Senaste inläggen

Av Maria - 8 januari 2024 07:45

Måndag:

Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.


Risi frutti


Tisdag:

Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.


Fruktyoghurt.


Onsdag:
Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost.


Lätt ostkaka, hallonsylt.


Torsdag:

Ugnspannkaka med riven morot och bacontärningar i smeten, lingon.


Färsk frukt.


Fredag:

Fiskgryta med morötter, saffran.


Marängsviss med banan och aprikos bland glass och grädde.


Lördag:
Lasagnen med svamp & ost.


Glace au four:

Bottna ett ugnssäkert fat med skivor av sockerkaka/rulltårta, lägg på 1-2 glassblock, därpå knappt tinade hallon.

Toppa och täck med marängsmet på 2-3 äggvitor, 6-8 msk socker.

Strö mandelspån över och ge marängen fin färg i 225 graders varm ugn.


Söndag:

Kyckling med ris och curry.


Päronhalvor med varm chokladsås.

Av Maria - 8 januari 2024 07:30

Måndag:

Rårakor med lingon och bacon:
Riv 600 g potatis och 1 stor lök.

Rör samman med salt och peppar.

Stek rårakorna i flytande margarin.

Lägg baconskivorna i kall panna.

Sätt på värmen och låt dem steka i eget fett.

Låt dem rinna av på hushållspapper.

Servera med lingon och vitkålssallad.


Tisdag:

Lisas strömmingslåda:
Smörj en form och bottna med 2 dl grovt rivna morötter, 2 dl riven squash och 2 msk persilja.

Lägg ca 400 g strömmingsfilé ovanpå.

Salta och peppra.

Häll över 1½ dl fiskbuljong.

Tillaga i ugn 225 grader ca 30 minuter.

Servera med potatis.


Onsdag:

Ugnsstekt fylld falukorv:

Skär 1 gul lök och 2 tomater i skivor.

Skär djupa snitt i ca 500 g mager falukorv, fyll snitten med 1 skiva tomat och lök.

Strö över 4 msk mager riven ost.

Stek i 225 grader i drygt 20 minuter.

Servera med potatis och sallad.


Torsdag:
Isterbandslåda med makaroner:
Koka 4 dl idealmakaroner i 3 minuter.

Lägg de avrunna makaronerna i en smord form.

Häll på en äggstanning av 3 ägg, 3 dl mjölk och ½ tsk salt.

Grädda i 225 grader i 20 minuter.

Smula över 2 isterband utan skinn och hackad gul lök.

Fördela ½ dl chilisås överst.

Grädda ytterligare 15 minuter.


Fredag:

Fetaostsallad:

Strimla ett litet isbergssalladshuvud, skär 2 tomater i klyftor, 1 bit gurka i tjocka kuber, 1 grön och 1 röd paprika i bitar.

Lägg ca 150 g fetaost skuren i bitar i en salladsskål.

Blanda ner grönsakerna, slå på fetaostdressing och rör om.

Fördela skivade svarta oliver och 2 msk hackad basilika över salladen.


Lördag:

Smögensoppa.


Söndag:

Örtfylld fläskfilé.

Av Maria - 7 januari 2024 16:30

Antal: ca 12 stycken

Ugn: 225 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:
100 g margarin
1 dl socker
1 ägg
1 dl potatismjöl
1 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver

Variation:

Lägg till 2-3 msk kakao till receptet

 

Gör så här:
Margarin (ej smält) och strösocker blandas.

Tillsätt ägget och de övriga ingredienserna.

Häll i formar och grädda i 225°C10-15 minuter.

Av Maria - 7 januari 2024 15:45

Antal: 10 bitar

Ugn: 175 grader, 40-45 minuter


Ingredienser:
125 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
2-3 äpplen
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel

Glasyr:
25 g smör
250 g cream cheese
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör och socker pösigt, tillsätt därefter ett ägg i taget och vispa ihop en luftig smet.

Skala och riv äpplena grovt, rör ner dem i smeten.

Blanda mjöl, bakpulver och kanel.

Rör ner det i smeten.

Häll smeten i en smord och bröad form (ca 24 cm i diameter).

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter.

Stjälp upp kakan och låt den kallna.

Rör ihop glasyren, medan kakan är i ugnen.

Smält smöret och rör sedan ner cream cheese, florsocker och vaniljsocker.

Ställ glasyren i kylen.

När kakan svalnat, bred glasyren över kakan.

Låt stelna i kylen.

Av Maria - 7 januari 2024 13:00

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

450 g delikatesspotatis
150 g snackmorötter
300 g laxfilé
1/2 msk smör
salt
peppar
1 förp smörgåskrasse (à 100 g)
200 g kyld sås (gärna pepparrot och fänkål)


Gör så här:

Koka potatisen i en kastrull som även rymmer morötterna.
Låt morötterna koka tillsammans med potatisen ca 4 minuter.
Stek laxen i smöret i en stekpanna ca 3 minuter per sida eller tills fisken har en innertemperatur på 54°C.

Krydda med salt och peppar.
Klipp krassen.
Servera laxen med sås, morötter, potatis och krasse.

Av Maria - 6 januari 2024 16:30

Ingredienser: 

6 dl filmjölk eller mild yoghurt
1,5 dl sirap
5 tsk bakpulver
2 tsk salt
1,1 kg Finax mjölmix (röd) (Sempers mix funkar också bra)

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en assistent och kör tills degen inte är kladdig.

Låt degen vila 5-10 min.

Har man ingen assistent går det bra med elvisp (låghastighet).

Utan någon form av elektrisk apparat är det svårt eftersom degen blir väldigt kladdig, ibland kan man behöva tillsätta något mera mjöl, gör det vid utkavlingen i så fall...för mycket mjöl ger torrt bröd dock.
Knåda degen och dela i mindre bitar som kavlas ut med kruskavel på mjölat bakbord.
Kavla degen väldigt tunt så att det blir hårt tunnbröd.

Grädda i torr stekpanna (OBS inget fett) eller direkt på den största spisplattan tills det fått önskad färg.

Ett tips är att byta ut hälften av mjölet till en grövre variant så får man med lite fibrer också.

Av Maria - 6 januari 2024 15:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1 nypa socker
1 msk fisksås
300 g skalade räkor
2 hackade salladslökar
2 msk färsk hackad ingefära
1-2 krm sambal oelek
1 paket wonton-deg
Ett uppvispat ägg eller vatten till pensling av degen

Dipsås:
1/2 dl soja av japansk typ
1 tsk sesamolja
2 msk vinäger
1 1/2 msk farinsocker
2 krm sambal oelek eller annan stark chilikrydda
1 tsk rostade sesamfrön

 

Gör så här:

Blanda fyllningen.

Lägg på ungefär 1,5 tsk fyllning i mitten av en wontonplatta.

Stryk ägg eller vatten längs kanterna och vik ihop degen diagonalt.

Använd fingrarna och tryck till ordentligt i kanterna.

Det får inte finnas några hål.

Gör dumplings tills fyllningen är slut.

Om det blir deg över kan man frysa om den.
Använd till exempel en bambukorg för att ångkoka dumplingsen.

Häll vatten i en kastrull, det räcker med ungefär 5 cm.

Låt vattnet koka upp.

Jag lade i lite bakplåtspapper korgarna för att degen inte skulle fastan.

Lägg i dumplings i korgarna och lägg på locket.

Ångkoka 2-3 minuter.

Rör ihop alla ingredienser till dippsåsen och servera till.

Av Maria - 6 januari 2024 13:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g färdiggokta rödbetor
1/2 tsk flingsalt
1 burk matvete (à ca 400 g)
1 påse babyspenat eller ruccola (à 65 g)
150 g getost av chèvretyp
600 g varmrökt makrill eller lax
1 1/2 tsk dijonsenap
1 msk färskpressad citronjuice
1 tsk flytande honung
1/2 dl olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar


Gör så här:

Skär rödbetorna i klyftor och blanda med flingsalt.
Häll av och skölj matvetet.


Senapsdressing:

Blanda samman alla ingredienser.


Lägg upp babyspenat eller ruccola på ett fat.

Toppa med matvete, rödbetor och smula över getosten.

Ringla över dressingen.
Servera gärna rödbetssalladen med varmrökt makrill eller lax.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards