Alla inlägg under mars 2025

Av Maria - Torsdag 27 mars 07:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2 ägg

1 dl dinkelmjöl

2 dl sojamjölk

Salt

2 dl majskorn, använd gärna färsk majs som först kokas 5-10 minuter, burkmajs funkar med

2 morötter

75 g spenat


Purjokräm:

1 purjolök

1½ msk olja

2 dl lätt crème fraiche

Salt

Peppar


Gör så här:
Vispa ihop ägg, mjöl och mjölk.

Salta.

Rör ihop med majskornen.

Riv morötterna och rör ner i smeten.

Fräs spenaten någon minut och rör ner i smeten.

Låt smeten stå medan du gör purjokrämen.

Hacka purjon.

Fräs mjuk i olja.

Rör ihop med crème fraiche.

Salta och peppra.

Skeda upp smeten i plättlagg eller stekpanna.

Fräs ett par minuter på varje sida.

Servera med purjokrämen.


Spenat!

Spenat räknas som "superföda".

Järn, A- och C-vitamin är bara några av nyttigheterna i den goda grönsaken.

 

Tips!

Plättar är en perfekt bas för alla möjliga grönsaker och örtkryddor.

Ös ner det du har, servera med en god sås.

Av Maria - Onsdag 26 mars 17:30

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

350 g morötter, palsternacka eller rotselleri
1 msk margarin eller smör
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk (3%)
1 krm salt
Hackad persilja

 

Gör så här:

Tag gärna 2-3 sorters rotsaker, tillsammans 300-400 g.

Skala rotsakerna.

Skär morot i tunna skivor, palsternacka eller selleri i strimlor.

Fräs dem i fettet i en gryta eller stekpanna tills de blivit glansiga.

Strö över mjölet och rör om.

Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning, späd ev med lite vatten om det blir för tjockt.

Koka stuvningen ca 5 min.

Smaka av med salt och strö över rikligt med persilja.

Servera till stekt korv, bacon eller fläsk, köttbullar eller pannbiff.

Av Maria - Onsdag 26 mars 17:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 grön paprika

2-3 potatisar

2 små gula lökar

2 msk olja

1-2 vitlöksklyftor

2 tsk paprikapulver

2 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning)

1 burk röda  bönor (430 g)

1-2 tomater

1 tsk basilika

Salt

Peppar


Gör så här:

Skölj och kärna ut paprikan.

Skala potatis och lök.

Skär allt det gröna i tärningar.

Värm oljan i en kastrull.

Lägg i alla grönsakerna och fräs dem 5-6 minuter.

Pressa ner vitlöken och krydda med paprikapulver.

Smula ner buljongtärningen och häll på vatten.

Låt det koka 5-6 minuter.

Tillsätt bönorna och tomaterna skurna i tärningar.

Krydda med basilika.

Smaka av med salt och peppar.

Värm alltsammans.


Servera med bröd.


Tips!

Krydda med chilipulver, om du vill ha en hetare smak på grytan.

Av Maria - Onsdag 26 mars 09:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 5 minuter


Ingredienser:

4 tortillabröd (ca 20 cm)

1 zucchini

4 stora tomater

Svartpeppar

125 g mozzarella eller riven lagrad ost (max 17%)

8-12 skivor parmaskinka eller salami

Rucolasallad


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skiva zucchini på längden med osthyvel.

Skär tomaterna och mozzarellan i skivor.

Lägg ut tortillabröden på plåtar med bakplåtspapper.

Fördela zucchini och tomater på bröden.

Krydda med svartpeppar och lägg på osten.

Sätt in högt i ugnen ca 5 minuter.

Lägg på skinka/salami och rucolasallad vid serveringen.

Av Maria - Onsdag 26 mars 07:45

Ingredienser:

1 kg rotfrukter, t ex 3/4 kg morötter och 1/4 kg palsternacka eller rotselleri
gula lökar
gröna paprikor
1 tsk dragon eller oregano
3/4 msk salt
1 tsk senapsfrö
1½ dl vassla

 

Gör så här:

Gör först vassla som ska sätta fart på syrningen:

Häll rumsvarm fil eller yoghurt i en kaffebryggtratt med filter eller i en silduk.

Låt stå 3-4 timmar eller över natten.

Av 1 liter fil eller naturell yoghurt får man ca 5 dl avrunnen vassla.

Massan i silen kan användas som Färskost - Kvarg eller Mager filsås.


