Alla inlägg under maj 2011
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500-600 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
½ dl majonnäs
Smör eller kokosfett att steka
Gör så här:
Blanda färsen med riven eller pressad vitlök, spiskummin och majonnäs.
Krydda också med salt och peppar.
Gör ett stekprov om du är osäker på smaksättningen.
Forma färsen till åtta biffar och stek i smör eller kokosfett.
Serveras till valfri tillbehör.
Ingredienser:
15 strömmingar
3/4 tsk fransk senap
1/4 tsk (drygt) vitpeppar
1/4 tsk (drygt) salt
1,5 msk socker
1,5 dl god ättika
3 msk olja
1,5 tsk torkad dill
Vatten
Gör så här:
Strömmingen rensas, skinn och ben tagas bort.
Av kryddorna, oljan och ättika göres en stark lag, spädes med litet vatten om ättikan är för stark.
Strömmingarna lägges ner i lagen, efter 1/2 timme äro de färdiga att servera.
Sidan 20 i Husmoderns Köksalmanack 1933
Matförslag till 5 januari
Ingredienser:
8 apelsiner
4 citroner
drygt 2,5 kg socker
12 små dricksglas vatten
Gör så här:
Apelsinerna skalas.
Skalen läggas i vatten över en natt.
Skäras sedan fint med frukten och citronerna samt kokas med sockret och vattnet, tills marmeladen ser klar ut.
Hälles på burkar och överbindes.
Sidan 59 i Husmoderns Köksalmanack 1933
Ingredienser:
18 pomeranser
6 apelsiner
2 citroner
10 kg socker
9 liter vatten
Gör så här:
Tvätta frukten väl i kallt vatten och skär den i fyra delar.
Skilj på skalen från den köttiga delen och frukten.
Skalen skäras i strimlor.
Allt användes av apelsinerna, utom kärnorna (som lägges för sig i litet vatten) och kokas med vattnet i 3/4 timme.
Får sedan stå 24 timmar.
Kokas åter, med sockret och det vatten kärnorna legat i denna gång, i 3/4 timme och hälles på burkar och överbindes.
Sidan 59 i Husmoderns Köksalmanack 1933
Ingredienser:
4 ägg
2 dl smör
2 dl socker
2 dl vetemjöl
Äppelmos
Gör så här:
Smöret skiras, får svalna och röres vitt med sockret.
Äggen tillsättas ett i sänder varefter mjölet inarbetas.
Av smeten gräddas 3-6 laggar mellan vilka äppelmos (sylt) bredas.
Tårtan kan garneras med vispad grädde eller överdragas med marängmassa.
Sidan 172 i Husmoderns Köksalmanack 1933
Matförslag till 1 januari
Ingredienser:
1 liten hare
50 g späck
2 msk smör
0,5 msk salt
0,5-1 liter buljong eller kokande vatten
Såsen:
Fett av skyn
2 msk vetemjöl
Steksky
1 dl grädde
Salt
Socker
1 tsk vinbärsgelé
Gör så här:
Haren flås och alla hinnor tagas noga bort.
Huvud och ben skäras bort, haren tvättas och lägges i mjölk 1/2 dygn, sköljes och torkas noga.
Ryggen och lårbenen knäckas, den späckas därefter med späcket, skuret i fina strimlor och brynes väl på alla sidor i smöret, saltas och spädes med varm buljong eller vatten litet i sänder.
Den får därefter steka färdig med tätt slutande lock, vartill åtgår 1-1,5 timme för en ung hare: för en gammal beräknas längre tid.
Till såsen silas och skummas stekskyn, mjölet fräses i det feta, stekskyn och grädden spädas på och såsen får koka 10 minuter, varefter den avsmakas.
Sidan 185 i Husmoderns Köksalmanack 1933
Matförslag till 1 januari
Ingredienser:
1 hare vägande oflådd 3-3,5 kg
1,5 hg späck
1 msk salt
0,5 tsk vitpeppar
2-3 msk smör
1/3 liter vatten
omkring 0.5 liter mjölk
Gör så här:
Haren flås, lår och bogar frånskäres.
Den lägges på rygg och slaksidorna avhugges ganska nära kotlettraden.
Haren sköljes och torkas noga och med en vass knivspets borttagas alla hinnor.
På inre sidan av ryggraden och lårbenen knäckas benen lätt.
Rygg, lår och bogar späckas med fina späckstrimlor, rullade i en smula vitpeppar.
Samtliga köttstycken brynes i en kastrull vackert bruna.
Därpå påströs salt och spädes med kokande vatten.
Lock pålägges och köttet få sakta steka 2-2,5 timmar under flitig ösning och behövlig spädning.
Mot slutet spädes med mjölk.
Haren skäres i vackra stycken, såsen avredes som vanligt och spädes ev. med grädde.
Sidan 144 i Husmoderns Köksalmanack 1933
Matförslag till 1 januari
Ingredienser:
450 g krossad ananas inklusive spad
1 dl kokosflingor
3 dl syltsocker
3-4 msk rom
Gör så här:
Blanda ananas, kokos och syltsocker i in gryta och koka i 3 minuter.
Tillsätt romen.
Ta grytan från värmen coh skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara mörkt och svalt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|