Senaste inläggen

Av Maria - Lördag 11 jan 11:45

Antal: ca 10 bitar


Ingredienser:

50 g smör

1 dl mjölk

3 ägg

2 dl strösocker

3 dl vetemjöl (180 g)

2 msk nymald kardemumma

1 tsk vaniljsocker

1½ tsk bakpulver

1 citron, rivet skal


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och låt koka upp.
Vispa ägg och socker vitt och luftigt.
Blanda mjöl, kardemumma, vaniljsocker och bakpulver.
Rör hastigt ner smörmjölken, mjölblandingen och citronskal i äggsmeten.
Häll smeten i en smord och bröad kransform, ca 1½ liter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
Låt kakan svalna ca 5 minuter innan den stjälps upp och får kallna.
Av Maria - Fredag 10 jan 11:30

Till 10 bröd:

50 g jäst

4 dl ljummet vatten (37ºC)

1 dl ljummen mjölk (37ºC)

1 msk strösocker

2 tsk salt

2 msk olivolja

12 dl vetemjöl (720 g)


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Häll vatten och mjölk över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt socker, salt och olivolja.

Arbeta in mjölet lite i taget och arbeta degen ca 5 minuter.

Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.


Vänd upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i 10 bitar.

Kavla varje bit till rundlar, ca 14 cm i diameter.


Sätt ugnen på 225ºC.


Lägg bröden två och två på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 20-25 minuter under bakduk.


Grädda bröden mitt i ugnen 8-10 minuter.

Låt dem svalna på galler under bakduk.

Av Maria - Torsdag 9 jan 11:30

Ingredienser:

1 kg björnbär

250-800 g (3-9 dl) socker

1 kryddmått natriumbensoat per kg färdigt mos


Gör så här:

Rensa bären.

Varva bär och socker i en syltgryta.

Låt bären stå och safta sig på sval plats några timmar eller över en natt.

Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Av Maria - Onsdag 8 jan 10:30

Antal: ca 24 bitar


Ingredienser:

250 g smör

350 g mörk choklad (70%)

3 ägg

5 dl mörkt muskovadosocker

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt


Garnering:

ev. florsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Smält smöret i en kastrull.
Bryt chokladen i bitar och lägg i kastrullen.
Rör tills chokladen smält.
Vispa upp äggen i en bunke.
Tillsätt sockret och vispa till en blank smet.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt.
Rör ner mjölblandingen och chokladen i äggvispet.
Häll smeten i en form, ca 20x30 cm, Klädd med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.
Låt kakan kallna i formen.
Skär den i rutor och pudra eventuellt över florsocker.
Av Maria - Tisdag 7 jan 10:15

Ingredienser:
1 kg plommon
1 röd chilifrukt, tärnad
1 vitlök Solo, riven
5 dl Vit Sirap
2½ dl vitvinsvinäger
1 msk riven färsk ingefära
1 kanelstång
1 msk gula senapsfrön
1 msk paprikapulver
Salt

 

Gör så här:

Skålla, skala, kärna ur och skär plommonen i bitar.

Lägg samtliga ingredienser i en tjockbottnad gryta och koka upp.

Sjud sedan tills chutneyn har lagom konsistens, cirka 45 minuter.

Smaka av med salt.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förvara kallt.

Av Maria - Söndag 5 jan 10:15

Antal: ca 20 st

 Första steget - fördegen:

20 g jäst

4 dl rumstempererad mjölk

ca 300 g vetemjöl


Andra steget:

50 g rumstempererad smör

10 g havssalt

20 g socker

ca 400 g vetemjöl


Gör så här:

Första steget:

Blanda jäst och mjölk och sedan mjöl.

Jäs degen i 1 timma.


Andra steget:

Blanda ingredienserna med fördegen och knåda väl.

Låt degen jäsa i ca 10 minuter.


Dela degen och forma ca små bröd. 

Doppa bröden i mjöl och låt dem jäsa på smord plåt till dubbel storlek.


Grädda bröden i ca 10 minuter.

Låt dem svalna på galler.

Av Maria - Lördag 4 jan 10:00

Ingredienser:

½ röd paprika
½ gul paprika
½ grön paprika
2 tsk olivolja
2 msk Ljus Sirap
3 msk äppelcidervinäger
Salt

Peppar

 

Gör så här:

Skär paprikorna i tärningar, 1x1 cm.

Värm olivoljan i en stekpanna och fräs paprikan i den.

Häll över sirapen.

Tillsätt äppelcidervinäger, salt och peppar.

Var noga med att paprikan inte blir för mjuk.

Den ska ha lite tuggmotstånd.

Låt rätten kallna innan den serveras.

Av Maria - Fredag 3 jan 10:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 pkt bladspenat, hel (250 g)
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
pressad vitlöksklyfta

 

Gör så här:

Tina spenaten och krama ur det mesta av vätskan.

Smaksätt crème fraiche med salt och vitlök och blanda i spenaten.

 

Denna sås bör göras samma dag eftersom spenaten ändrar både smak och färg annars.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards