Senaste inläggen

Av Maria - Onsdag 16 april 19:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 vitlöksklyftor

2 dl färska oreganoblad

½ röd chili

1 dl olivolja

2 msk rödvinsvinäger

½ tsk strösocker

½ röd paprika

Salt

Grovmalen svartpeppar


Gör så här:

Hacka vitlök och oregano mycket fint.

Kärna ur chilin och finhacka den.

Blanda allt i en skål och tillsätt olja, vinäger och socker.

Finhacka paprikan och vänd i den.

Blanda och smaka av med salt och peppar.


En kryddstark sydamerikansk sås som passar bra till grillat kött, kyckling och fisk.

Den kan också användas som marinad eller glaze.

Av Maria - Onsdag 16 april 17:15

Antal: 3-4 portioner


Ingredienser:

300 g falukorv

2 gula lökar

2 msk smör eller margarin

1 burk champinjon- eller tomatsoppa

Persilja, grovhackad


Gör så här:

Dra skinnet av korven och skär den i tärningar.

Hacka löken.

Smält matfettet i en gryta och låt löken fräsa i detta några minuter, utan att ta färg.

Lägg i korven och bryn den tillsammans med löken.

Häll på soppa, grädde och 2-3 msk vatten.

Rör om och låt grytan koka upp.

Smaka av och strö persilja över.


Servera med tex, snabbmakaroner och grönsallad, kokt ris eller pilaffris och skivade tomater, kokt potatis och inlagd gurka, råstekt potatis (djupfryst, i tärningar) och broccoli.


Bonniers nya kokbok, 1982

Av Maria - Onsdag 16 april 05:30

Antal: 8 portioner


Ingredienser:
1 gul lök

2 dl crème fraiche

½ buljongtärning

1 tsk soja

2 msk konjak

Svartpeppar


Gör så här:

Hacka löken fint.

Fräs den gyllene.

Rör i crème fraiche.

Smula i buljongen.

Rör i soja och konjak.

Låt puttra några minuter.

Vrid flera varv på pepparkvarnen över såsen innan servering.


En mustig sås som passar extra fint till vinterns potatis.

Av Maria - Tisdag 15 april 19:15

Antal: 8 bufféportioner


Ingredienser:
400 g matjessill

1 dl ättikssprit, 12%

2 dl strösocker

3 dl vatten

1½ tsk hela fänkålsfrön

8 cl kumminkryddat brännvin

1 rödlök

1 morot

½ fänkål


Gör så här:
Skölj sillen, låt rinna av och skär i bitar.

Blanda ättikssprit, socker, vatten, fänkålsfrö och brännvin.

Rör tills sockret löst sig.

Skiva lök, morot och fänkål.

Varva sill, lök, morot och fänkål i en burk.

Häll på lagen.

Låt gärna smakerna mogna i kylen före servering.


En inlagd sill hör till julbordet.

Med matjesill, lök, fänkål och en liten skvätt kumminkryddat brännvin är det så här enkelt att lägga in sin egen goda julsill.

Av Maria - Tisdag 15 april 05:30

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

ca 500 g skinn- och benfri laxfilé, gärna salmalax

1½ msk salt

1 msk strösocker


Gör så här:
Dela laxen i två bitar.

Blanda salt och socker.

Gnid in laxfilébitarna med blandningen.

Lägg ihop laxbitarna och slå in i bakplåtspapper till ett paket.

Lägg paketet i en form eller på ett fat med kant.

Fisken är färdiggravad efter 1-2 dygn.

Vänd laxpaketet 2-3 gånger under gravningen.

Av Maria - Söndag 13 april 19:15

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

500 g lax

1½ msk salt

½ dl socker

1 tsk grovstött vitpeppar

2 msk gin eller annan sprit

½ dl finhackad dill


Gör så här:

Gnid in laxen med salt, socker och gin.

Låt stå framme i rumstemperatur ca 20 minuter så att gravningsprocessen sätter igång.

Om laxen åker in kylen på en gång får den en hård gravad yta och gravningen har svårt att tränga igenom hela laxen.

Strö över dill och ställ i kyl över natten.

Skiva tunt och servera med gravlaxsås.


Köp gärna färsk salmalax som inte behöver frysas innan gravning.

Hittar man inte den i sin butik kan man köpa färsk och frysa minst 3 dygn innan gravning.

Av Maria - Söndag 13 april 05:30

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:
420 g färdig inlagd sill (5 minuter sill)

2 dl crème fraiche

½ tsk stött kummin

2 msk hackad dill

Rivet skal av ½ citron

1 msk kryddat brännvin


Gör så här:
Låt sillen rinna av.

Blanda försiktigt crème fraiche med kummin, dill och citronskal.

Vänd ner sillen och smaka av med kryddat brännvin.

Ställ sillen i kyl, gärna några timmar, så smakerna hinner blandas.

Sillen är hållbar i kylen 3-4 dagar.

Dekorera sillen med lite extra plockad dill och finrivet citronskal. 

Av Maria - Lördag 12 april 19:15

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

Inkokta päron:

päron, hårda
1 liter vatten
6 dl strösocker

 

Smaksättning lingon:

225 g frysta frysta lingon
kanelstänger

 

Smaksättning ingefära:

citron, saft
40 g färsk ingefära, fint skivad
stjärnanis

 

Mandelgrädde:

3 dl vispgrädde
1 msk strösocker
2 droppar bittermandelarom

 

Gör så här:
Koka upp vatten, socker och en av smaksättningarna.

Skala päronen men behåll skaftet.

Låt päronen sjuda i lagen 20–30 min tills de blivit mjuka, vänd dem då och då.

Ta kastrullen från värmen och låt päronen svalna i lagen.

 

Mandelgrädde:
Kyl grädden 15 min i frysen.

Vispa grädden med strösocker och bittermandelessens.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards