Senaste inläggen

Av Maria - 6 december 2023 15:00

Antal: 2 bröd

Jäsning: ca 40 minuter + ca 40 minuter

Ugn: 175-200 grader, 30-40 minuter


Ingredienser:
25 g smör
1 dl sirap
1 flaska/burk 33 cl julöl
50 g jäst
1 påse vörtmix (santa maria)
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
ev 0,5 dl russin

 

Gör så här:

Smält smör i en kastrull.

Tillsätt sirap och öl.

Värm degvätskan till 37 grader.
Smula jästen i en degbunke.

Tillsätt degvätskan och vörtmixen.

Blanda tills jästen smält.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt och ev russin.

Blanda i hop till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.


Arbeta degen till två limpor.

Lägg i brödformar eller på smord plåt.

Låt jäsa ca 40 minuter.


Grädda i 175-200 grader i 30-40 minuter.
Pensla några gånger under gräddningen med varmt vatten.

Av Maria - 6 december 2023 13:45

Antal: 6 portioner


Ingredienser:
1 burk Asian Fusion

ca 10 rågkex (eller krispigt stekt rågbröd)
1 salladslök
1/2 gurka
1/2 limefrukt, saften
1/2 kruka färsk koriander
svarta sesamfrön
6-8 tsk majonnäs

 

Gör så här:

Skiva salladslöken fint.

Lägg undan den gröna delen till garnering.
Halvera gurkan och skrapa bort mittdelen med kärnor.

Hacka gurkan i små fina bitar.

Blanda med lite hackad koriander och den vita delen av salladslöken.

Pressa över lime och blanda om.
Skär sillbitarna i mindre bitar.
Smula rågkexen i glasen och varva med gurkan och sillen i små vackra glas.
Toppa med den gröna salladslöken, en liten klick majonnäs, sesamfrön och koriander.

Av Maria - 6 december 2023 12:00

Antal: ca 16 kakor

Ugn: 200 grader, ca 9 minuter


Ingredienser:

75 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker 45 g
dl vetemjöl 180 g
0,5 tsk bakpulver 3 g
1 krm salt
0,25 dl gräddfil (funkar med fil & yoghurt) 25 g
0,75 dl vispgrädde 75 g
0,5 dl pärlsocker
1 pkt saffran 0,5 g
1 tsk citronsaft (eller sprit)

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C, över- och undervärme.
Klä två plåtar med bakplåtspapper.

Blötlägg saffran i citronsaft, låt dra minst 10 minuter. (helst över natten) 
Vispa ihop smör och socker luftigt, tillsätt saffran och vispa lite till.
Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och sikta ner i smöret.
Vispa ihop tills det blir jämnt smuligt, oroa dig inte det blir lite som en smuldeg, men allt är som det skall.
Tillsätt nu grädde och gräddfil, rör ihop försiktigt och baka ut på bakbordet tills du fått en följsam deg. Degen skall kännas smidig, saftig och blank.
Dela upp degen i bollar ca 20-30g st.
Rulla ut ca 15 cm långa längder och sno ihop till en kringla eller snurra.
Doppa den i pärlsocker och lägg på plåten med lite mellanrum.
Grädda i ca 9 minuter, men håll koll så att de inte blir brända på undersidan.
Kakan skall knappt få färg.
Låt svalna på galler. 
 

Tips!

Du kan smaksätta degen med det du tycker om, kardemumma, kanel, citronzest eller varför inte lite bittermandel essens

Bakat · Jul · Saffran
Av Maria - 5 december 2023 15:45

Antal: 35 bullar

Jäsning: 1-2 timmar

Ugn: 225 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

Deg:
5 dl kall mjölk 500g
50 g jäst för söta degar (vanlig funkar)
1 g saffran, 2 pkt
1 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
2 dl strösocker 180g
1 msk vaniljsocker
200 g rumsvarmt smör
Ca 12-14 dl Vetemjöl ca 840g


Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
200 g riven mandelmassa
1 dl hackade pistagenötter 60g
1 msk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
3 drag med svartpepparkvarnen


Sockerlag:
1 dl vatten 100g
1 dl strösocker 90g
1 nypa saffran


Garnering:
Hackade pistagenötter eller pärlsocker


Gör så här:

Smula jästen direkt i bunken till din assisten och rör ut med mjölken.

Tillsätt resten av ingredienserna men ta inte allt mjöl på en gång utan arbeta in det allt eftersom.

Kör i assistent minst 10 minuter tills du har en glansig och elastisk deg.

Vispa ihop fyllningen under tiden degen arbetar.
Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har väldigt liten bänk så gör du två rektanglar. (degen skall alltså inte jäsa här)

Bred ut fyllningen jämnt över degen.

Ta tag i ena långsidan och vik över till andra långsidan, kavla lätt så du får en jämn deg att skära remsor i.
Skär remsor, ca 2,5 cm breda.
Perfekt att skära med en pizzaslicer.
Vrid varje remsa och tvinna ihop tills du fått ihop en snurra.
Se till att få ändbiten under bullen.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa under bakduk 1-2 timmar.


Koka upp socker och vatten till sockerlagen, tillsätt lite saffran för att få till en riktigt gul härlig bulle. Ställ sockerlagen åt sidan.
Sätt ugnen på 225 grader varmluft och grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter.

Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen, strö över hackade pistagenötter. Lägg dom på ett galler och låt svalna.

 
 
 
Bakat · Jul · Saffran
Av Maria - 5 december 2023 15:15

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

ca 500 g grönkål, färsk
2 buljongtärningar
ev malen kardemumma
100 g smör
0,75 dl strösockerersättning

0,5 dl fibersirap
1,5 dl grädde
salt (efter smak)
peppar (efter smak)
ev 2 msk malen kanel
ev malen nejlika
ev pomerans


Gör så här:

Hacka kålen och förväll den i vatten med buljongtärningarna i ca 30 minuter.

Känn efter att den är helt mjäll, det kan ta längre tid om kålen är grov.
Pressa sedan ut allt vatten ur kålen.
Häll kanelen i en torr panna och låt den bränna lite medan pannan värms upp.

Tillsätt sedan smör, strösockerersättning, sirap och lite av grädden och låt det börja karamellisera.

När det är som förstadiet till knäck lägger du i all grönkål och dressar den medan det fortsätter värmas på.

Avsluta med att tillsätta salt och peppar samt spä med grädde tills du får en krämig konsistens på kålen.
Lite kardemumma, nejlika och pomerans är även gott i om du vill göra dig till.

Av Maria - 5 december 2023 13:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 25 minuter


Ingredienser:

Pankopanerad parmesanpotatis:
900 g delikatesspotatis 
1 dl panko 
2 dl riven parmesan
olivolja
salt
peppar

Sillröra:
1 paket 5-minuters-sill 
1 rödlök
dill
gräslök
2 dl creme fraiche
1 dl riven parmesan
salt
peppar
ev picklad rödlök
 
Gör så här:
Pankopanerad parmesanpotatis:
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela potatisen i två.
Vänd potatisen i olivolja.
Rör ihop med panko och parmesan.
Smaksätt med salt och peppar. 
Rosta i ugnen i 25 minuter. 
Rör om då och då. 

Sillröra:
Vispa creme fraiche fluffig. 
Hacka rödlök, dill och gräslök och bland i creme fraichen.
Rör i sillen.
Smaka av med parmesan, salt och peppar.
 
Servering:
Ät sillröran med parmesanpotatisen, toppa med extra dill och gräslök och eventuellt lite picklad rödlök.
Av Maria - 5 december 2023 12:00

Ugn: 180 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

110 g smör (rumsvarmt)
1 dl muscovadosocker
1 st äggula
10 g ljus sirap
3,25 dl dinkelmjöl
2/3 tsk bikarbonat
1,5 tsk mald kardemumma
1 tsk stött kardeummma

 

Garnering:

1 msk stött kardeummma
0,5 dl strösocker
1 st äggvita
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 180°C varmluft.
Dela upp äggvita och äggula.
Vispa smör, socker, äggula och sirap fluffigt i en bunke.
Blanda ner de torra ingredienserna och rör ihop till en deg.
Dela degen i två – tre delar och rulla ut till längder som sen plattas till på plåten.
Vill du ha ett mönster så tryck till med en gaffel.
Blanda den stötta kardemumman och strösocker till garneringen.
Vispa upp äggvitan med gaffel.
Pensla längderna med äggvita och strö över kardemummasockret.
Grädda ca 10 – 12 minuter i mitten av ugnen, de skall bli härligt gyllenbruna.
Skär längderna på tvären när de fortfarande är varma och låt sen svalna på galler. 
Bakat · Jul
Av Maria - 5 december 2023 11:00

Antal: 5 portioner

Ugn: 225 grader, ca 50-60 minuter


Ingredienser:

700 g potatis, med skal, mjölig sort
150 g grönkål
smör, till stekning
1 gul lök (stor)
3 dl vispgrädde

1 dl standardmjölk
65 g ansjovisfilé [1 stor burk]
1 msk ansjovisspad
2 msk kaviar
0,75 dl ströbröd
50 g smör
salt


Gör så här:

Skala potatisen och skär den i riktigt tunna stavar, några millimeter tjocka (använd gärna mandolin om du har det).
Skär bort den tjocka stammen från grönkålen och strimla resten fint.

Strimla löken och fräs den mjuk i smör tillsammans med grönkålen.

Varva potatis, lök och ansjovis i en ugnsfast form.

Salta försiktigt mellan varven, tänk på att ansjovisen är salt.
Vispa samman kaviar och mjölk och blanda med grädde och ansjovisspad.

Slå detta över formen/formarna och toppa med ströbröd.
Avsluta med att hyvla smöret över på toppen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter på 225 grader tills allt fått fin färg, potatisen är mjuk och vätskan kokat in.

Låt stå i minst 20 minuter innan servering.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards