Senaste inläggen
Ingredienser:
250 g körsbärstomater i olika färger
1 kruka bladpersilja
½ msk strösocker
flingsalt
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olja
Gör så här:
Dela tomaterna och strimla persiljan fint.
Blanda tomaterna med strösocker och salt.
Ringla över vinäger och olja.
Låt marinera ca 10 min.
Toppa tex en paj med tomaterna vid servering.
Antal: ca 20 kakor
Ingredienser:
3 äggvitor
ca 200 g kokosflingor
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en apelsin
rivet skal av en lime
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda allting i en stor bunke.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
3 cl baileys
3 cl cointreau
15 cl kaffe, nybryggt
grädde, lättvispad
chokladströssel
Gör så här:
Mät upp baileys och cointreau i ett irish coffee-glas eller ett vinglas.
Häll nybryggt kaffe över spriten.
Floata försiktigt grädden i kanten av kaffet så att den skiktar sig.
Garnera med chokladströssel.
Antal: 8-10 glas
Ingredienser:
4 dl vit glögg (t ex vitvinsglögg eller äppelglögg)
1 apelsin
2 kanelstänger
4 stjärnanis
is
750 ml mousserande vin, t ex Prosecco eller Cava
Gör så här:
Blanda all ingredienser förutom bubbelvinet i en stor glasskål.
Häll över bubblet och servera i vinglas.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 15-20 stycken
Ugn: 200 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
1 smördeg
1,5 dl crème fraîche
100 g grönkål
150 g ädelost
salt
peppar
70 g serranoskinka
crema di balsamico (gärna med dadelsmak)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper.
Skölj grönkålen och riv bladen från stjälkarna.
Hacka grönkålen och blanda med crème fraiche.
Bred ut på smördegen och smula över ädelosten.
Krydda med lite salt och peppar.
Tillaga i ugnen i 10-15 minuter.
Tag ut ur ugnen och låt svalna något.
Skär upp till mindre snittar och lägg en bit serrano på varje bit.
Droppa över lite dadelbalsamkräm och servera!
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g varmrökt lax
3 gelatinblad
2 dl fiskbuljong, utspädd
1 citronklyfta, saften
2 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
4 skivor levainbröd
smör, att steka brödet
50 g forellrom
gröna blad, till garnering
4 klyftor citron, till garnering
Gör så här:
Plocka bort skinnet från laxen och eventuella ben.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i några minuter.
Värm upp fiskbuljongen och lägg ner gelatinbladen när de har blivit mjuka.
Lägg i laxen i en mixer, häll i fiskbuljongen med gelatinbladen och pressa i citronsaften.
Kör allt tills det blir en slät smet.
Häll upp smeten i en finmaskig sil och passera med en träslev ner i en bunke.
Ställ i kylen tills smeten har stelnat.
Vispa under tiden grädden och smörstek brödskivorna.
När laxsmeten stelnat vänd ner den vispade grädden och smaka av med salt och peppar.
Vid servering, använd en varm sked för att forma ett ”ägg” av moussen.
Lägg på det smörstekta brödet och garnera med forellrommen, något grönt och en klyfta citron.
Måndag:
Rårakor med bacon:
Skala och grovriv 4-6 potatisar.
Blanda det rivna med salt och peppar.
Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper.
Håll det varmt.
Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite smör på ganska starkt värme.
Bred ut potatisen i pannan till tunna rårakor och låt dem få fin färg på båda sidor.
Håll rårakorna varma i ugnen medan de övriga steks.
Servera rårakorna med bacon och lingonsylt.
Tisdag:
Onsdag:
Kotletter med äppelfräs:
Skala och skiva 1 gul lök.
Skala, kärna ur och klyfta 2 syrliga äpplen.
Stek lök och äpple mjuka i lite smör i en stekpanna på ganska svag värme och rör i ½ dl hackad persilja. Tag upp blandningen och håll den varm.
Snitta fettkanten på 4 kotletter och stek dem i smör på medelstark värme 3-4 minuter på var sida.
Salta och peppra.
Servera kotletterna med äppelfräs och potatismos.
Torsdag:
Dillströmming:
Vik 600 g strömmingsfiléer dubbla och lägg dem i en smord form, salta.
Blanda 2 dl matlagningsgrädde med 2 tsk söt senap och ½-1 dl hackad dill.
Bred ut det över strömmingen.Grädda i 225 grader varm ugn 15-20 minuter.
Servera med kokt potatis och råkostsallad.
Fredag:
Pasta med gorgonzolasås:
Koka 400 g pasta enligt anvisningen på paketet.
Dela 1 litet paket broccoli i små buketter och koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten.
Mosa 175 g gorgonzolaost med gaffel och lägg den i en kastrull tillsammans med 2 dl lätt crème fraiche. Smält på svag värme under omrörning.
Blanda varsamt ner den väl avrunna broccolin.
Häll såsen över den nykokta pastan.
Servera eventuellt med riven parmesanost.
Lördag:
Kycklingspett med jordnötssås.
Söndag:
Kalkongryta med ingefära:
Skär eller strimla 300 g kalkonbröst.
Vänd dem i 3 msk soja och låt dem dra i ca 5 minuter.
Strö över 2 msk maizena.
Ansa och skär 450 g vitkål och 1 purjolök i strimlor, skala och hacka en bit (25 g) färsk ingefära.
Värm ½ dl olja i en vid stekpanna och bryn köttet.
Tillsätt vitkål, purjolök och ingefära tillsammans med 5 dl hönsbuljong.
Koka under lock ca 8-10 minuter.
Skölj, kärna ur och strimla 1 röd chilipeppar.
Vänd ner i pannan tillsammans med 1 pressad vitlöksklyfta.
Smaka av och strö över 2 msk sesamfrön och några kvistar slätbladig persilja.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|