Alla inlägg under mars 2025
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
ca 500 g vitkål (½ huvud)
1 röd chili
2-3 msk olja
3 msk senapsfrön
2 msk soja
2 msk sherry
1 msk vinäger
Gör så här:
Skölj vitkålen och strimla den.
Skölj chilin, kärna ur och hacka den.
Värm oljan i en stor stek- eller wokpanna.
Lägg i vitkål, chili och sesamfrön.
Låt alltihop fräsa 6-8 minuter.
Rör om under tiden.
Tillsätt soja, sherry och vinäger.
Låt småputtra 2-3 minuter-
Servera vitkålen som ensamrätt med bröd eller servera stekt bratwurst eller frukostkorv till.
Bjud ev också lite senap till.
Tips!
Vitkålen kan bytas ut mot salladskål eller spetskål som strimlas och tillagas som ovan.
Antal: 1 bröd
Jäsning: 2-3 timmar + ca 30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl kallt vatten
½ dl (solros) olja
2 tsk salt
2 dl solroskärnor
Ca 1,3 liter matbrödsmjöl av vete
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Tillsätt lite av det kalla vattnet och rör tills jästen är upplöst.
Häll på resten av vattnet, oljan, saltet och solroskärnorna.
Arbeta i mjölet.
Spar lite (ca ½ dl) till utbakningen.
Strö ett tunt lager mjöl över degen.
Låt den jäsa under bakduk i rumstemperatur 2-3 timmar.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den med resten av mjölet.
Dela degen mitt itu.
Forma en av bitarna till en stor bulle.
Platta till den något.
Lägg den mitt på en smord plåt.
Forma resten av degen till små bullar och lägg dem runt om.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Gräddning:
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 30 minuter.
Förvaring:
I burk eller plastpåse 4-5 dagar.
I frys ca 9 månader.
Extra:
Olja går utmärkt att använda istället för fast matfett.
Fettet behövs för att smörja glutentrådarna.
Man får ett större bröd med jämnare inkråm.
Mängd: 1 kg
Ingredienser:
1 kg rödbetor
1½ liter vatten
Gör så här:
Borsta rödbetorna väl men akta skalet och skär inte bort rotspetsen.
Lägg rödbetorna i en kastrull och häll på vatten tills det täcker dem.
Koka rödbetorna nästan mjuka under lock, späda 15-20 minuter, äldre 45-60 minuter.
Spola de nykokta rödbetorna i kallt vatten och gnid samtidigt bort skalet.
Eller lägg dem i kallt vatten en stund före skalningen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
6 gröna, gula och röda paprikor
1½ liter vatten
2 tsk salt
½ dl äppelcidervinäger
½ tsk salt
2 krm svartpeppar eller vitpeppar
1 tsk dragon
1 tsk körvel
1½ dl matolja
Gör så här:
Dela paprikorna i fyra delar.
Ta bort kärnorna och det vita inuti.
Koka upp vatten med lite salt.
Lägg i paprikabitarna och förväll dem ca 3 minuter.
Häll av vattnet och låt paprikorna rinna av i durkslag.
Lägg dem sedan i en skål eller glasburk.
Blanda vinäger, salt, peppar, dragon och körvel i en skål.
Droppa ner oljan under vispning. Häll vinägretten över de varma paprikorna.
Ställ svalt ett par timmar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
ca 400 g gröna bönor
1 röd paprika
5-6 vitlöksklyftor
2 msk olja
½ tsk salt
1 krm peppar
Gör så här:
Skölj och ansa bönorna.
Skölj och kärna ur paprikan.
Skala vitlöksklyftorna.
Skär bönorna i 2-3 delar.
Strimla paprikan.
Värm oljan i en kastrull.
Lägg i hela vitlöksklyftor, bönorna och paprikan.
Låt alltsammans fräs 7-8 minuter på svag värme.
Salta och peppra.
Avnjut vitlöksbönorna som en lätt ensamrätt eller som läckert tillbehör till rökt skinka, stekt fisk eller kött.
Tips!
Blanda gärna ingredienserna med oljan i en mikrosäker form.
Täck och tillaga på full effekt (max 800 W), 4-5 minuter.
Ingredienser:
1½ dl mannagryn
1 liter (drygt) mjölk
1½ msk socker
3 ägg
9 bittermandlar
3 msk kärnfria russin
Gör så här:
Mjölken kokas upp, grynen röras i och få koka 15 minuter till gröt som får svalna.
Sockret, äggen samt den skållade och rivna bittermandeln och de sköljda russinen blandas i.
Smeten slås i smord och brödbeströdd pajform och gräddas i god ugnsvärme omkring 3/4 timme.
Antal: 50 stycken
Ugn: 175-200 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
4½ dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör eller margarin
3-4 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker
Pensling:
½-1 äggvita
Garnering:
Pärlsocker
Hackad mandel
Gör så här:
Ingredienserna kan blandas i matberedare eller för hand.
Blanda i vanillinsockret.
I maskin:
Lägg alla ingredienser till degen i blandarskålen, matfett delat i bitar.
Blanda allt till en deg.
Ta upp den bakbordet.
Knåda ihop den om det behövs.
För hand:
Lägg mjölet i en hög på bakbordet eller i en bunke.
Gör en fördjupning i mitten.
Tillsätt sockret och matfettet delat i mindre bitar.
Finfördela det med en kniv eller stekspade.
Arbeta snabbt samman degen.
Rulla ut degen i fingertjocka längder.
Lägg dem tätt intill varandra.
Pensla dem med lättvispad äggvita.
Strö på pärlsocker blandat med mandel.
Dela längderna i 3-4 cm långa bitar.
Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175-200 grader, 8-10 minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade.
Låt kakorna kallna på galler.
Förvaring:
I burk 10-14 dagar.
I frys ca 6 månader.
Tips!
Smör eller margarin som matfett har ingen större betydelse.
I vissa fall kan det vara motiverat med smör när man vill utnyttja smörsmaken som smaktillsats.
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
2 msk bananschalottenlök eller rödlök
½ dl rödvinsvinäger, tex på merlot
1½ dl olivolja
1 krm svartpeppar
Ev. 1 krm salt
Gör så här:
Finhacka löken och blanda alla ingredienser i en bunke.
Vispa ihop vinägretten.
Bananschalottenlöken är något mildare än rödlök.
Vinägretterna passar till alla slags sallader men även till ostron.
Till ostron kan du minska oljan i vinägretten med hälften.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 | 11 |
12 |
13 |
14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|