Direktlänk till inlägg 11 maj 2013

Solskenskaka

Av Maria - 11 maj 2013 08:45

Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, ca 40 minuter + 20-30 minuter


Ingredienser:

100 g margarin eller smör

3 ägg

2 dl socker

Rivet skal av ½ citron eller apelsin

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


Garnering:

10-15 mandlar


Gör så här:

Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter eller t.ex en hjärtformad bakform, 1½ liter.

Smält matfettet och låt det svalna.

Skålla, skala och klyv eller strimla mandeln till garneringen.

Vispa äggen med sockret pösigt.

Rör ner citron- eller apelsinskal, mjölet blandat med bakpulvret och sist det avsvalnade matfettet.

Häll smeten i formen.


Gräddning:

Ställ formen på galler på nedersta falsen i ugnen i 175 grader.

Grädda kakan ca 40 minuter.

Lägg försiktigt mandlarna runt kanten eller strö strimlorna över ytan.

Fortsätt att grädda kakan 20-30 minuter.

Låt kakan svalna i formen.

Lossa kanterna och vänd upp kakan, först på tallrik och därefter så att ovansidan med mandeln kommer upp.

Täck med bakduk och låt den kallna.


Förvaring:
Svalt i burk eller plastpåse 3-6 dagar.

I frys 6 månader.


Fyriskaka:
Följ receptet ovan, men uteslut det rivna citrusskalet.

Skala 2-3 äpplen, dela och klyfta dem tunt.

Vänd klyftorna i en blandning av 2-3 msk socker och 1-2 tsk malen kanel och stick ner dem i smeten tätt intill varandra.

Strö över resterande sockerblandning.


Saffranskaka:
Följ receptet ovan, men uteslut citrusskalet.

Stöt istället 1 pkt (½ g) saffran med en sockerbit i en mortel om det behövs.

Blanda detta med 2 msk hett vatten och häll i blandningen före mjölet i äggsmeten.

Tillsätt också 1-2 dl lätt mjölade russin.

Man kan också låta russinen svälla i 2-3 msk konjak.

Sikta florsocker över kakan när den kallnat.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards