Direktlänk till inlägg 29 maj 2013

Sillsallad

Av Maria - 29 maj 2013 10:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300 g salt sill eller motsvarande mängd filéer
3 kokta potatisar
5 medelstora inlagda rödbetor
2 äpplen
1 ättiksgurka
1 liten gul lök
1 dl rödbetslag
Nymalen peppar

 

Gör så här:

Vattlägg sillen. Skölj av saltet på sillen.

Klipp eller skär upp fisken och tag ur maginnehållet.

Sillen kan vara hel eller skäras i filéer, men med skinn och ryggben kvar.

Då lakas de fina smakämnena inte ur under vattläggningen.

Lägg sillen i rikligt med kallt vatten, minst 3-4 liter till 2 sillar eller 4 filéer, helst i en rostfri bunke. Rostfritt stål tar inte åt sig lukt och smak av sillen, det gör däremot plast.

Plast kan användas om sillen vattläggs i en stor plastpåse som ställs i plastkärlet.

Vattlägg hela sillar upp emot 1 dygn.

Tiden kan kortas något om vattnet byts en eller ett par gånger.

Vattlägg sillfiléerna 6-8 timmar, byt vatten en gång under tiden.

Skär ett litet smakprov och känn efter om sältan är lagom.

Om filead sill vattläggs för länge blir den urlakad i smaken.


Filea och flå salt sill:
Skär loss den övre filén med kniven tätt intill ryggbenet.

Skär sedan bort ryggbenet med knivseggen lätt uppåtlutad.

Skär därefter bort sidbenen.

Skinnet kan dras av innan sillen fileas eller när den är filead.

Lossa i båda fallen skinnet vid huvudändan och drag mot stjärten.


Skär alla ingredienser i små tärningar.

Potatis, rödbetor och äpple kan också rivas på rivjärnets grova sida, men salladen blir då mer mosig. Blanda allt i en skål. Smaksätt ev med lite peppar.

Låt gärna salladen stå svalt ca 1 dygn för att "mogna" i smaken.
Packa gärna salladen i en rundbottnad skål och stjälp upp den vid serveringen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards