Senaste inläggen
Ingredienser:
Jäsning: 1-2 timmar, 1 timme
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
Panettone:
1⁄2 dl russin
1 dl sultanrussin
1⁄2 dl hackade röda cocktailbär
rivet skal av en citron
rivet skal av en apelsin
3 msk rom eller konjak
25 g jäst
1 dl ljummet vatten
100 g rumsvarmt smör
1 dl rörströsocker
4 ägg
1⁄2 tsk salt
3 msk flytande honung
6 dl vetemjöl special
Garnering:
pärlsocker
mandelspån
Gör så här:
Lägg russin, sultanrussin och hackade cocktailbär tillsammans med det rivna skalet från citronen och apelsinen i en skål och häll över rom eller konjak.
Vill man ha en mer neutral smak går det bra att låta frukten dra i ljummet vatten.
Smula under tiden ner jästen i en bunke och tillsätt ljummet vatten.
Rör tills jästen löst sig.
Blanda samman smör och socker till en jämn massa och tillsätt äggen, ett i taget.
Rör ner blandningen i jästspadet och tillsätt salt, honung och de konjaksdränkta russinen och cocktailbären.
Sikta ner vetemjölet under omrörning till en jämn smet.
Den ska inte bli lika fast som en bulldeg utan ligga någonstans mitt emellan kaksmet och vetedeg i konsistensen.
Låt jäsa under duk i minst en timme, gärna två.
Klä en liten, rund kakform med bakplåtspapper och stjälp ner den jästa smeten utan att röra om i den. Låt jäsa i ytterligare en timme under duk.
Strö över pärlsocker och mandelspån och grädda i 225 grader i cirka tio minuter.
Sänk därefter värmen till 175 grader och fortsätt att grädda i cirka 30 minuter.
Känn efter med en baksticka att panettonen är torr i mitten.
Ingredienser:
1 l färskpressad äppeljuice
75 cl torrt vitt vin
5 kanelstänger
10 hela nejlikor
5 kardemummakapslar
Gör så här:
Värm tillsammans och servera rykande hett.
Antal: 1 drink
Ingredienser:
4 cl vitvinsglögg
2 cl ljus rom, valfritt
3 cl citronjuice, färskpressad
2 cl Svensk Vit Sirap
1 äggvita
is
Gör så här:
Mät upp glögg, citronjuice, sirap, äggvita och ev. rom i en shaker.
Skaka.
Fyll på med is och skaka tills iskall.
Sila upp drinken i valfritt glas och dekorera med exempelvis en torkad citrusskiva och stjärnanis.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
2 dl grekisk yoghurt
200 g dulce de leche
vatten
160 g havrekakor
0,5 tsk flingsalt
lingonsylt
Gör så här:
Vispa grädde.
Blanda med yoghurt.
Späd karamelliserad mjölk med vatten tills det får konsistensen av en härlig kolasås.
Rör ner flingsalt.
Krossa havrekakorna.
Varva kakkross, lingon, yoghurtgrädde och salt kolasås i höga glas.
Servera direkt!
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Jäsning: 45 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
2 kuvert saffran (sammanlagt 1 g)
2 dl socker
150 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
2 dl kesella eller kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 14 dl vetemjöl
1 dl russin
Antal: 2 glas
Ingredienser:
100 g mörk choklad
50 g polkagrisar
3 dl kaffe, nybryggt
100 g mintchoklad
1 dl mjölk
2 polkakäppar
Gör så här:
Smält den mörka chokladen och krossa polkagrisarna i en mortel.
Doppa kanten på glaset i choklad och rulla i polkagriskross.
Låt stelna.
Smält mintchoklad. Fördela kaffet i kopparna.
Ringla ner chokladen och rör om ordentligt.
Värm mjölken i en kastrull och vispa tills den blir skummig.
Häll över precis innan servering.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|