Senaste inläggen

Av Maria - 1 februari 2024 21:15

Ugn: 180 grader, 2½-3 timmar


Ingredienser:
2 kg fläskkarré (benfri i bit)
700 g blandade paprikor
2 skivade röda lökar
2 msk paprikapulver
färsk mejram
salt, peppar
1 burk hela tomater
1 burk grillade paprikor
2 chilifrukter
olivolja
vatten
4 msk rödvinsvinäger
färsk mejram
crème fraiche
citron

 

Gör så här:
Bryn köttet med fettsidan nedåt i olivoljan.

Ta upp det och ös ner strimlade paprikor, chili, skivad lök, tomater och kryddor.

Låt det stekas en stund.
Lägg i köttet igen och lägg över paprikafräset.

Häll på vatten så det täcker köttet.

Häll även ner vinägern.

Låt det koka upp.
När det kokar sätts det in i ugnen i 180°C, 2,5-3 timmar för att koka färdigt (det går även att göra det klart på spisen, men låt det puttra på svag värme).

Det är klart när köttet ramlar isär.
Smaka av och servera med ris, grönsallad samt crème fraiche blandat med citronskal.

Av Maria - 1 februari 2024 20:15

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter + 20-25 minuter


Ingredienser:
Botten:
150 g mjukt margarin
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

 

Fyllning:
1 burk Crème Fraiche
1 ägg
½ dl socker
2 msk vaniljsocker
½ l färska jordgubbar

 

Gör så här:
Botten:

Rör ihop allt och tryck ut i en pajform.

Grädda i 200°C, ca 10 minuter.

 

Fyllning:

Skär jordgubbarna i mindre bitar (inte för små).
Rör ihop allt med en sked och vippa ner i pajskalet.
Grädda mitt i ugnen i 200°C, 20-25 minuter.
Servera med vaniljglass.

Av Maria - 1 februari 2024 18:15

Antal: 1 bröd

Jäsning: ca 2 timmar + ca 1 timme

Ugn: 250 grader + 200 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:

5 dl vatten
10 1/2 dl vetemjöl
4 dl grovt rågmjöl
1 1/2 dl surdeg av rågmjöl
1/2 msk brödsirap
7 g jäst
1 msk salt
150 g valnötskärnor


Gör så här:

Häll vatten, vetemjöl, rågmjöl, surdeg, sirap och jäst i degbunken till köksmaskinen och arbeta degen med degkrokarna, ca 10 minuter.
Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.

Låt degen jäsa övertäckt, ca 2 timmar.


Tillsätt valnötskärnorna och arbeta in dem i degen.

Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till två avlånga bröd.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Låt bröden jäsa övertäckta, ca 1 timme.


Klipp små jack i bröden och sätt in i nedre delen av ugnen vid 250°.

Sänk temperaturen direkt till 200°.

Grädda bröden, ca 35 minuter.
Häll 1 dl vatten i botten på en het långpanna i slutet av gräddningen.

Ångeffekten ger brödet en knaprig yta.

Låt bröden svalna på galler.


Tips!

Använd solroskärnor istället för valnötskärnor, om du föredrar det.

Knaprig yta får du också genom att spraya vatten på brödet i slutet av gräddningen.

Av Maria - 1 februari 2024 18:00

Ingredienser:
Dag 1:
1 1/2 dl mjöl
1 dl vatten, 37°
1 tsk strösocker


Dag 3:
1 1/2 dl mjöl
1 dl vatten, 37°


Dag 4:
1 dl mjöl
1 dl vatten, 37°

 

Gör så här:

Dag 1: 

Blanda mjöl, vatten och socker i en skål och vispa om.

Täck skålen med plastfolie eller en fuktig duk och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.

En frisk, syrlig doft ska kännas när du luktar på surdegen.


Dag 2: 

Tillsätt mjöl och vatten och vispa om i skålen.

Täck över och låt stå ett dygn.


Dag 4: 

Surdegen är klar.

Använd så mycket du behöver, fyll sedan på med mjöl och vatten och förvara i en glasburk med tättslutande lock i kylen.

Mata surdegen med ny näring i form av mjöl och vatten varje vecka enligt dag 4.


Tips!

Surdegen förvaras i kyl när den är klar, lämpligast i en glasburk med tättslutande lock.

Därefter matas den varje vecka med nytt vatten och mjöl för att hållas vid liv.

När det blir för mycket i burken, ge bort en del eller frys in i fryspåse!

Av Maria - 1 februari 2024 14:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:

900 g fast potatis
600 g laxfilé
salt
peppar
1 1/2 dl gräddfil
75 g röd caviarmix
250 g broccoli


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.
Koka potatisen.
Lägg laxen i en ugnsform (skär ev laxen i portionsbitar).

Krydda med salt och peppar.

Sätt in mitt i ugnen ca 12 minuter eller tills fiskens innertemperatur är 54°C.


Blanda gräddfil och caviar.

Smaka av med peppar.


Skär broccolin i buketter.

Skala och skär stammen i bitar.

Koka i saltat vatten ca 4 minuter.


Servera laxen med potatis, sås och broccoli.

Av Maria - 31 januari 2024 13:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

5 pilgrimsmusslor, frysta
1 msk kokosmjölk
1 limefrukt, juice
1-2 msk färsk koriander, finhackad
0,5 avokado, finhackad 

0,5 röd chilifrukt, finhackad, utan frön
1 grapefrukt, filead
0,5 dl olivolja
5-6 droppar fisksås
0,5 krm mörkt mjukt socker, muscovadosocker el farinsocker
0,5 krm salt


Gör så här:

Tina musslorna något.

Det är lättast att skära dem när det är lite frusna.
Blanda ihop alla ingredienser utom pilgrimsmusslorna.
Lägg allt på ett fat. 
Skär musslorna och lägg även dem på fatet.
Plasta och ställ kallt ett par timmar före servering.

Av Maria - 31 januari 2024 11:15

Antal: 40 stycken

Jäsning: 30 minuter + 30 minuter

Ugn: 225 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

50 g jäst
100 g flytande margarin
5 dl lättmjölk (0,5 %)
250 g lättkvarg
1 förp saffran
1,5 dl vit sirap
0,5 tsk salt
17-18 dl vetemjöl

Pensling och garnering:
1 ägg
0,5 dl russin
 
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält margarinet i en kastrull, häll på mjölk och kvarg, värm till 37 grader.
Häll lite av degspadet över jästen och rör om så att den löser sig.
Häll på resterande degspad och tillsätt saffran, sirap, salt och nästan allt mjöl.
Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och dela i 40 bitar som rullas och formas till lussekatter (som ett S).
Lägg på bakpappersklädd plåt och låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin.
Grädda i ugn 225 grader ca 8-10 minuter.
Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
Bakat · Jul · Saffran
Av Maria - 31 januari 2024 08:15

Antal: 1 glas


Ingredienser:

0,5 limefrukt, saften
4 cl citronvodka
2 cl cointreau
6 cl tranbärsjuice
1 limeskiva
is


Gör så här:

Häll limesaften i en shaker fylld med is.
Fyll på med citronvodka, cointreau och tranbärsjuice.
Skaka i några sekunder och sila sedan upp drinken i ett cocktailglas.
Garnera med limeskivan.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards