Senaste inläggen

Av Maria - 14 december 2024 13:00

Ingredienser:

4 inlagd sill
 
Pepparrotssås:
0,5 äpple, gärna Ingrid Marie
2 msk färsk pepparrot, riven
1 msk kapris
1 dl crème fraîche
2 msk majonnäs
salt
vitpeppar, nymald
gräslök, till garnering
 
Gör så här:
Kärna ur och tärna äpplet fint med skalet på.
Blanda äpplet med pepparrot, kapris, crème fraiche och majonnäs.
Smaksätt med salt och peppar.
Skär sillen i centimetertjocka bitar och vänd ner i krämen. 
Låt stå och dra i kylen över natten.
Finhacka gräslöken.
Servera sillen med lite extra pepparrot och gräslök på.
Av Maria - 14 december 2024 11:45

Jäsning: 1-2 timmar, 1 timme

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + 175 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

Panettone:

1⁄2 dl russin
1 dl sultanrussin

1⁄2 dl hackade röda cocktailbär
rivet skal av en citron
rivet skal av en apelsin
3 msk rom eller konjak
25 g jäst
1 dl ljummet vatten
100 g rumsvarmt smör
1 dl rörströsocker
4 ägg
1⁄2 tsk salt
3 msk flytande honung
6 dl vetemjöl special


Garnering:

pärlsocker
mandelspån


Gör så här:

Lägg russin, sultanrussin och hackade cocktailbär tillsammans med det rivna skalet från citronen och apelsinen i en skål och häll över rom eller konjak.

Vill man ha en mer neutral smak går det bra att låta frukten dra i ljummet vatten.

Smula under tiden ner jästen i en bunke och tillsätt ljummet vatten.

Rör tills jästen löst sig.

Blanda samman smör och socker till en jämn massa och tillsätt äggen, ett i taget.

Rör ner blandningen i jästspadet och tillsätt salt, honung och de konjaksdränkta russinen och cocktailbären.

Sikta ner vetemjölet under omrörning till en jämn smet.

Den ska inte bli lika fast som en bulldeg utan ligga någonstans mitt emellan kaksmet och vetedeg i konsistensen.

Låt jäsa under duk i minst en timme, gärna två.


Klä en liten, rund kakform med bakplåtspapper och stjälp ner den jästa smeten utan att röra om i den. Låt jäsa i ytterligare en timme under duk.


Strö över pärlsocker och mandelspån och grädda i 225 grader i cirka tio minuter.

Sänk därefter värmen till 175 grader och fortsätt att grädda i cirka 30 minuter.

Känn efter med en baksticka att panettonen är torr i mitten.

Bakat · Jul
Av Maria - 14 december 2024 10:00

Ingredienser:

1 l färskpressad äppeljuice
75 cl torrt vitt vin
5 kanelstänger
10 hela nejlikor
5 kardemummakapslar


Gör så här:

Värm tillsammans och servera rykande hett.

Av Maria - 14 december 2024 09:00

Antal: 1 drink


Ingredienser:

4 cl vitvinsglögg
2 cl ljus rom, valfritt
3 cl citronjuice, färskpressad
2 cl Svensk Vit Sirap
1 äggvita
is

 

Gör så här:

Mät upp glögg, citronjuice, sirap, äggvita och ev. rom i en shaker.

Skaka.

Fyll på med is och skaka tills iskall.

Sila upp drinken i valfritt glas och dekorera med exempelvis en torkad citrusskiva och stjärnanis.

Av Maria - 14 december 2024 07:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl vispgrädde
2 dl grekisk yoghurt
200 g dulce de leche
vatten
160 g havrekakor
0,5 tsk flingsalt
lingonsylt


Gör så här:

Vispa grädde.

Blanda med yoghurt.
Späd karamelliserad mjölk med vatten tills det får konsistensen av en härlig kolasås.

Rör ner flingsalt.
Krossa havrekakorna.
Varva kakkross, lingon, yoghurtgrädde och salt kolasås i höga glas.

Servera direkt!

Av Maria - 13 december 2024 12:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Fattiga riddare:
8 skivor Pågen Roast´n Toast
1 förp saffran
1 msk strösocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
smör, till stekning

Lingonkräm:
1 dl lingonsylt
1 dl vispgrädde
200 g färskost

Servering:
ev färska lingon
ev lönnsirap
 
Gör så här:
Mortla saffran tillsammans med sockret.
Vispa ihop ägg, mjöl och mjölk till en jämn smet.
Tillsätt en nypa salt och saffranssockret.
Vispa slätt.
Vänd brödskivorna i smeten och stek gyllene tillsammans med smör i en stekpanna, ca 1-2 minuter på varje sida.
Vispa samman grädde och färskost till en fluffig kräm.
Rör ner lingonsylten och servera med saffransriddarna.
Toppa eventuellt med lite lingon och lönnsirap om du önskar.
Av Maria - 13 december 2024 11:30

Jäsning: 45 minuter + ca 30 minuter

Ugn: 225 grader, ca 8 minuter


Ingredienser:

Bullar:

 kuvert saffran (sammanlagt 1 g)
2 dl socker
150 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
 dl  kesella eller kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 14 dl vetemjöl
1 dl russin

 

Sockerlag:
1 dl strösocker
1 dl kokande vatten
 
Gör så här:
Stöt saffranet tillsammans med lite av sockret i en mortel.
Smält smöret och rör ner saffransblandningen i det.
Blanda ner mjölken och värm spadet till fingervarmt (37°C).
Smula jästen i en bunke och rör ut tillsammans med en deciliter av smörspadet.
Häll på resten av spadet, sockret, kesellan, saltet och ägget och rör ihop.
Arbeta ner vetemjölet, lite i taget, till en klibbig men sammanhållen deg (det är inte säkert att allt vetemjöl behövs – ta så lite som möjligt).
Arbeta degen en stund (runt 5 minuter i maskin och lite längre om du knådar för hand).
Låt degen jäsa i 45 minuter under duk och baka sedan ut den på mjölat bakbord.
 
Dela i mindre bitar (Ca 32 bullar) och rulla till lussebullar.
Sätt ut bullarna på plåtar med bakplåtspapper och tryck ett russin i mitten av varje spiral.
Låt bullarna jäsa under duk i cirka 30 minuter och grädda sedan långt ner i ugnen på 225 graders värme i cirka 8 minuter.
 
Blanda strösocker och kokande vatten till en sockerlag och pensla bullarna rikligt med den så snart de kommit ur ugnen.
Bakat · Jul · Saffran
Av Maria - 13 december 2024 09:15

Antal: 2 glas


Ingredienser:

100 g mörk choklad
50 g polkagrisar
3 dl kaffe, nybryggt
100 g mintchoklad
1 dl mjölk
2 polkakäppar


Gör så här:

Smält den mörka chokladen och krossa polkagrisarna i en mortel.

Doppa kanten på glaset i choklad och rulla i polkagriskross.

Låt stelna.
Smält mintchoklad. Fördela kaffet i kopparna.

Ringla ner chokladen och rör om ordentligt.
Värm mjölken i en kastrull och vispa tills den blir skummig.

Häll över precis innan servering.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards