Direktlänk till inlägg 29 maj 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g salt sill eller motsvarande mängd filéer
3 kokta potatisar
5 medelstora inlagda rödbetor
2 äpplen
1 ättiksgurka
1 liten gul lök
1 dl rödbetslag
Nymalen peppar
Gör så här:
Vattlägg sillen. Skölj av saltet på sillen.
Klipp eller skär upp fisken och tag ur maginnehållet.
Sillen kan vara hel eller skäras i filéer, men med skinn och ryggben kvar.
Då lakas de fina smakämnena inte ur under vattläggningen.
Lägg sillen i rikligt med kallt vatten, minst 3-4 liter till 2 sillar eller 4 filéer, helst i en rostfri bunke. Rostfritt stål tar inte åt sig lukt och smak av sillen, det gör däremot plast.
Plast kan användas om sillen vattläggs i en stor plastpåse som ställs i plastkärlet.
Vattlägg hela sillar upp emot 1 dygn.
Tiden kan kortas något om vattnet byts en eller ett par gånger.
Vattlägg sillfiléerna 6-8 timmar, byt vatten en gång under tiden.
Skär ett litet smakprov och känn efter om sältan är lagom.
Om filead sill vattläggs för länge blir den urlakad i smaken.
Filea och flå salt sill:
Skär loss den övre filén med kniven tätt intill ryggbenet.
Skär sedan bort ryggbenet med knivseggen lätt uppåtlutad.
Skär därefter bort sidbenen.
Skinnet kan dras av innan sillen fileas eller när den är filead.
Lossa i båda fallen skinnet vid huvudändan och drag mot stjärten.
Skär alla ingredienser i små tärningar.
Potatis, rödbetor och äpple kan också rivas på rivjärnets grova sida, men salladen blir då mer mosig. Blanda allt i en skål. Smaksätt ev med lite peppar.
Låt gärna salladen stå svalt ca 1 dygn för att "mogna" i smaken.
Packa gärna salladen i en rundbottnad skål och stjälp upp den vid serveringen.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|