Senaste inläggen
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
100 g rökt sidfläsk eller bacon
300 g falukorv
1 purjolök
1 burk majskorn, ev blandad majs och paprika
Salt
Vit- eller svartpeppar
Gör så här:
Strimla fläsk eller bacon.
Dra skinnet av korven och skär den i strimlor.
Skölj purjolöken och skär den i ringar.
Låt majsen rinna av.
Hetta upp en stekpanna utan fett och stek fläsket eller baconet hastigt.
Minska värmen något och blanda ner falukorv och purjolök.
Låt alltsammans fräsa 8-10 minuter och rör sedan ner majsen.
Krydda med salt och peppar och låt grytan bli genomvarm.
Servera med tex kokt potatis och skivade tomater, potatismos och grönsallad eller snabbmakaroner och ärter.
Bonniers nya kokbok, 1982
Antal: ca 35 kakor
Ugn: 150 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
1 dl (raps)olja
100 g margarin
3 3/4 dl strösocker
4-4½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk hjorthornssalt
Gör så här:
Blanda allt i matberedare eller för hand i bunke.
Använd i första hand minsta mjölmängden och tillsätt ev. mer om provkakan flyter ut för mycket.
Rulla degen till bollar och lägg dem på plåt.
Grädda tills de får aningen gyllene färg, ca 20 minuter, mitt i ugnen i 150 grader.
Antal: 6 bufféportioner
Ingredienser:
500 g laxfilé med skinn
2 msk fänkålsfrön
1 tsk vitpepparkorn
3 msk salt
3 msk strösocker
1 citron, finrivet skal (endast det gula)
½ dl hackad dill
2 tsk fänkålsfrön, torrostade
Hyvlad fänkål:
1 fänkål
1 msk olivolja
½ citron, finrivet skal (endast det gula) och saft
Salt
Gör så här:
Mortla fänkålsfrön och vitpeppar, blanda med salt, socker och citronskal.
Gnid in laxen med kryddblandningen.
Lägg laxen i en plastpåse och lägg påsen i en form med skinnsidan uppåt.
Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme, så att salt och socker smälter.
Ställ i kylskåp och låt grava 2 dygn, vänd påsen efter 1 dygn.
Häll av vätskan och torka av laxen.
Klappa in laxen med dillen och skär i tunna skivor.
Hyvlad fänkål:
Hyvla fänkålen tunt med mandolin eller osthyvel.
Vänd ihop med olivolja och citron, smaka av med salt.
Lägg upp laxen på ett serveringsfat.
Strö över rostade fänkålsfrön och servera med den hyvlade fänkålen och hovmästarsås.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
4 dl vatten
2 ägg
50 g smält smör eller margarin
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Vispa ihop mjöl och vatten till en klimpfri smet.
Tillsätt ägg, smält matfett och vispad grädde.
Hetta upp pannkakslaggen och lägg i lite matfett till första pannkakan.
Grädda ej för tunna eller för stora pannkakor på ganska stark värme.
Servera pannkakorna, helst direkt från pannkakslaggen med strösocker, färskt bärmos, sylt, bärkompott eller bärsås.
Bonniers nya kokbok, 1982
Antal: 2 liter
Ingredienser:
600 g apelsiner
1 grapefrukt
400 g citroner
4 dl vatten
1 kg syltsocker
½ dl riven ingefära
Gör så här:
Tvätta apelsiner, grapefrukt och citroner väl i varmt vatten.
Torka dem och skär bort ändarna.
Skär citrusfrukterna i klyftor och ta bort ev. kärnor.
Mixa i en matberedare till fint hack.
Koka upp det mixade med vatten, syltsocker och ingefära i en stor kastrull.
Låt koka utan lock på svag värme ca 15 minuter.
Rör då och då.
Ta bort ev. skum som bildas efter hand med en hålslev.
Låt svalna något.
Häll marmeladen i väl rengjorda glasburkar.
Låt svalna helt och förvara i kylen.
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
420 g inläggningssill (5-minuterssill)
200 g söta körsbärstomater
2 salladslökar
1 dl olivolja
½ kruka kruspersilja
½ dl små kapris
Gör så här:
Skär sillen i 1 cm breda skivor.
Tärna tomaterna och strimla löken.
Vänd varsamt ihop allt med olja, fint skuren persilja och kapris.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 ägg
1 dl grädde
3 dl riven ost, tex emmentaler eller herrgårdsost
2 msk margarin eller smör
Gör så här:
Blanda äggulor, grädde och ost.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i ägg-gräddblandningen.
Fräs matfettet i en stekpanna och häll i smeten.
Rör med en gaffel tills omeletten börjar stelna.
Lägg på ett lock och låt omeletten stå på svag värme ca 5 minuter.
Servera omeletten genast direkt ur pannan med tex en sallad på paprika, lök och tomat.
Bonniers nya kokbok, 1982
Idén till denna rätt kommer från en liknade röra som vi brukar beställa när vi är äter på en Grekisk restaurang.
Jag har inga direkt mängder ingredienser till denna röra i och med att jag har kommit på den delvis själv.
Det som jag brukar ha i röran är:
Mosad fetaost (såklart)
Färskt hackad chili
Krossad vitlök
Grekisk yoghurt
Bröd serveras till detta
Blanda alla ingredienser med varandra beroende hur lös eller fast du vill ha den.
Ställ sedan i kyl tills ni skall äta den.
Ät den gärna med bröd eller som tillbehör till grillat.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|