Direktlänk till inlägg 12 augusti 2013
Antal: 2 bröd
Ugn: 250º, ca 5 minuter + 200º, ca 15 minuter
Jäsning: 30-45 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
2½ dl vatten
1 tsk salt
2 tsk socker
ca 6 dl vetemjöl
Pensling:
Vatten
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Ljumma vattnet till fingervärme, 37º.
Lös upp jästen i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, salt, socker och det mesta av mjölet.
Arbeta degen blank och smidig eller tills den släpper degbunkens kanter.
Strö över lite mjöl.
Låt degen jäsa under bakdkuk till dubbel storlek, 30-45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Knåda den lägg.
Dela den i lika stora delar.
Rulla ut den till långa smala bröd, ca 40 cm långa.
Lägg dem på en smord plåt.
Skär eller klipp bröden med sneda klipp.
För ut dem så att de bildar kornen på ett ax.
Låt dem jäsa utan bakduk ca 20 minuter.
Gräddning:
Grädda bröden mitt i ugnen i 250º, ca 5 minuter.
Sänk värmen till 200º. Grädda ytterligare ca 15 minuter.
Låt bröden kallna utan bakduk på galler.
Förvaring:
Brödet bör ätas nydräddat med kan förvaras någon dag i brödburk.
Sprödvärm bröden före servering i ugnen.
Veteax är vackra bröd som kan användas som bordsdekoration.
Sprödare skorpa!
Skorpan blir något sprödare om man ställer en låg skål med vatten på botten av ugnen.
Man kan eventuellt också spruta lite vatten över bröden när skorpan bildats.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|