Senaste inläggen
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g sallad, valfri sort, gärna olika sorter
300 g färskrökt lax i strimlor
4 ägg i klyftor
Dillkvistar
Sås:
3 msk majonnäs
1½ dl crème fraiche
2 krm salt
2 krm vitpeppar
½ tsk Colmans senapspulver
2-3 tsk Florsocker
½ dl finhackad dill
½ dl finhackad persilja
1 finhackad salladslök
Gör så här:
Lägg upp salladen, laxen och äggklyftorna på 4 tallrikar.
Strö över dillen.
Servera med såsen och en bit bröd.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 stora finhackade vitlöksklyftor
2 äggulor
2 1/3 dl extra virgin olivolja
1 msk pressad citronsaft
1 msk pressad limesaft
1 msk dijonsenap
1 msk hackad, färsk dragon
Salt
Peppar
Till garnering:
En kvist färsk dragon
Gör så här:
Alla ingredienser skall ha rumsteperatur.
Mixa vitlök och äggulor väl i matberedare.
Häll i olivolja droppvis med maskinen igång tills blandningen börjar tjockna, häll då i resten av oljan i en fin stråle så att man får en tjock majonnäs.
Tillsätt citron- och limesaft, senap och dragon och krydda efter smak med salt och peppar.
Fortsätt mixa tills majonnäsen är slät och häll över i en skål (inte av metall).
Garnera med en dragonkvist.
Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet tills det är dags att servera.
Antal: ca 20 stycken
Ingredienser:
100 g mandelspån
150 g mörk choklad
150 g nougat
1 dl vispgrädde
½ dl mjölk
Gör så här:
Rosta mandelspånen i en torr, het stekpanna.
Passa noga så att den inte bränns.
Klä en form som mäter ca 16*20 cm med plastfolie.
Bryt chokladen och nougaten i mindre bitar och lägg i en kastrull.
Tillsätt vispgrädde och mjölk och värm försiktigt på svag värme tills allt smälter ihop till en jämn och blank massa.
Dra kastrullen från plattan och rör ner mandelspånen.
Häll smeten i formen och låt svalna lite.
Ställ sedan formen i kylen och låt stelna i minst 2 timmar.
Skär godiset i bitar.
Det är hållbart i kylen i upp till fyra veckor.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 lime
1 grapefrukt
1 mango
15 g färsk gurkmeja eller 1 tsk pulver
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Skala limen och grapefrukten tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.
Skala mangon tunt och och avlägsna kärnan.
Använd plastpåse eller handskar när du river färsk gurkmeja, annars blir fingrarna väldigt gula i några dagar.
Kör samtliga ingredienser i juicepress.
Häll upp i glas och servera.
Eller gör en smoothie.
Pressa i så fall citrusfrukterna i citruspress.
Mixa allt i en mixer och servera.
Ingredienser:
1,5 l vatten
2 tsk vegetarisk buljongextrakt
1,5 dl röda linser
1 finstrimlad purjolök
5 dl grovriven morot
5 dl grovriven selleri
3 dl grovriven potatis
persilja
Gör så här:
Koka upp vatten och buljong.
Tillsätt linser, purjolök, morötter, selleri och potatis.
Låt koka 5-8 minuter.
Klipp över persilja.
Antal: 1 långpannepizza
Jästid: ca 20 minuter
Ugn: 250°C ca 15 minuter
Ingredienser:
Pizzadeg:
25 g jäst
1½ dl fingervarmt vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
4 dl dinkelfullkornsmjöl
Tomatsås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Olivolja
1 burk krossade tomater
1 tsk torkad basilika
Salt
Svartpeppar
Fyllning:
1 burk musslor
1 burk tonfisk i olja
200 g skalade räkor
1 burk kärnfria svarta oliver
2 hackade färska tomater
1 skivad paprika
1 paket färska haricots verts
2 paket mozzarellaost (á 125g)
2 tsk torkad oregano
Gör så här:
Pizzadegen:
Sätt ugnen på 250°C.
Smula ned jästen i en bunke tillsammans med fingervarmt vatten.
Tillsätt olivolja, salt och 3½ dl av mjölet.
Arbeta till jämn deg som är blank och smidig.
Låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter.
Gör under tiden tomatsåsen:
Skala och hacka lök och vitlök fint.
Hetta upp en kastrull med olivolja.
Bryn lök och vitlök i några minuter.
Tillsätt krossade tomater och basilika.
Låt koka i ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Låt svalna.
Använd resten av mjölet till att baka ut pizzan och lägg den på en ugnsplåt.
Häll på tomatsåsen och toppa med väl avrunna musslor och tonfisk.
Fördela räkor, oliver, färska tomater, paprikaringar och skivade haricots verts på pizzan.
Riv mozzarellaosten grovt och bre ut över pizzan.
Strö på oregano och grädda i ugnen i ca 15 minuter.
Ugn: 180 grader, 55 minuter
Ingredienser:
4 ägg
1 dl crème fraiche eller kesella
3 msk kallpressad olivolja eller rapsolja
1 msk bakpulver
½ tsk salt
50 g linfrö
60 g havrekli
50 g sesamfrö
50 g solrosfrö
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa äggen lätt och blanda ner olja och crème fraiche eller kesella.
Tillsätt de torra ingredienserna och blanda väl.
Degen ska ha en fuktig konsistens, som en tjock gröt.
Om den känns för tunn kan du tillsätta mer frön eller havrekli.
Lägg bakplåtspapper i en vanlig brödform på ca 30*12 cm.
Häll i degen och grädda brödet i ugnens nedre del i 180 grader i 55 minuter.
En sats ger ett lågt bröd, medan en dubbel sats ger ett normalhögt bröd.
Grädda brödet 10 minuter längre om du gör en dubbel sats.
Låt brödet svalna på ett galler.
Förvara i kylskåp i folie eller plastpåse.
Kan frysas som helt bröd eller skuret i skivor.
Servering:
Smör eller pålägg som exempelvis makrill i tomatsås, lax, sardiner, kokt ägg, avokado, köttpålägg och goda ostar.
Variation:
Tillsätt efter önskemål 1-2 tsk krossad kummin, ½-1 msk örtkryddor eller liknande.
Fröna kan malas till mjöl istället för att användas hela.
Havrekli kan ersättas med vetekli.
En del av frömängden kan ersättas med hackade valnötter.
Ingredienser:
3 dl honung
1 msk vit balsamvinäger
2 st små tryfflar
Gör så här:
Värm honungen.
Blanda i vinägern.
Skär tryffeln i små skivor och tillsätt i honungen.
En underbar honung som passar utmärkt till dessertost.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|