Olika rotfrukter kan syras var för sig eller i blandning.

Rotfrukterna ska vara fullt utvuxna.

Välj t ex svenska höstmorötter, inte späda picklesmorötter.

Ofta räcker det att borsta morötter och palsternackor rena, men om skalen verkar grova bör de skrapas. Kålrötter, rotselleri och rödbetor bör skalas.

Skala löken.

Dela, kärna ur och skölj paprikorna.

Grovriv eller strimla rotfrukterna, strimla paprikorna och skiva löken, i matberedare, råkostkvarn eller på rivjärn.

Varva rotfrukterna i syrningskärlet, lite i taget.

Packa ihop den med knytnäven eller t ex en potatisstöt, så kraftigt att vätska dras ur.

Vätskan ska inte hällas av.

Häll på vasslan.

Lägg på en tallrik, lagom stor att ligga direkt på rotfrukterna som ett tätt lock.

Sätt på en tyngd, t ex en vattenfylld skål eller burk, så att rotfrukterna ligger i lätt press

Kontrollera efter någon timme att rotfrukterna saftat sig så att lagen står över tallriken.

Fyll annars på med en svag saltlag (1 krm salt till 1 dl vatten).

Låt syrningskärlet stå rumsvarmt (ca 20°C) i 5-7 dygn, därefter gärna något svalare (16-18°C) i 1-2 veckor.


Obs!

Lyft på tallriken efter 4-5 dagars syrning och kontrollera att rotfrukterna har frisk syrlig lukt.

Man kan också testa pH-värdet med indikatorpapper som köps på apotek.

När grönsakerna är genomsyrade ska pH-värdet vara 4-4,1.

De är då färdiga att flyttas över i glasburkar och förvaras på sval plats.

Ös sedan över rotfrukterna och lag i rena glasburkar och sätt på lock.

Förvara dem i kylskåp eller sval källare (4-8°C), men inte fryskallt.

Efter ca 4 veckors har kålen full arom.

Av Maria - Tisdag 25 mars 17:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl mathavre

1 zucchini

1 gul paprika

1 röd chili

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

150 g fetaost

Salt

Grovmalen svartpeppar

Ev. färsk basilika


Gör så här:

Koka mathavren enligt anvisningen på förpackningen.

Skär zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor.

Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.

Dela, kärna ev. ur och skiva eller hacka chilin.

Hetta upp olja i en stekpanna.

Stek grönsakerna på hög värme 2-3 minuter.

Skala och pressa eller riv ner vitlöken i stekpannan.

Smula fetaosten och blanda med mathavren i en skål.

Vänd ner de stekta grönsakerna.

Smaka av med salt och peppar.

Vänd ev. ner hackad färsk basilika.

Av Maria - Tisdag 25 mars 17:30

Antal: 10 portioner

Ugn: 175 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:

Pajskal:

100 g smör eller margarin

2 dl (120 g) vetemjöl

2 msk strö rörsocker

1 krm bakpulver

1/2 krm salt


Fyllning:

2-3 apelsiner

200 g mandelmassa

2 ägg

2 msk rörsocker


Gör så här: 

Pajdeg:

Smält matfettet i en kastrull.

Blanda vetemjöl, rörsocker, bakpulver och salt i en bunke.

Tillsätt matfettet och rör ihop till en deg.

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Kanten på degen behöver bara vara ca 2 cm hög.

Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.


Fyllning: 

Skölj och riv skalet av en apelsin.

Skala apelsinerna och skiva dem tunt.

Riv mandelmassan.

Vispa ner äggen i mandelmassan.

Rör i apelsinskalet.

Häll smeten på pajdegen.

Lägg på apelsinskivorna lite omlott och strö på rörsockret.

Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. 

Låt pajen svalna.

Av Maria - Tisdag 25 mars 09:45

Antal: 6-8 portioner


Ingredienser:

2 ägg

2 tsk dijonsenap

2 msk vinäger

2½-3 dl solrosolja

1-2 vitlöksklyftor, finhackade

2 msk finhackas gräslök

3 krm salt

1 krm malen svartpeppar


Gör så här:

Sjud äggen i 3 minuter.

Skrapa äggen ur skalen och ner i en bunke.

Tillsätt senap, vinäger och droppa i oljan, lite i taget, under tiden som du vispar.

Tillsätt vitlök och gräslök.

Smaka av med salt och svartpeppar.


En klassisk svensk salladsdressing som görs på lättkokta ägg.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2025 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards