Senaste inläggen

Av Maria - Söndag 6 april 05:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl crème fraiche

2 msk majonnäs

1 tsk senap

1-2 vitlöksklyftor, finhackade

3 msk hackade örter, tex timjan, basilika, persilja

Salt

Malen vitpeppar


Gör så här:

Blanda crème fraiche, majonnäs, senap, vitlök och örter.

Smaka av med salt och peppar.

Om du vill kan du mixa ner örterna i såsen.

Av Maria - Lördag 5 april 17:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
200 g salamikorv, eller rökt medwurst i bit

150 g ost, tex svecia- eller lagrad herrgårdsost

½-1 purjolök

3 tomater

1 burk majskorn

½-1 dl syltlök


Till såsen:

1 sats vinägrettsås

1 tsk senap

1 krm paprikapulver


Gör så här:

Skär korven och ost i stavar.

Skölj purjolöken och skär den i ringar, tomaterna i skivor.

Låt majs och syltlök rinna av.

Blanda vinägrettsåsen med senap och paprika.

Varva alla ingredienser i en stor skål och häll såsen över.


Servera med rostat vitt bröd eller rostat knäckebröd och smör.


Bonniers nya kokbok, 1982

Av Maria - Lördag 5 april 06:00

Antal: ca 40 kakor

Ugn: 175 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

2 dl crème fraiche

3/4 dl socker

Knappt 4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

60 g mjukt smör eller margarin


Garnering:

Ev pärlsocker


Gör så här:

Vispa crème fraiche med sockret.

Blanda hälften av mjölet med bakpulvret och vänd ner i pöset.

Lägg degen på bakbordet och knåda i fettet tillsammans med resten av mjölet.

Ställ degen svalt minst 2 timmar.

Rulla ut till blyersttunna längder, ca 20 cm långa och forma till kringlor.

Tryck lätt ner dem i pärlsocker om garnering önskas.

Lägg på en pepprad plåt och grädda mitt i ugnen 8-10 minuter i 175 grader.

Låt svalna på galler.

Av Maria - Lördag 5 april 05:15

Antal: 6 bufféportioner


Ingredienser:

stora zucchini
3 msk salt
2 msk strösocker
dillkvistar
1 krm mald kryddpeppar

 

Senapssås:

5 msk skånsk senap
2 msk dijonsenap
2 msk ättiksprit (12 %)
2 msk muskovadosocker
2 dl neutral olja
Salt

Svartpeppar
½ dl dill, hackad

 

Gör så här:

Skär zucchinin i fyra avlånga skivor vardera.

Blanda salt, socker, dill och kryddpeppar.

Lägg skivorna i en form och strö över saltblandningen så den täcker alla skivor.

Låt stå i kylen minst 8 timmar.

Skölj av zucchinin och torka lätt med hushållspapper.

Skär i ca 2 cm breda skivor.

Blanda skånsk senap, dijonssenap, ättika och socker.

Häll i oljan i en tunn stråle under vispning.

Smaka av med salt och peppar.

Tillsätt dillen och vänd ner zucchinin.

Låt mogna ett dygn i kylen före servering.

Av Maria - Fredag 4 april 09:30

Antal: 6 portioner


Ingredienser:
5 dl frysta lingon

2 dl strösocker


Gör så här:

Häll bären i en bunke och låt dem halvtina.

Tillsätt sockret och rör om tills det har smält, ca 15 minuter.

Av Maria - Fredag 4 april 05:45

Antal: 8 bufféportioner


Ingredienser:
½ rödkålshuvud

3 dl tjock yoghurt

3 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

Salt

Svartpeppar


Gör så här:
Riv kålen på den grova sidan på rivjärnet.

Koka upp saltat vatten i en kastrull.

Låt kålen koka en minut.

Skölj genast i kallt vatten.

Låt rinna av ordentligt.

Blanda yoghurt med pressad vitlök, olja, salt och peppar.

Rör i rödkålen i yoghurtsblandningen.

Låt stå kallt ett tag innan servering.

Av Maria - Fredag 4 april 05:15

Antal: 8 bufféportioner


Ingredienser:

1 kg lax med skinn, putsad
3 msk strösocker
3 msk flingsalt
½ tsk krossade svartpepparkorn
färsk rödbeta, skalad grovriven

 

Till servering:

apelsin, rivet skal

 

 

Gör så här:

Blanda socker, salt och peppar.

Klappa in blandningen och riven rödbeta på laxens skinnfria sida och lägg i en plastpåse.

Pressa ur luften ur påsen och knyt.

Grava laxen i kylskåp 2-3 dygn.

Vänd laxen en gång per dygn.


Vid servering:

Ta bort kryddor och rödbetor från laxen, skiva den tunt och strö över apelsinskal (endast det orangea).

Av Maria - Torsdag 3 april 19:45

Antal: 10-12 portioner


Ingredienser:
2 ursaltade sillfiléer

6-8 hela inlagda rödbetor

1 hel ättiksgurka

3 kokta potatisar

2 äpplen, Ingrid Marie

2½ dl spad från de inlagda rödbetorna

1 gul lök

Salt

Vitpeppar


Gör så här:

Hacka lök, ättiksgurka, rödbetor och sill fint.

Kärna ur äpplena och skär dem och potatisen i riktigt små, fina tärningar.

Blanda samman allt ordentligt med rödbetsspadet.

Smaka av med salt och vitpeppar och lägg i en stor plastburk med tillhörande lock.

Låt stå i kylskåp i minst 1 dygn, rör gärna om någon gång under tiden.

Smaka av sillsalladen igen och dekorera eventuellt med hackat, kokt ägg vid servering.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards