Senaste inläggen
Antal: 6 koppar
Ingredienser:
120 g mörk choklad 70% kakaohalt
1 l starkt, hett kaffe
1 dl Florsocker
2 tsk Vaniljsocker
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Smält chokladen i en skål över vattenbad.
Tillsätt florsocker, vaniljsocker och kaffe och rör tills allt är blandat.
Tillsätt mjölken.
Vispa till skum med elvisp innan det hälls upp.
Grädden vispas till fast skum och läggs på drycken.
Jäsning: ca 1 timme + 30 minuter
Ugn: 225 grader 5-10 minuter
Ingredienser:
Bullar:
2 kuvert saffran à 1⁄2 g
1 sockerbit
1 msk rom
50 g jäst
5 dl mjölk (2 dl kall, 3 dl fingervarm)
150 g rumsvarmt smör
1⁄2 tsk salt
1 1⁄2 dl strösocker
ca 12 dl vetemjöl
Garnering:
ägg till pensling
florsocker
Gör så här:
Stöt saffranet med sockerbiten i en mortel och häll över romen.
(Vill man inte använda rom kan man byta den mot ljummet vatten.)
Låt blandningen stå och dra och rör under tiden ut jästen i två deciliter kall mjölk.
Värm de resterande tre decilitrarna mjölk till 37 grader.
Slå den över jästblandningen och rör om.
Tillsätt det rumsvarma smöret, skuret i bitar, och därefter salt, socker och saffransblandningen.
Arbeta ner mjölet – lite i taget – tills degen är fast, men inte för hård.
Använd bara så mycket mjöl som behövs för att degen ska vara knådbar – detta kan variera i deciliter beroende på hur hårt packat mjölet är.
Arbeta degen för hand eller med degkrokstillsatsen till elvispen i minst tio minuter.
Ställ att jäsa i cirka en timme under duk.
Knåda den jästa degen på mjölat bakbord för hand.
Dela degen i två delar för att få den lättare att baka ut.
Rulla till längder och skär i 2-3 centimeter breda bitar.
Rulla ut bitarna till runda stänger och tvinna till knutar.
Låt bullarna jäsa på plåt under duk i ytterligare 30 minuter och pensla dem därefter med ett uppvispat ägg.
Grädda i 225 graders värme i 5-10 minuter.
Bullarna är klara när de är gyllenbruna.
Låt svalna på galler och pudra över florsocker.
Ingredienser:
2 dl mjölk
1 tsk kakao
1 tsk muscovadosocker
4 cl cognac
vispgrädde
mörk choklad, riven
Gör så här:
Värm mjölk, kakao och muscovadosocker tillsammans i en kastrull.
Rör om så att sockret smälter.
Häll i cognac och värm (inte koka) Fyll sedan upp i ditt glas och toppa med löst vispad grädde.
Slutligen riv mörk choklad som toppen på moset!
Ingredienser:
1 kg blandfärs
1 gul lök, stor
2 klyftor vitlök
1,5 dl vispgrädde
1 dl öl, julöl eller mörk öl
1,5 dl ströbröd
2 ägg
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar, eller vitpeppar
1 tsk enbär, finhackade
1 tsk torkad timjan
1 msk honung
olja, till stekning
smör, till stekning
Gör så här:
Lägg färsen i en hushållsassistent.
Skala och skär lök och vitlök i grova bitar.
Lägg lök och vitlök i en mixerkanna.
Knäck i äggen och häll på grädde.
Mixa till en slät puré med stavmixer.
Häll ner blandningen i assistenten med färsen.
Tillsätt även öl, enbär, timjan, honung, ströbröd, salt och peppar.
Blanda ihop på låg hastighet, det ska bara precis gå ihop till en jämn blandning.
Körs smeten för länge så blir det sega köttbullar.
Rulla fina köttbullar av smeten eller fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut till små köttbullar.
Att spritsa köttbullar av smeten går snabbt och ger mindre kladd.
Stek dem gyllene i en medelvarm panna i smör och olja.
Det går också bra att försteka dem på plåt i ugnen på 200 grader, ca 10 minuter.
Stek på i panna före servering.
Ingredienser:
1 förp Abba 5-minuterssill hela filéer
1 dl crème fraîche
1 dl majonnäs
1,5 dl Västerbottensost, riven
0,5 dl dill, hackad
1 msk dijonsenap
Gör så här:
Häll bort lagen från sillen (skär sillen i bitar om du använder hela filéer).
Blanda samman majonnäs, crème fraîche, dill och riven ost.
Tillsätt senap och smaka av med salt och peppar.
Varva sill & krämen i en burk.
Jäsning: minst 30 minuter + 30 minuter
Ugn: 225 grader, 5-15 minuter
Ingredienser:
Vetedeg:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 paket saffran
finrivet skal från en apelsin
½ tsk salt
1½ dl socker
1 ägg
1-1½ l vetemjöl
Fyllning:
50 g smör
200 g mandelmassa
Garnering:
ägg till pensling
pärlsocker
hackade nötter
Gör så här:
Rör ut jästen i 1 dl kall mjölk.
Smält smöret och blanda ner resten av mjölken.
Värm till 37 grader.
Häll på jästspadet och rör.
Blanda ner salt, saffran, socker, apelsinskal och uppvispat ägg.
Arbeta ner vetemjölet.
Använd så mycket att degen släpper från bunken men inte mer.
Jäs under duk till dubbel storlek (minst 30 minuter).
Baka ut och dela i två delar.
Kavla till fyrkanter och bred på smör och riv över mandelmassa.
Rulla till en rulltårta och skär i skivor (2-3 cm tjocka).
Lägg i fyra runda, smorda formar och låt bullarna ”jäsa ihop” under duk i ytterligare 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackade nötter.
Grädda i mellan 5-15 (kortare gräddningstid = saftigare/degigare kransar) minuter i 225 grader.
Ingredienser:
1 l äppeljuice
4 msk muscovadosocker
0,5 kruka plockad salvia
4 torkade kanelstänger
1 äpple, i klyftor
calvados
Gör så här:
Sjud alla ingredienser, utom calvadosen, i ca 10 min och låt sen dra i ytterligare 10 min.
Häll upp allt i värmetålig karaff.
Smaka upp med calvados efter tycke och smak.
Antal: 6 glas
Ingredienser:
1/2 liter vatten
4 påsar blåbärste
1 liten kanelstång
1 stjärnanis
1 apelsin, saften
1 lime, saften
3/4 dl Ljus Sirap
35 cl rödvin
Gör så här:
Koka upp vattnet och lägg i tepåsarna, kanelstång och stjärnanis.
Låt dra i 5-6 minuter.
Ta upp kryddor och tepåsar.
Tillsätt apelsin- och limesaft samt sirap och rör om.
Blanda i vinet och värm, men koka inte.
Häll upp i fyra glas eller muggar och drick direkt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|