Senaste inläggen
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8-10 potatisar (3/4 - 1 kg)
2 gula lökar
2 msk smör eller margarin
3-4 dl mjölk eller 1 dl grädde + resten mjölk
1 tsk salt
1/4 tsk paprika
Persilja
Gör så här:
Skala potatisen och skär den i tärningar.
Skala löken och hacka den grovt.
Fräs potatis och lök i en gryta eller stekpanna 5-6 minuter på ej för stark värme.
Rör om då och då.
Späd med mjölk och tillsätt salt och paprika.
Låt potatisen koka mjuk under lock på svag värme ca 15 minuter.
Servera potatisen persiljeströdd till köttbullar, isterband, stek korv, fläsk- eller lammkotletter, rimmad oxbringa, rökt makrill mm.
Bonniers kokbok, 1985
Rödbetskräm
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
900 g fast potatis
1 msk olja
Salt
Peppar
Kyckling:
4 minutfiléer av kyckling
1 tsk olja
Salt
200 g BBQ-sås
Coleslaw:
1 dl smetana
1 msk chilisås
1 msk senap
275 g råkostsallad
Gör så här:
Tina kycklingfiléerna.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva potatisen och lägg den på en plåt och blanda med olja.
Salta och peppra.
Sätt in mitt i ugnen ca 30 minuter.
Kyckling:
Bryn kycklingfiléerna på båda sidor i olja i en stekpanna och salta dem.
Sänk värmen och häll i BBQ-såsen och sjud ca 5 minuter.
Coleslaw:
Blanda smetana med chilisås och senap, smaka av med salt och peppar.
Vänd ner råkostsalladen.
Servera kycklingen med coleslaw och potatis.
Antal: ca 6 dl
Ingredienser:
8 dl naturell yoghurt
5 dl gräddfil
½ dl finhackade örter, tex gräslök, persilja, basilika
1 tsk örtsalt
2 krm nymald svartpeppar
Gör så här:
Värm försiktigt yoghurt och gräddfil till ca 45 grader så att blandningen skär sig.
Rör om under tiden.
Häll upp blandningen i ett kaffefilter eller en ren kökshandduk och låt rinna av i kylen 4-5 timmar.
Rör ner örterna i osten.
Krydda med örtsalt och peppar.
Lägg osten i en burk och förvara den i kylen till servering.
Prova gärna andra smaker, tex pepparrot, vitlök och persilja eller olika sorters peppar och chili.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg färsk sill eller strömming
2 tsk salt
1 dl rågmjöl eller ströbröd
3 msk smör eller margarin
Gör så här:
Rensa sillen eller strömmingen och ta ev bort ryggbenet.
Skölj fisken och låt den rinna av väl.
Salta och vänd den i rågmjöl eller ströbröd.
Bryn matfettet och stek fisken 3-5 minuter på var sida, så att den får fin färg.
Servera fisken nystekt med kokt potatis och strimlad vitkål med lingon, kokt potatis, stek lök och ärtor, kokt potatis eller potatismos, kokt broccoli eller brysselkål och citronklyftor, kokt potatis och sötsur korintsås mm.
Bonniers kokbok, 1985
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 30-40 minuter
Ingredienser:
10-12 potatisar (3/4-1 kg)
1 tsk salt
Vitpeppar
Ev 1 krossad vitlöksklyfta
2-3 msk smör eller margarin
Gör så här:
Skala och skölj potatisen och skär den i tunna skivor.
Smörj en ugnssäker form och varva potatisen i den.
Krydda med salt, nymald vitpeppar och ev vitlök mellan varven och lägg matfettet i klickar på potatisen.
Grädda i 225 graders ugnsvärme 30-40 minuter tills potatisen är mjuk.
Servera potatisen direkt ur formen till stekt eller grillat kött eller fågel.
Bonniers kokbok, 1985
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 förpackning 5-minuterssill (420 g)
1 liten rödlök
1 citrongräs, hackat
1 msk pressad citronsaft
2 dl crème fraiche
2 msk hackad citronmeliss
Gör så här:
Häll av spadet från sillen ner i en skål och skär sillen i 1 cm bitar.
Skär löken i tunna skivor, gärna med mandolin.
Lägg löken i sillspadet att marinera under tiden du gör resten.
Mixa citrongräs, citronsaft och en sked crème fraiche med en stavmixer tills citrongräset är finfördelat. Vispa resterande crème fraiche fast med elvisp.
Blanda det mixade med vispad crème fraiche, väl avrunnen lök, citronmeliss och sillbitarna.
Garnera ev med citronmeliss.
Måndag:
Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja.
Vaniljyoghurt och skivad banan.
Tisdag:
Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade soltorkade tomater.
Quinoa till med grovhackade oliver och färsk basilika.
Färsk frukt i säsong.
Onsdag:
Indisk linsgryta med kokos och salta mandlar.
Grapefrukt ringlad med honung.
Torsdag:
Lantpaté, cumberlandssås, syltlök, cornichons, rostad lök och gott bröd.
Smörstekt tärnat vitt bröd med socker och kanel.
Ät med friskt äppelmos och mjölk.
Fredag:
Dillfylld strömmingsflundra med skirat smör, potatispuré och rårörda lingon.
Mascarpone rörd med passionsfrukt och mörk chokladhack i små koppar.
Lördag:
Tomatsoppa med färskostklick och parmesanflarn:
Riv parmesanen grovt och lägg ut i små högar på bakplåtspapper.
Gratinera ca 7 minuter i 225 grader.
Smulpaj med vinteräpplen, björnbär och kardemumma.
Vaniljsås.
Söndag:
Asiatisk biffwok med ingefära, nudlar eller ris till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|