Direktlänk till inlägg 12 augusti 2013

Veteax

Av Maria - 12 augusti 2013 15:00




Antal: 2 bröd

Ugn: 250º, ca 5 minuter + 200º, ca 15 minuter

Jäsning: 30-45 minuter + ca 20 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

2½ dl vatten

1 tsk salt

2 tsk socker

ca 6 dl vetemjöl


Pensling:

Vatten


Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.

Ljumma vattnet till fingervärme, 37º.

Lös upp jästen i lite av vattnet.

Tillsätt resten av vattnet, salt, socker och det mesta av mjölet.

Arbeta degen blank och smidig eller tills den släpper degbunkens kanter.

Strö över lite mjöl.

Låt degen jäsa under bakdkuk till dubbel storlek, 30-45 minuter.


Ta upp degen på mjölat bakbord.

Knåda den lägg.

Dela den i lika stora delar.

Rulla ut den till långa smala bröd, ca 40 cm långa.

Lägg dem på en smord plåt.

Skär eller klipp  bröden med sneda klipp.

För ut dem så att de bildar kornen på ett ax.

Låt dem jäsa utan bakduk ca 20 minuter.


Gräddning:

Grädda bröden mitt i ugnen i 250º, ca 5 minuter.

Sänk värmen till 200º. Grädda ytterligare ca 15 minuter.

Låt bröden kallna utan bakduk på galler.


Förvaring:
Brödet bör ätas nydräddat med kan förvaras någon dag i brödburk.

Sprödvärm bröden före servering i ugnen.


Veteax är vackra bröd som kan användas som bordsdekoration.


Sprödare skorpa!

Skorpan blir något sprödare om man ställer en låg skål med vatten på botten av ugnen.

Man kan eventuellt också spruta lite vatten över bröden när skorpan bildats.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards