Senaste inläggen

Av Maria - Fredag 25 april 17:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2-3 gula lökar

300 g falukorv, wiener- eller grillkorv

1-2 msk smör eller margarin

1 påse brun sås, pulver

1 dl mjölk

½ dl hackad ättiksgurka eller gurkmix

½ tsk paprikapulver

Salt

Vitpeppar

1 sats potatismos, 3-4 portioner

Ströbröd


Gör så här:

Skala löken och skär den i klyftor.

Dra skinnet av falukorven och skär den i strimlor eller skiva annan korv.

Bryn matfettet och fräs lök och korv i detta, så att allt får fin färg.

Strö över såspulvret, rör om och späd med mjölk och så mycket vatten, att det blir lagom tjock stuvning.

Låt den koka ca 5 minuter och smaka sedan av med gurka, paprika, salt och vitpeppar.

Klicka ut potatismoset runt kanten på ett smort, ugnssäkert fat och häll stuvningen i mitten.

Strö ett tunt lager ströbröd och gratinera i 250 graders ugnsvärme ca 15 minuter.


Servera med vitkåls- eller grönsallad.


Bonniers nya kokbok, 1982

Av Maria - Fredag 25 april 05:30

Antal: 12 biter

Ugn: 175 grader, 30-40 minuter


Ingredienser:

200 g smör, rumsvarmt
3 dl ljust muscovadosocker
ägg
apelsin, finrivet skal och saft (ca 1 dl)
3 dl mandelmjöl
2 dl vetemjöl
1 msk malen ingefära
1½ tsk bakpulver
smör och ströbröd, till formen
½ dl flagad mandel

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Vispa smör och socker poröst med en elvisp.

Tillsätt äggen ett i taget. Rör ner apelsinskal (endast det orangea) och -saft.

Blanda mandelmjöl, vetemjöl, ingefära och bakpulver och vänd ner i äggsmeten.

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Strö över flagad mandel och grädda mitt i ugnen 30–40 min.

Av Maria - Torsdag 24 april 12:45

Antal: ca 300 kakor

Ugn: 200 grader, 7-8 minuter


Ingredienser:

3,5 dl strösocker

3 dl ljus sirap

1,5 dl grädde, 27%

250 g smör

16-17 dl vetemjöl

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kanel

1 tsk malen svartpeppar

1 tsk malen nejlika

1 tsk hjorthornssalt


Garnering:

ca 4 dl mandlar


Gör så här:

Värm upp socker, sirap (ett par matskedar mörk sirat ger fin smak) och grädde.

Tillsätt smöret och rör tills sockret löst sig och smöret smält.

Låt kallna.

Blanda ner mjöl (spara någon deciliter för korrigering om så behövs), kryddor och hjorthornssalt.

Kryddorna kan lämpligt blandas med en del av mjölet och röras i före den stora mjölmängden så att kryddsmaken fördelar sig jämnt i degen.

Täck över med plastfolie och låt degen stå kallt några timmar eller över natten.


Kavla ut små satser av degen i taget till papperstunna sjok på sparsamt mjölat, kallt bakbord.

Sporra snibbar och tryck dit 0,5 skållad mandel mitt på varje snibb.

Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter i 200 grader tills kakorna fått fin färg.

Av Maria - Torsdag 24 april 05:30

Antal: 15 stycken

Ugn: 175 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

1½ dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
½ dl strösocker
75 g smör, kallt, tärnat
äggula

 

Fyllning:

2 dl vispgrädde
2½ dl hjortronsylt

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Lägg alla ingredienser till kakan i en matberedare monterad med kniv.

Mixa till en deg eller hacka samman degen för hand.

Tryck ut degen i smorda aluminiumformar och ställ i frysen 10 min.

Grädda mitt i ugnen 10–12 min.

Låt svalna lite innan de tas ur formarna.


Fyllning:

Vispa grädden.

Lägg en klick grädde i varje mandelmussla och toppa med hjortronsylt.

Av Maria - Onsdag 23 april 12:30

Antal: 40 stycken

Ugn: 175 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:

200 g smör eller margarin

3/4 socker

3 tsk vaniljsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker

5 dl vetemjöl


Pensling:

½-1 äggvita


Garnering:
2 msk hackad mandel eller nötter

3 msk pärlsocker


Gör så här:

Blanda matfettet, sockret, vaniljsockret och mjölet till en deg, gärna i en matberedare.

Dela degen i 3 delar lika långa som plåten.

Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper.

Platta ut dem så att de blir 2-3 cm breda.

Pensla dem med lätt vispad äggvita.

Strö på mandel och pärlsocker.


Gräddning:

Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 12 minuter eller tills de fått vacker guldgul färg.

Skär längderna i lätt sneda bitar medan de är varma.

Låt dem kallna på plåten.


Förvaring:
I burk 10-12 dagar.

I frys ca 3 månader.

Av Maria - Onsdag 23 april 05:30

Ingredienser:
1 slanggurka
2 msk ättiksprit, 12%
3 msk Strösocker
Persilja

 

Gör så här:

Skölj gurkan och skiva den tunt.

Krama den tills den mjuknat något.
Blanda ättikan och sockret, rör tills sockret löst sig.

Blanda i gurkskivorna.

Låt stå i ca 1 timme före servering.
Strö på hackad persilja precis före serveringen.

Av Maria - Tisdag 22 april 12:30

Antal: 8 stycken

Jäsning: minst 60 minuter + ca 20-30 minuter

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:
25 g jäst

2½ dl vatten

1 msk olivolja

1½ dl grahamsmjöl

1 tsk salt

5 dl vetemjöl


Fyllning:
2 msk olivolja

1 dl hackade fikon

1 dl hackade nötter


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Värm vattnet till 37 grader och häll det över jästen.

Rör om tills jästen löser sig.

Tillsätt oljan.

Rör ner grahamsmjöl och salt.

Blanda ner vetemjöl och arbeta till en smidig deg.

Låt degen jäsa under bakduk i minst 60 minuter.


Knåda degen på mjölat bakbord.

Dela den i två delar och kavla ut varje del till en rektangel.

Pensla med olivolja och strö ut fikonbitar och nötter.

Skär i 7 centimeter breda bitar och rulla dem till rullar.

Drag i dem en aning och vrid dem.

Låt baguetterna jäsa under bakduk i ca 20-30 minuter.


Grädda i 225 grader ca 10 minuter.

Av Maria - Tisdag 22 april 05:30

Ingredienser:

500 g tomater, skurna i småbitar
4–5 färska eller torkade fikon skurna i 4 klyftor vardera
1 torkad chili
2½ cm färsk hackad ingefära
1 tsk kryddblandning av fänkålsfrön, spiskummin och senapsfrön
4 msk rörsocker Strö
1 msk olivolja
1 hackad vitlöksklyfta
½ tsk salt

 

Gör så här:

Värm oljan i en gryta.

Lägg chilin, ingefäran, kryddblandningen och vitlöken i den varma grytan.

Rör runt i några sekunder.

Tillsätt tomaterna och sockret.

Koka blandningen utan lock på svag värme i cirka 15 minuter tills tomaternas saft nästan har kokat bort och massan har en tjock konsistens.

Tillsätt fikonen och låt chutneyn småkoka i ytterligare 5 minuter.

Servera chutneyn varm eller kall.

Om du använder torkade fikon ska de tillsättas samtidigt som tomaterna.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards