt) mjölk

1½ msk socker

3 ägg

9 bittermandlar

3 msk kärnfria russin


Gör så här:

Mjölken kokas upp, grynen röras i och få koka 15 minuter till gröt som får svalna.

Sockret, äggen samt den skållade och rivna bittermandeln och de sköljda russinen blandas i.

Smeten slås i smord och brödbeströdd pajform och gräddas i god ugnsvärme omkring 3/4 timme.

Av Maria - Lördag 29 mars 07:30

Antal: 50 stycken

Ugn: 175-200 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

4½ dl vetemjöl

1 dl socker

200 g smör eller margarin

3-4 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker


Pensling:

½-1 äggvita


Garnering:

Pärlsocker

Hackad mandel


Gör så här:

Ingredienserna kan blandas i matberedare eller för hand.

Blanda i vanillinsockret.


I maskin:

Lägg alla ingredienser till degen i blandarskålen, matfett delat i bitar.

Blanda allt till en deg.

Ta upp den bakbordet.

Knåda ihop den om det behövs.


För hand:

Lägg mjölet i en hög på bakbordet eller i en bunke.

Gör en fördjupning i mitten.

Tillsätt sockret och matfettet delat i mindre bitar.

Finfördela det med en kniv eller stekspade.

Arbeta snabbt samman degen.


Rulla ut degen i fingertjocka längder.

Lägg dem tätt intill varandra.

Pensla dem med lättvispad äggvita.

Strö på pärlsocker blandat med mandel.

Dela längderna i 3-4 cm långa bitar.

Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.


Gräddning:

Grädda kakorna mitt i ugnen i 175-200 grader, 8-10 minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade.

Låt kakorna kallna på galler.


Förvaring:
I burk 10-14 dagar.

I frys ca 6 månader.


Tips!

Smör eller margarin som matfett har ingen större betydelse.

I vissa fall kan det vara motiverat med smör när man vill utnyttja smörsmaken som smaktillsats.

Av Maria - Fredag 28 mars 17:30

Antal: 6-8 portioner


Ingredienser:
2 msk bananschalottenlök eller rödlök

½ dl rödvinsvinäger, tex på merlot

1½ dl olivolja

1 krm svartpeppar

Ev. 1 krm salt


Gör så här:
Finhacka löken och blanda alla ingredienser i en bunke.

Vispa ihop vinägretten.


Bananschalottenlöken är något mildare än rödlök.

Vinägretterna passar till alla slags sallader men även till ostron.

Till ostron kan du minska oljan i vinägretten med hälften.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2025 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards