Senaste inläggen

Av Maria - 12 augusti 2024 10:15

Måndag:

Korv under osttäcke:

Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden.

Lägg dem i formen med skinnsidan ner.

Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk senap, 1 äggula och 1 hårdvispad äggvita.

Bred blandningen över korvarna.

Gratinera i 225 graders varm ugn tills osten fått fin färg och rätten är genomvarm, 10-15 minuter. Servera med kokt pasta.


Tisdag:

Gröna grytan:

Skölj och strimla 1 purjolök, skala och grovriv 2-3 morötter, ½ liten kålrot och 1 bit rotselleri.

Fräs allt i lite olja i en kastrull.

Skölj och rör ner 3 dl röda linser och späd med 8 dl grönsaksbuljong av tärning.

Låt alltsammans koka på svag värme under lock ca 10 minuter.

Smaksätt med salt och peppar.


Onsdag:

Het soppa med palsternackor:

Hetta upp 2 msk smör i en kastrull.

Rör ner 1 msk currypulver och låt det fräsa 1 minuter.

Skala och tärna ½ kg palsternackor.

Lägg i tärningarna, lite salt och peppar och häll på 7 dl grönsaksbuljong i grytan.

Låt koka tills tärningarna är mjuka ca 20 minuter.

Häll tärningarna med vätskan i matberedaren och kör den slät.

Klicka lite crème fraiche i soppan före serveringen.


Torsdag:

Citronfisk:

Tina 400 g torskfilé och skär dem i portionsbitar.

Lägg dem i en ugnssäker form.

Strö över 1 tsk salt.

Blanda 2 dl lätt crème fraiche med ½ dl mjölk, 1 msk hummerfond, rivet skal av ½ citron och ½ tsk timjan.

Häll såsen över fisken och tillaga rätten i 200 graders varm ugn tills fiskköttet är vitt och fast, ca 20 minuter.

Servera med pressad potatis.


Fredag:

Lövbiff med svamppytt:

Skölj och skiva ca 200 g champinjoner, skala och hacka 1 gul lök.

Skala 8 medelstora potatisar och skär dem i små tärningar.

Stek svamp, lök och potatis i ca 2 msk smör på svag värme till potatisen blivit mjuk.

Rör om under tiden.

Öka värmen mot slutet så potatisen får fin färg, salta och peppra.

Stek ca 600 g lövbiff i smör ca 2 minuter på varje sida.

Salta och peppra och servera med pytten.


Lördag:

Ruts räkgratäng.


Söndag:

Currykyckling från Indien.

Av Maria - 12 augusti 2024 07:00

Måndag:

Röd linssoppa:

Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.

Låt puttra drygt 10 minuter.

Strö över persilja.

Ät med gott bröd.


Tisdag:

Basilikafärs:

Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.

Salta och peppra lätt.

Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.

Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.

Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.

Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.


Onsdag:

Frasiga pannkakor med majs:

Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.

Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.

Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl konserverade majskorn.

Grädda gyllenbruna pannkakor på medelstark värme.

Stekta prinskorvar passar bra till.


Torsdag:

Omelett med tomat:

Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.

Krydda med salt och peppar.

Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.

Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk. Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.

Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten.

Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.


Fredag:

Pasta med het räksås:

Skala 500 g räkor. Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.

Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.

Låt puttra några minuter.

Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.

Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.


Lördag:

Läcker räk- och fisksoppa.


Söndag:

Stekt kyckling med persiljesmör.

Av Maria - 11 augusti 2024 19:15

Ingredienser:

1 dl strösocker

1 dl vatten

1 dl kakaopulver


Gör så här:

Koka upp socker och vatten så att det verkligen bubblar över hela ytan.

Ta av kastrullen och sikta ner kakaopulvret.

Vispa ordentligt.

Ge såsen ett snabbt uppkok innan servering.

Av Maria - 11 augusti 2024 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2 schalottenlökar

Smör till stekning

1 tsk tomatpuré

15 cm märgben, innehållet

3 dl rött Bordeaux-vin

1 kvist timjan

3 dl kalvfond

1 msk rödvinsvinäger

1 msk smör

Salt

Malen svartpeppar


Gör så här:
Hacka schalottenlöken fint.

Fräs löken i lite smör i en kastrull.

Tillsätt tomatpuré och märg.

Häll i rödvinet och lägg i timjan.

Koka ner rödvinet till hälften och tillsätt sedan kalvfonden.

Om du använder koncentrerad fond på flaska, späd den enligt anvisningarna så att du får 3 dl buljongvätska.

Låt såsen koka ihop ytterligare.

Tillsätt vinäger.

Montera såsen genom att vispa i smör.

Smaka av med salt och peppar och sila såsen i en chinoise.


Den här såsen har fått sitt namn efter regionen Bordeaux i Frankrike.

En rödvinssås som smaksätts med märg får förstås extra fyllig smak.

Märgben går att köpa i charkdiskar eller saluhallar.

Av Maria - 11 augusti 2024 15:15

Ingredienser:

4 st  salta sillfiléer
1 st  gul lök
3 st  syrliga äpplen
2 dl  smörgåsgurka
4 st  potatisar, kalla kokta
Skivade rödbetor (lika stor mängd som de övriga ingredienserna tillsammans)
2 dl  gräddfil
2 msk  svensk söt senap
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

 

Gör så här:

Skär sillfiléerna i bitar. 

Finhacka löken. 
Hacka äpplen, smörgåsgurka, potatis och rödbetor. 
Rör ihop ovanstående ingredienser i stor skål. 
Blanda gräddfil, senap, salt och peppar. 
Bind ihop salladen med gräddfilssåsen. 

Av Maria - 11 augusti 2024 11:30

Antal: 1 glas


Ingredienser:

2 dl kokosvatten

2 nävar ruccola (ca 70 g)

1 knippe koriander (ca 20 g)

½-1 chilifrukt (eller efter smak)

2 gröna äpplen


Gör så här:
Skölj ingredienserna.

Häll kokosvattnet i ett stort glas.

Skär äpplena i klyftor och kör i juicepress tillsammans med ruccola, koriander och chili.

Häll juicen i glaset med kokosvatten, rör om och servera.

Av Maria - 11 augusti 2024 10:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Lins- och tomatsås:
1 st gul lök
2 dl röda linser, torkade
4 dl krossade tomater
3 dl vatten
2 st morötter
1 st grönsaksbuljongtärning
1 msk tomatpuré
1 st vitlöksklyftor
1 msk örter ex. basilika/oregano/timjan
Salt & svartpeppar
Olja att steka i

Ostsås:
2.5 dl crème fraiche
1 dl ost, riven
Salt & svartpeppar
250 g lasagneplattor
1 näve ost, riven
 
Gör så här:

Hacka gul lök fint.

Värm olja i en kastrull, stek löken till den är blank.

Skölj linserna i kallt vatten.

Lägg över i kastrullen och slå på krossade tomater och vatten.

Riv morötterna och lägg i.

Tillsätt buljongtärning och tomatpuré.

Låt koka under lock ca 10 min på medelsvag värme.

Rör runt då och då.


Sätt ugnen på 225 grader

När såsen kokat klart, späd ev med mer vatten.

Såsen ska vara lite tjock och inte rinnig.

Pressa i vitlöksklyftorna.

Smaka av med salt och peppar och andra kryddor efter din smak.

Gör en ostsås genom att värma upp crème fraiche i en kastrull och blanda i den rivna osten.

Låt såsen bli varm så att osten smälter, ska dock ej koka.

Salta och peppra.

Smöra en ugnsfast form och lägg i ett lager tomatsås i botten.

Varva med lasagneplattor, tomatsås, ostsås till alla lasagneplattor är slut.

Avsluta med ett lager ostsås och strö gärna lite ost överst.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Se till så att inte lasagnen blir bränd.

Servera med en sallad.

Av Maria - 10 augusti 2024 19:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2 stora mogna avokador

Saften av en citron eller efter smak

2 tsk olivolja

En halv finhacka lök

1 färsk, grön chilipeppar, t.ex poblano, urkärnad och finhackad

1 pressad vitlöksklyfta

1/4 tsk malen kummin

1 msk hackad, färsk koriander

Salt

Peppar


Till garnering:
Hackad, färsk koriander


Gör så här:

Skär avokadon på längden och dela den genom att vrida delarna i olika riktningar.

Skala och hacka avokadon grovt och lägg hacket i en skål (inte av metall).

Pressa citronsaften över och tillsätt oljan.

Mosa avokadon med en gaffel till önskad konsistens - antingen med bitar kvar eller slät.

Blanda i lök, chili, vitlök, kummin och hackad koriander, krydda med salt och peppar.

Lägg över blandningen i en skål och servera genast för att undvika missfärgning, strö gärna över lite mer hackad koriander.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards