Senaste inläggen
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2-3 gula lökar
300 g falukorv, wiener- eller grillkorv
1-2 msk smör eller margarin
1 påse brun sås, pulver
1 dl mjölk
½ dl hackad ättiksgurka eller gurkmix
½ tsk paprikapulver
Salt
Vitpeppar
1 sats potatismos, 3-4 portioner
Ströbröd
Gör så här:
Skala löken och skär den i klyftor.
Dra skinnet av falukorven och skär den i strimlor eller skiva annan korv.
Bryn matfettet och fräs lök och korv i detta, så att allt får fin färg.
Strö över såspulvret, rör om och späd med mjölk och så mycket vatten, att det blir lagom tjock stuvning.
Låt den koka ca 5 minuter och smaka sedan av med gurka, paprika, salt och vitpeppar.
Klicka ut potatismoset runt kanten på ett smort, ugnssäkert fat och häll stuvningen i mitten.
Strö ett tunt lager ströbröd och gratinera i 250 graders ugnsvärme ca 15 minuter.
Servera med vitkåls- eller grönsallad.
Bonniers nya kokbok, 1982
Antal: 12 biter
Ugn: 175 grader, 30-40 minuter
Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
3 dl ljust muscovadosocker
3 ägg
1 apelsin, finrivet skal och saft (ca 1 dl)
3 dl mandelmjöl
2 dl vetemjöl
1 msk malen ingefära
1½ tsk bakpulver
smör och ströbröd, till formen
½ dl flagad mandel
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Vispa smör och socker poröst med en elvisp.
Tillsätt äggen ett i taget. Rör ner apelsinskal (endast det orangea) och -saft.
Blanda mandelmjöl, vetemjöl, ingefära och bakpulver och vänd ner i äggsmeten.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Strö över flagad mandel och grädda mitt i ugnen 30–40 min.
Antal: ca 300 kakor
Ugn: 200 grader, 7-8 minuter
Ingredienser:
3,5 dl strösocker
3 dl ljus sirap
1,5 dl grädde, 27%
250 g smör
16-17 dl vetemjöl
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen nejlika
1 tsk hjorthornssalt
Garnering:
ca 4 dl mandlar
Gör så här:
Värm upp socker, sirap (ett par matskedar mörk sirat ger fin smak) och grädde.
Tillsätt smöret och rör tills sockret löst sig och smöret smält.
Låt kallna.
Blanda ner mjöl (spara någon deciliter för korrigering om så behövs), kryddor och hjorthornssalt.
Kryddorna kan lämpligt blandas med en del av mjölet och röras i före den stora mjölmängden så att kryddsmaken fördelar sig jämnt i degen.
Täck över med plastfolie och låt degen stå kallt några timmar eller över natten.
Kavla ut små satser av degen i taget till papperstunna sjok på sparsamt mjölat, kallt bakbord.
Sporra snibbar och tryck dit 0,5 skållad mandel mitt på varje snibb.
Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter i 200 grader tills kakorna fått fin färg.
Antal: 15 stycken
Ugn: 175 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
1½ dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
½ dl strösocker
75 g smör, kallt, tärnat
1 äggula
2 dl vispgrädde
2½ dl hjortronsylt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Lägg alla ingredienser till kakan i en matberedare monterad med kniv.
Mixa till en deg eller hacka samman degen för hand.
Tryck ut degen i smorda aluminiumformar och ställ i frysen 10 min.
Grädda mitt i ugnen 10–12 min.
Låt svalna lite innan de tas ur formarna.
Fyllning:
Vispa grädden.
Lägg en klick grädde i varje mandelmussla och toppa med hjortronsylt.
Antal: 40 stycken
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
200 g smör eller margarin
3/4 socker
3 tsk vaniljsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker
5 dl vetemjöl
Pensling:
½-1 äggvita
Garnering:
2 msk hackad mandel eller nötter
3 msk pärlsocker
Gör så här:
Blanda matfettet, sockret, vaniljsockret och mjölet till en deg, gärna i en matberedare.
Dela degen i 3 delar lika långa som plåten.
Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper.
Platta ut dem så att de blir 2-3 cm breda.
Pensla dem med lätt vispad äggvita.
Strö på mandel och pärlsocker.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 12 minuter eller tills de fått vacker guldgul färg.
Skär längderna i lätt sneda bitar medan de är varma.
Låt dem kallna på plåten.
Förvaring:
I burk 10-12 dagar.
I frys ca 3 månader.
Ingredienser:
1 slanggurka
2 msk ättiksprit, 12%
3 msk Strösocker
Persilja
Gör så här:
Skölj gurkan och skiva den tunt.
Krama den tills den mjuknat något.
Blanda ättikan och sockret, rör tills sockret löst sig.
Blanda i gurkskivorna.
Låt stå i ca 1 timme före servering.
Strö på hackad persilja precis före serveringen.
Antal: 8 stycken
Jäsning: minst 60 minuter + ca 20-30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
2½ dl vatten
1 msk olivolja
1½ dl grahamsmjöl
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
Fyllning:
2 msk olivolja
1 dl hackade fikon
1 dl hackade nötter
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till 37 grader och häll det över jästen.
Rör om tills jästen löser sig.
Tillsätt oljan.
Rör ner grahamsmjöl och salt.
Blanda ner vetemjöl och arbeta till en smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk i minst 60 minuter.
Knåda degen på mjölat bakbord.
Dela den i två delar och kavla ut varje del till en rektangel.
Pensla med olivolja och strö ut fikonbitar och nötter.
Skär i 7 centimeter breda bitar och rulla dem till rullar.
Drag i dem en aning och vrid dem.
Låt baguetterna jäsa under bakduk i ca 20-30 minuter.
Grädda i 225 grader ca 10 minuter.
Ingredienser:
500 g tomater, skurna i småbitar
4–5 färska eller torkade fikon skurna i 4 klyftor vardera
1 torkad chili
2½ cm färsk hackad ingefära
1 tsk kryddblandning av fänkålsfrön, spiskummin och senapsfrön
4 msk rörsocker Strö
1 msk olivolja
1 hackad vitlöksklyfta
½ tsk salt
Gör så här:
Värm oljan i en gryta.
Lägg chilin, ingefäran, kryddblandningen och vitlöken i den varma grytan.
Rör runt i några sekunder.
Tillsätt tomaterna och sockret.
Koka blandningen utan lock på svag värme i cirka 15 minuter tills tomaternas saft nästan har kokat bort och massan har en tjock konsistens.
Tillsätt fikonen och låt chutneyn småkoka i ytterligare 5 minuter.
Servera chutneyn varm eller kall.
Om du använder torkade fikon ska de tillsättas samtidigt som tomaterna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|