Senaste inläggen
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1 tsk senap
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk hackade örter, tex timjan, basilika, persilja
Salt
Malen vitpeppar
Gör så här:
Blanda crème fraiche, majonnäs, senap, vitlök och örter.
Smaka av med salt och peppar.
Om du vill kan du mixa ner örterna i såsen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g salamikorv, eller rökt medwurst i bit
150 g ost, tex svecia- eller lagrad herrgårdsost
½-1 purjolök
3 tomater
1 burk majskorn
½-1 dl syltlök
Till såsen:
1 sats vinägrettsås
1 tsk senap
1 krm paprikapulver
Gör så här:
Skär korven och ost i stavar.
Skölj purjolöken och skär den i ringar, tomaterna i skivor.
Låt majs och syltlök rinna av.
Blanda vinägrettsåsen med senap och paprika.
Varva alla ingredienser i en stor skål och häll såsen över.
Servera med rostat vitt bröd eller rostat knäckebröd och smör.
Bonniers nya kokbok, 1982
Antal: ca 40 kakor
Ugn: 175 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
2 dl crème fraiche
3/4 dl socker
Knappt 4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
60 g mjukt smör eller margarin
Garnering:
Ev pärlsocker
Gör så här:
Vispa crème fraiche med sockret.
Blanda hälften av mjölet med bakpulvret och vänd ner i pöset.
Lägg degen på bakbordet och knåda i fettet tillsammans med resten av mjölet.
Ställ degen svalt minst 2 timmar.
Rulla ut till blyersttunna längder, ca 20 cm långa och forma till kringlor.
Tryck lätt ner dem i pärlsocker om garnering önskas.
Lägg på en pepprad plåt och grädda mitt i ugnen 8-10 minuter i 175 grader.
Låt svalna på galler.
Antal: 6 bufféportioner
Ingredienser:
2 stora zucchini
3 msk salt
2 msk strösocker
2 dillkvistar
1 krm mald kryddpeppar
5 msk skånsk senap
2 msk dijonsenap
2 msk ättiksprit (12 %)
2 msk muskovadosocker
2 dl neutral olja
Salt
Svartpeppar
½ dl dill, hackad
Gör så här:
Skär zucchinin i fyra avlånga skivor vardera.
Blanda salt, socker, dill och kryddpeppar.
Lägg skivorna i en form och strö över saltblandningen så den täcker alla skivor.
Låt stå i kylen minst 8 timmar.
Skölj av zucchinin och torka lätt med hushållspapper.
Skär i ca 2 cm breda skivor.
Blanda skånsk senap, dijonssenap, ättika och socker.
Häll i oljan i en tunn stråle under vispning.
Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt dillen och vänd ner zucchinin.
Låt mogna ett dygn i kylen före servering.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
5 dl frysta lingon
2 dl strösocker
Gör så här:
Häll bären i en bunke och låt dem halvtina.
Tillsätt sockret och rör om tills det har smält, ca 15 minuter.
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
½ rödkålshuvud
3 dl tjock yoghurt
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Riv kålen på den grova sidan på rivjärnet.
Koka upp saltat vatten i en kastrull.
Låt kålen koka en minut.
Skölj genast i kallt vatten.
Låt rinna av ordentligt.
Blanda yoghurt med pressad vitlök, olja, salt och peppar.
Rör i rödkålen i yoghurtsblandningen.
Låt stå kallt ett tag innan servering.
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
1 kg lax med skinn, putsad
3 msk strösocker
3 msk flingsalt
½ tsk krossade svartpepparkorn
1 färsk rödbeta, skalad grovriven
Till servering:
1 apelsin, rivet skal
Gör så här:
Blanda socker, salt och peppar.
Klappa in blandningen och riven rödbeta på laxens skinnfria sida och lägg i en plastpåse.
Pressa ur luften ur påsen och knyt.
Grava laxen i kylskåp 2-3 dygn.
Vänd laxen en gång per dygn.
Vid servering:
Ta bort kryddor och rödbetor från laxen, skiva den tunt och strö över apelsinskal (endast det orangea).
Antal: 10-12 portioner
Ingredienser:
2 ursaltade sillfiléer
6-8 hela inlagda rödbetor
1 hel ättiksgurka
3 kokta potatisar
2 äpplen, Ingrid Marie
2½ dl spad från de inlagda rödbetorna
1 gul lök
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Hacka lök, ättiksgurka, rödbetor och sill fint.
Kärna ur äpplena och skär dem och potatisen i riktigt små, fina tärningar.
Blanda samman allt ordentligt med rödbetsspadet.
Smaka av med salt och vitpeppar och lägg i en stor plastburk med tillhörande lock.
Låt stå i kylskåp i minst 1 dygn, rör gärna om någon gång under tiden.
Smaka av sillsalladen igen och dekorera eventuellt med hackat, kokt ägg vid servering.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|