Direktlänk till inlägg 29 maj 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g salt sill eller motsvarande mängd filéer
3 kokta potatisar
5 medelstora inlagda rödbetor
2 äpplen
1 ättiksgurka
1 liten gul lök
1 dl rödbetslag
Nymalen peppar
Gör så här:
Vattlägg sillen. Skölj av saltet på sillen.
Klipp eller skär upp fisken och tag ur maginnehållet.
Sillen kan vara hel eller skäras i filéer, men med skinn och ryggben kvar.
Då lakas de fina smakämnena inte ur under vattläggningen.
Lägg sillen i rikligt med kallt vatten, minst 3-4 liter till 2 sillar eller 4 filéer, helst i en rostfri bunke. Rostfritt stål tar inte åt sig lukt och smak av sillen, det gör däremot plast.
Plast kan användas om sillen vattläggs i en stor plastpåse som ställs i plastkärlet.
Vattlägg hela sillar upp emot 1 dygn.
Tiden kan kortas något om vattnet byts en eller ett par gånger.
Vattlägg sillfiléerna 6-8 timmar, byt vatten en gång under tiden.
Skär ett litet smakprov och känn efter om sältan är lagom.
Om filead sill vattläggs för länge blir den urlakad i smaken.
Filea och flå salt sill:
Skär loss den övre filén med kniven tätt intill ryggbenet.
Skär sedan bort ryggbenet med knivseggen lätt uppåtlutad.
Skär därefter bort sidbenen.
Skinnet kan dras av innan sillen fileas eller när den är filead.
Lossa i båda fallen skinnet vid huvudändan och drag mot stjärten.
Skär alla ingredienser i små tärningar.
Potatis, rödbetor och äpple kan också rivas på rivjärnets grova sida, men salladen blir då mer mosig. Blanda allt i en skål. Smaksätt ev med lite peppar.
Låt gärna salladen stå svalt ca 1 dygn för att "mogna" i smaken.
Packa gärna salladen i en rundbottnad skål och stjälp upp den vid serveringen.
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|