Senaste inläggen
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ gul lök
½ äpple
2 msk smör
2 msk curry
1 msk vetemjöl
1 dl äppelmust
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Skala och hacka lök och äpple, fräs bitarna i smör.
Tillsätt curry och vetemjöl.
Rör runt och häll sedan på äppelmust, grädde och mjölk.
Vispa under tiden.
Smaka av med salt och peppar.
Sila av såsen.
Len sås som passar bra till kyckling och fläskkött.
Både äpple och äppelmust ger härlig sötma åt såsen.
Antal: ca 70 kakor
Ugn: 200 grader, ca 6 minuter
Ingredienser:
200 g smör eller margarin
3 dl florsocker
2 ägg
1 tsk finstötta kardemummakärnor
1 tsk hjorthornssalt
10-11 dl vetemjöl
Till pensling:
1-2 uppvispade äggvitor
1 dl pärl- eller strösocker
2-3 dl finhackade oskalade sötmandlar
Gör så här:
Rör matfett och socker ljust och poröst.
Rör ner äggen, ett i taget.
Blanda kardemumma och hjorthornssalt med lite av mjölet och rör ner blandningen.
Blanda ner vetemjölet utom 1 dl som sparas att justera degen med om då behövs.
Låt degen vila övertäckt med plast i kylskåpet, gärna över natten.
Kavla på väl mjölat bakbord så tunt som möjligt.
Grädda en provkaka.
Tillsätt mer mjöl om kakan flyter ut.
Ta ut kakor med hjärtmått.
Pensla med äggvita och doppa kakorna i en blandning av socker och mandel.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200 grader ca 6 minuter.
Låt dem svalna på plåten.
Förvara kakorna i tät burk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ dl senap av valfri sort
1 msk vitvinsvinäger
1½ dl rapsolja
1½ msk vatten
½ krm salt
1 krm vitpeppar
Gör så här:
Blanda senap och vitvinsvinäger.
Droppa i rapsoljan under kraftig vispning.
Späd med vattnet och krydda med salt och vitpeppar.
Olika senapssorter ger olika karaktär till dressingen, använd senap du själv gillar.
Du kan också smaksätta vinägretten med hackad dill eller gräslök.
Dressingen passar bra till tomatsallad med rödlök eller en sallad med varmrökt lax, ägg och räkor.
Antal: 80 stycken
Vila: Några timmar i kylskåp
Ugn: 200 grader, 5-7 minuter
Ingredienser:
5½ dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
3/4 dl grovhackad mandel (50 g)
200 g margarin eller smör
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en matberedare eller direkt på bakbordet.
Dela matfettet i skivor eller mindre bitar.
Rör ut bikarbonat i vattnet.
Hacka snabbt ihop degen.
Forma 2 rullar, 3-4 cm i diametern.
Linda in dem i plast- eller aluminiumfolie.
Förvara dem i kylskåpet några timmar eller tills de är hårda.
Skär dem i ½ cm tjocka skivor.
Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200 grader tills de fått vacker guldgul färg, 5-7 minuter.
Låt dem kallna på galler.
Förvaring:
I burk 10-14 dagar.
I frys ca 3 månader.
Tips!
Tillsätt inte all mjöl från början.
Spar lite till utbakningen.
Provgrädda alltid en kaka innan resten av mjölet tillsätts.
Antal: ca 25 kakor
Ugn: 200 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
200 g kokosflingor
2½ dl strösocker
4 äggvitor
1 äggula
Garnering:
Syltade körsbär
1½ dl florsocker
1 msk vatten
Gör så här:
Blanda kokos, socker, äggvitor och gulan i en kastrull.
Sjud massan under omrörning.
Klicka smeten på papprad plåt.
Stoppa ner ett körsbär.
Grädda kakorna ljusgula mitt i ugnen vid 200 grader 10-12 minuter.
Rör ihop florsocker och vatten.
Ringla lite av glasyren runt körsbäret på varje kaka.
En vetebullen i kakburken håller kakorna mjuka under förvaringen.
Mängd: 300 g
Ingredienser:
5 dl crème fraiche
½ dl rapsolja
1 tsk salt
Gör så här:
Använd en så hög och smal skål som möjligt.
Blanda alla ingredienser i skålen och vispa ca 10 min med elvispen på högsta fart.
Ställ in skålen i frysen 15 min.
Upprepa proceduren igen.
Tredje gången du vispar borde smöret separera från kärnmjölken.
Sila bort kärnmjölken och spola ev också av smöret med kallt vatten.
Kyl smöret.
Antal: ca 55 kakor
Ugn: 225 grader, 5-7 minuter
Ingredienser:
6 äggvitor
5 3/4 dl strösocker
10 dl kokosflingor
Gör så här:
Blanda äggvitor (6 äggvitor = 2 dl) socker och kokosflingor i en kastrull.
Rör i smeten på svag värme 5-6 minuter.
Låt svalna och klicka ut smeten i toppar med två stora teskedar på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter i 225 grader.
Kokoskakorna ska ha en fast yta med mjukt innanmäte.
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
2 msk ströbröd
1 dl grädde
½ finhackad gul lök
25 g smör
500 g älgfärs
1½ tsk torkad timjan
1½ tsk dijonsenap
2 tsk malen kryddpeppar
2 krm socker
1½ tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
Smör till stekning
Gör så här:
Blanda ströbröd och grädde och låt stå i 5 minuter.
Fräs löken mjuk i smöret.
Blanda med grädden, färs, senap, kryddor och socker.
Arbeta ordentligt till en slät smet.
Smaka av med salt och svartpeppar och provstek en liten bit för att kontrollera smakerna.
Forma färsen till runda, små köttbullar.
Det gör du enklast med våta händer.
Stek köttbullarna i smör i ca 5 minuter på mellanvärme.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|